Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΣτοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας
Τουριστική πολιτική

Στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας

Με νέα στοχευμένα τεστ στους τουρίστες ανοίγουν από 1η Ιουλίου οι πύλες του ελληνικού τουρισμού σε 27 αεροδρόμια της χώρας που θα υποδέχονται πτήσεις και από 18 προορισμούς εκτός ΕΕ. Τα λιμάνια σε Πειραιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο και Κατάκολο ανοίγουν για την κρουαζιέρα.

Από σήμερα 1η Ιουλίου καταργούνται οι “πράσινες” και “κόκκινες” χώρες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας θα γίνονται πλέον στοχευμένοι έλεγχοι βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο αναπλ. καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Δημήτρης Παρασκευής “με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία”.

Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο. Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

“Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα εάν έχουμε 1000 τεστ την ημέρα για το ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ για το αεροδρόμιο τα 1.000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου”, είπε ο κ. Παρασκευής.

Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν πλέον 27 αεροδρόμια της χώρας για πτήσεις από το εξωτερικό: 20 μεγάλα ανάμεσα στα οποία το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Μύκονος, αλλά και 7 μικρότερα σε Ιωάννινα, Σητεία, Λήμνο, Κύθηρα, Σκύρο, Πάρο και Χίο.

Επίσης, από σήμερα, Πάτρα και Ηγουμενίτσα δέχονται πλοία από Ιταλία, ενώ τα λιμάνια σε Πειραιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο και Κατάκολο ανοίγουν για την κρουαζιέρα, χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν προγραματιστεί ακόμα ταξίδια.

Οδικώς, εκτός από τον Προμαχώνα, ανοίγει και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων, ενώ ακόμη είναι υπό σκέψη εάν θα επιτρέπεται η διέλευση και από Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά Νυμφαίο, Καστανιές και Κήπους.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024