Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΧ. Θεοχάρης: 'Πιθανή μια συμφωνία Ελλάδας – Βρετανίας για ελεύθερη μετακίνηση στα μέσα Ιουλίου'
Υπουργείο Τουρισμού

Χ. Θεοχάρης: 'Πιθανή μια συμφωνία Ελλάδας – Βρετανίας για ελεύθερη μετακίνηση στα μέσα Ιουλίου'

Συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού στην ειδησεογραφική εκπομπή 'Sky News Tonight'.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης έδωσε συνέντευξη στην ειδησεογραφική εκπομπή Sky News Tonight, όπου διαβεβαίωσε ότι οι Βρετανοί τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, με τις ημερομηνίες να οριστικοποιούνται μέχρι τα μέσα του μήνα. Μίλησε επίσης για τη στενή παρακολούθηση της τρέχουσας εξέλιξης της υγειονομικής κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την αμοιβαία άρση όλων των περιορισμών και για το σχέδιο που η Ελλάδα εφαρμόζει ώστε οι τουρίστες να περάσουν καλά, να είναι ασφαλείς και να αποτραπεί η εξάπλωση τυχόν κρουσμάτων.

Ακολουθεί (άτυπη και ανεπίσημη) μετάφραση της συνέντευξης:

– Θα ήθελα να σας ρωτήσω, για λογαριασμό των εκατοντάδων χιλιάδων Βρετανών που θα ήθελαν διακοπές στην υπέροχη χώρα σας, εάν θα μπορέσουν να το πραγματοποιήσουν φέτος το καλοκαίρι.

Χ. Θεοχάρης: Ναι, βεβαίως, θα μπορέσουν να το πραγματοποιήσουν φέτος το καλοκαίρι, μπορώ να το πω αυτό με σιγουριά διότι τόσο η Ελλάδα όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο ώστε να επιτραπεί να συμβεί αυτό. Ανυπομονούμε πολύ να υποδεχθούμε τους φίλους μας από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως κάνουμε κάθε χρόνο και μπορούμε όντως να τους πούμε ότι όχι μόνο θα κάνουν τις υπέροχες διακοπές που κάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αλλά μπορούν επίσης να είναι σίγουροι και ήσυχοι για την ασφάλειά τους.

– Και πότε είναι πιθανό να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των χωρών μας;

Χ. Θεοχάρης: Φυσικά, συζητήσεις ήδη διεξάγονται αυτές τις μέρες και ο επόμενος στόχος –αν θέλετε– θα είναι γύρω στις 15 Ιουλίου. Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος και για τις δύο χώρες ώστε να επιτρέψουν τα ταξίδια. Αλλά για να έχουμε πιο ξεκάθαρες αποφάσεις, νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε για αυτές τις ημερομηνίες.

– Σαφώς οι άνθρωποι χρειάζονται μια ημερομηνία -έτσι δεν είναι;- για να κάνουν όλες αυτές τις κρατήσεις που απαιτούνται, σε αεροπορικές εταιρείες και σε ξενοδοχεία. Όμως, προφανώς όλα εξαρτώνται από αμοιβαία δικαιώματα και προς το παρόν το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των δικών του, που φθάνουν στη χώρα, να μένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Αυτό [το μέτρο] υποθέτω, πρέπει να αρθεί για τους Έλληνες πολίτες.

Χ. Θεοχάρης: Ναι, φυσικά, αυτό που ισχύει είναι ότι δεν υπάρχουν σημαντικές τουριστικές ροές όταν μεταβαίνεις σε μια χώρα, περνάς καλά και μετά επιστρέφεις για να μπεις σε καραντίνα για ένα τόσο παρατεταμένο διάστημα. Συνεπώς, για να υπάρχει ένα νόημα όσον αφορά το να επιτρέπεται στους ανθρώπους να έλθουν στην Ελλάδα και μετά να επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία άρση των περιορισμών.

– Ασφαλώς, στην ελληνική κυβέρνηση παρακολουθείτε προσεκτικά τους δείκτες της λοίμωξης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον τεράστιο αριθμό θανάτων που σημειώθηκαν τους λίγους τελευταίους μήνες, εξαιτίας του κορονοϊού. Πολύ-πολύ χειρότερη εμπειρία από τη δική σας στην Ελλάδα.

Χ. Θεοχάρης: Ναι, πράγματι. Και συζητούμε όλα τα δεδομένα και τους αριθμούς και τις τάσεις με τους ειδικούς υγείας, που τους εμπιστευτήκαμε από την πρώτη ημέρα και εξακολουθούμε να το κάνουμε. Ασφαλώς, δεν πρόκειται για το πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση στο παρελθόν, πρόκειται για το πως είναι η τρέχουσα κατάσταση στη δεδομένη χώρα και, φυσικά, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ίσως δεν είναι απαραίτητα σήμερα, αλλά είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα τα ταξίδια θα είναι και πάλι εφικτά. Έτσι, όπως σας είπα, δεν έχει να κάνει με το πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα έναν ή δύο μήνες πριν, αλλά με την τρέχουσα κατάσταση.

– Όμως, υπάρχουν στοιχεία, υπάρχουν περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο που φαίνεται να βρίσκονται σε λάθος δρόμο. Δεν ξέρω εάν το γνωρίζετε, αλλά η πόλη Leicester επιστρέφει τώρα σε καθεστώς τοπικού lockdown και υπάρχουν συζητήσεις και σκέψεις και για κάποιες άλλες πόλεις και περιοχές ότι θα πρέπει να κάνουν επίσης το ίδιο. Θα μπορούσε αυτό δυνητικά να οδηγήσει σε μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου;

Χ. Θεοχάρης: Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ειδικοί, αλλά επιτρέψτε μου να πω αυτό: εάν υπάρχει ένα τοπικό lockdown, ασφαλώς οι κάτοικοι αυτής της περιοχής δε θα επιτραπεί να μετακινηθούν εντός του Ην. Βασιλείου, πολύ περισσότερο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Επομένως, αυτό είναι ένα πρόβλημα που κατά κάποιο τρόπο λύνεται από μόνο του. Η γενική ιδέα είναι ότι δεν επιλέγουμε απλώς τις χώρες, αυτό είναι ένα μέρος του σχεδίου μας για την υγεία. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ότι πραγματοποιούμε τεστ και ότι έχουμε εισαγάγει ένα νέο σύστημα που γίνεται με επιλεκτικό τρόπο. Το τρίτο είναι ότι υπάρχουν πρωτόκολλα σε ισχύ, ώστε ακόμη και εάν υπάρχουν θετικά κρούσματα, να μην εξαπλωθούν ανεξέλεγκτα. Τέλος, έχουμε το επιχειρησιακό σχέδιο, για να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος λαμβάνει τη θεραπεία και την υποστήριξη που μπορεί να χρειάζεται κατά τη διάρκεια των διακοπών. Έτσι, όλα και τα τέσσερα μέρη συναπαρτίζουν το σχέδιο και όχι απλώς το ότι θα ανοίξουμε αερογέφυρες με τη μία ή με την άλλη χώρα.

Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε μία συμφωνία. Κε Χάρη Θεοχάρη, υπουργέ Τουρισμού, ευχαριστούμε πολύ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024