Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-Διατροφή‘Αν δεν ήταν η βραχυχρόνια μίσθωση δε θα είχαμε τουρίστες’ λένε οι διαχειριστές ακινήτων
Τουριστικά καταλύματα

‘Αν δεν ήταν η βραχυχρόνια μίσθωση δε θα είχαμε τουρίστες’ λένε οι διαχειριστές ακινήτων

Απάντηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων στην απαίτηση των Ομοσπονδιών Ενοικιαζομένων Τουριστικών Καταλυμάτων για αναστολή της λειτουργίας της βραχυχρόνιας διαμονής στην Ελλάδα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων ενημερώθηκε για την επιστολή* που συνέταξαν 7 ομοσπονδίες τουριστικών καταλυμάτων, με την οποία ζητούν από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να αναστείλουν τη λειτουργία της βραχυχρόνιας διαμονής στην Ελλάδα.

“Με λίγα λόγια ζητάνε δηλαδή να σταματήσει να λειτουργεί η μοναδική δραστηριότητα που, έστω και με μείωση των κρατήσεων και πολλές ακυρώσεις,  λειτουργεί αξιοπρεπώς αυτή την δύσκολη για τον τουρισμό μας εποχή. Η λογική τους με απλά λόγια είναι ‘να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα'”, λέει ο Σύλλογος. “Μια λογική που παραπέμπει σε άλλες εποχές που έχουν παρέλθει και ευτυχώς δεν είναι εύκολο να επιστρέψουν. Αντί λοιπόν οι αγαπητοί ‘συνάδελφοι’ να αναρωτηθούν γιατί άραγε οι τουρίστες, έστω και αυτοί οι λίγοι που καταφέρνουν να επισκεφθούν την χώρα μας, επιλέγουν να μείνουν σε ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας διαμονής και όχι σε ένα τουριστικό συγκρότημα, ζητάνε να κλείσει και αυτή η έστω μικρή δραστηριότητα και να χάσει το κράτος έσοδα που αυτή την εποχή έχει τόσο ανάγκη.

Μιλάνε για υγειονομικά πρωτόκολλα και ότι εμείς λειτουργούμε δίχως αυτά. Να ενημερώσουμε τους συναδέλφους ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχει υποχρέωση από τον νόμο να τηρεί κάποιο υποχρεωτικό υγειονομικό πρωτόκολλο, πολύ απλά διότι δεν είναι τουριστική μίσθωση αλλά αστική.

Εμείς όμως, σαν σύλλογος, έχουμε ήδη ξεκινήσει σεμινάρια επίδειξης σωστού τρόπου γενικού καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων μας, για την ενημέρωση των μελών μας. Ξεκινήσαμε επίσης επαφές και συνεργασίες με εταιρείες απολύμανσης σε όλη την Ελλάδα για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ακίνητά της βραχυχρόνιας διαμονής ανάμεσα στις κρατήσεις. Χρησιμοποιούμε και ένα πρωτόκολλο εφαρμογής των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον σωστό καθαρισμό και απολύμανση όλων των χώρων των καταλυμάτων μας. Είμαστε επίσης ανοικτοί να συζητήσουμε με οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα, τρόπους εφαρμογής και ελέγχου, οποιασδήποτε οδηγίας δοθεί από τον ΕΟΔΥ.

Επίσης να ενημερώσουμε ότι αν και δεν υπάρχει υποχρέωση, όλοι όσοι ασχολούμαστε με την βραχυχρόνια διαμονή, αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που υπάρχει και έχουμε αυξήσει τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης στα ακίνητα που διαχειριζόμαστε.  Αυτός είναι και ο λόγος που αν και λειτουργούμε δίχως διακοπή ακόμα και την περίοδο της καραντίνας, όταν διαθέσαμε τα ακίνητά μας στους έχοντες ανάγκη, δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα σε ακίνητο βραχυχρόνιας διαμονής. Να είστε σίγουροι ότι αν υπήρχε έστω και ένα θα ήταν 1ο θέμα στις ειδήσεις, με τόσο πόλεμο που δεχόμαστε από όλους.

Μιλάνε επίσης για αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται οι «νόμιμες» επιχειρήσεις τους λες και εμείς λειτουργούμε παράνομα.
Θα σταθούμε λίγο εδώ για να κάνουμε μια αποκάλυψη για ένα καθεστώς παρανομίας που αξίζει να ερευνήσουν οι φορολογικές αρχές και να δούμε ποιοι λειτουργούν παράνομα“.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων διενήργησε πριν από λίγες ημέρες, έρευνα στις πλατφόρμες Airbnb και Booking, με σκοπό να διαπιστώσει αν ισχύει μια καταγγελία που έγινε από συναδέλφους.

“Κάναμε λοιπόν στοχευμένα σε κάποια τουριστικά νησιά έρευνα για διαθέσιμα ακίνητα για την περίοδο του καλοκαιριού για να δούμε πόσα από αυτά λειτουργούν δίχως ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ακινήτου) άρα μη δηλώνοντας τα εισοδήματα από τις κρατήσεις. Είναι κάτι το οποίο μας κατηγορούν συνεχώς. Διαπιστώσαμε με έκπληξη τα εξής:

Ποσοστό πλέον του 90% από όσα εμφανίζονται στις πλατφόρμες δίχως ΑΜΑ δεν ανήκουν στην κατηγορία της βραχυχρόνιας διαμονής, αλλά είναι τουριστικά καταλύματα της κατηγορίας των Ενοικιαζόμενων Τουριστικών Καταλυμάτων (Rooms to Let), συνάδελφοι και μέλη δηλαδή των Ομοσπονδιών που ζητούν την αναστολή της βραχυχρόνιας!

Θα πει κάποιος ότι στις πλατφόρμες μπορούν να καταχωρούνται και παρόμοια καταλύματα. Πολύ σωστά, αλλά οφείλουν να κόβουν τιμολόγιο στον πελάτη και να φορολογούνται όπως όλοι. Δυστυχώς όμως αυτό δε γίνεται! Συνεχίζοντας την έρευνά μας και σε άμεση επικοινωνία με αυτά τα καταλύματα, μας ενημέρωσαν ότι είναι πράγματι ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά δεν μπορούν να μας κόψουν καμία απόδειξη, διότι θα λαμβάναμε απόδειξη από την πλατφόρμα που θα κάναμε την κράτηση!

Αν λοιπόν αγαπητοί ‘συνάδελφοι’ δεν εκδίδετε κανένα παραστατικό εκτός από την απλή απόδειξη της πλατφόρμας και από τη στιγμή που δε διαθέτετε και ΑΜΑ για να δηλώσετε τις κρατήσεις, τότε πώς θα φορολογηθείτε για αυτό το εισόδημα; Πως θα ενημερωθεί η φορολογική αρχή για αυτές τις κρατήσεις;

Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από το δάκτυλό μας και ας μην τα ρίχνουμε όλα στη βραχυχρόνια για να καλύψουμε τις βρωμιές μας!

Δεν είναι η βραχυχρόνια ο σάκος του μπόξ για να εκτονωνόμαστε πάνω της. Αν δεν ήταν η βραχυχρόνια μίσθωση πολύ απλά δε θα είχαμε τουρίστες. Για το ότι ο κάθε επισκέπτης της χώρας μας επιλέγει να μείνει σε ένα ακίνητο βραχυχρόνιας, διότι εκεί νιώθει ασφάλεια για την οικογένειά του, δε φταίει κανείς άλλος αλλά εσείς. Οι εποχές αλλάζουν και οφείλουμε όλοι να προσαρμοζόμαστε στις νέες απαιτήσεις που μας επιβάλουν, αλλιώς μένουμε στο κλουβί μας και περιμένουμε τις επιπτώσεις.

Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι η νέα παγκόσμια τάση του τουρισμού και αν δεν το αντιληφθούμε εγκαίρως, κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός τουριστικής αγοράς. Ηδη βρίσκεται κοντά στο 20% του τουριστικού προιόντος της χώρας μας και θα αυξηθεί πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Είναι ο νέος μοντέρνος τρόπος τουρισμού και οφείλουμε να του δείξουμε τον ανάλογο σεβασμό. Ας αφήσουμε λοιπόν τις προκαταλήψεις και να βρούμε τρόπο να συνυπάρξουμε αν θέλουμε να λέμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας!

Υ/Γ: Να ζητάτε πάντα τον ΑΜΑ από τα καταλύματα της βραχυχρόνιας και να απαιτείτε νόμιμο παραστατικό από τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα!”

*Δελτίο Τύπου ομοσπονδιών τουριστικών καταλυμάτων για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024