Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚαμία εταιρεία κρουαζιέρας δεν έχει ανακοινώσει δρομολόγια για την Ελλάδα πριν το Σεπτέμβριο
Κρουαζιέρα

Καμία εταιρεία κρουαζιέρας δεν έχει ανακοινώσει δρομολόγια για την Ελλάδα πριν το Σεπτέμβριο

Εντός εβδομάδος αναμένονται οι οδηγίες για επιβάτες και πληρώματα κρουαζερόπλοιων. Υποχρεωτικοί έλεγχοι σε επιβάτες και πλήρωμα πριν από την επιβίβαση, με θερμομέτρηση και με υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας. Ορίζονται καμπίνες απομόνωσης για τυχόν κρούσμα.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εγκριθούν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι ευρωπαϊκές οδηγίες  που θα πρέπει να τηρούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια, λόγω κορονοϊού.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Κόντες η εφαρμογή των πρωτοκόλλων επιβατών για την κρουαζιέρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί και πρόκειται να εγκριθούν δε σημαίνει ότι αυτό θα σημάνει και επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στη χώρα μας από 1ης Αυγούστου καθώς χρειάζεται μεγάλος χρόνος προετοιμασίας για τα πληρώματα, αλλά και για τις εταιρείες.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προγραμματισμένοι πλόοι κρουαζιεροπλοίων για την Ελλάδα ο κ. Κόντες ανέφερε ότι ορισμένες μικρές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι μπορεί να ξεκινήσουν μικρές κρουαζιέρες τριήμερες η τετραήμερες χωρίς ωστόσο να πιάνουν λιμάνια της Ελλάδας αλλά να πραγματοποιούν μόνο θαλάσσια περιήγηση εν πλω και επιστροφή στο λιμάνι από όπου εκίννησαν, λόγω των αυξημένων μέτρων για προστασία των επιβατών. Αναφορικά με τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων ο κ. Κόντες τόνισε ότι νωρίτερα από το Σεπτέμβριο δεν υπάρχει καμμία εταιρεία που να έχει ανακοινώσει την έναρξη δρομολογίων για τη χώρα μας.

Όσον αφορά στην εσωτερική αγορά, η εταιρεία yachting Variety Cruises ξεκίνησε δρομολόγια από τις 24 Ιουλίου, θα εκτελεί 7ήμερες κρουαζιέρες έως και τα τέλη Οκτωμβρίου από την Αθήνα και θα κάνει το γύρο των Κυκλάδων. Οι πελάτες της εταιρείας είναι κυρίως από το εξωτερικό αλλά φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών υπάρχουν ειδικά πακέτα τιμών για Έλληνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ/ΜΠΕ, τη σύνταξη του προγράμματος οδηγιών που θα πρέπει να ακολουθούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος “Healthy Gateways” εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η κάθε χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα στο πλαίσιο αυτών των ευρωπαϊκών οδηγιών να μπορεί να προχωρεί σε μικρές αλλαγές.

Οι οδηγίες της ΕΕ, που αναμένεται να εγκριθούν και από το Υπουργείο Ναυτιλίας και που αφορούν την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων από επιβάτες και πλήρωμα στα ελληνικά λιμάνια, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

  • Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων ταξιδιωτών στο 60% του συνολικού αριθμού που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου.
  • Υποχρεωτικούς ελέγχους σε επιβάτες και πλήρωμα πριν από την επιβίβαση, με θερμομέτρηση και με την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας.
  • Επίσης, στα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να οριστούν καμπίνες απομόνωσης στην περίπτωση που υπάρξει τυχόν κρούσμα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις των εταιρειών με ιατρικά κέντρα στα νησιά.
  • Περιλαμβάνει επίσης την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας με την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Τέλος, δε θα υπάρχουν πλέον γεύματα σε μπουφέ, αλλά μόνο στις τραπεζαρίες του πλοίου, με τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων ασφαλείας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024