Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Καταδυτικός τουρισμός

Εκτενή αφιερώματα από Smithsonian και Travel+Leisure στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο

Τατιάνα Ρόκου - 28 Ιούλιος 2020, 09:58

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφθούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αι. π.Χ. στο βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο.


Με ταχύτητα διαδόθηκαν σε διεθνή ΜΜΕ του εξωτερικού τα νέα για το πιλοτικό άνοιγμα του πρώτου υποβρύχιου μουσείου της Ελλάδας στην Αλόννησο στις 3 Αυγούστου 2020, μετά την πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση, την αναδημοσίευση από πολλά ελληνικά ΜΜΕ και την οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης από τον Δήμο Αλοννήσου.

Αποκαλυπτικό είναι το ταξιδιωτικό άρθρο του περιοδικού “Smithsonian”, μέσου με πάνω από 11,5 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες. Η συντάκτρια του άρθρου προτρέπει τους ταξιδιώτες φίλους της κατάδυσης να βάλουν προτεραιότητα την επίσκεψη στο ναυάγιο, ενώ σε άλλο σημείο υπενθυμίζει στο κοινό, πόσο καλά έχει ανταποκριθεί η Ελλάδα στις αντίξοες συνθήκες λόγω COVID-19. Σημειώνεται πως το εν λόγω περιοδικό υπάγεται στο μεγαλύτερο δίκτυο μουσείων, μάθησης και έρευνας του κόσμου.

Με ένα εντυπωσιακό βίντεο και τον εμβληματικό τίτλο, “Ένα αρχαίο Ναυάγιο γίνεται το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας!” ξεκινά το αφιέρωμά του το Travel + Leisure, με την ταξιδιωτική ιστοσελίδα των ΗΠΑ που έχει 9 εκατ. επισκέπτες περίπου και διαμορφώνει την ταξιδιωτική τάση παγκοσμίως.

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και το άρθρο του παγκόσμιου ιστότοπου για τον πολιτισμό και τη ψυχαγωγία, Timeout.com, website με 12 εκατ. επισκέψεις κατ’εκτίμηση. Το άρθρο εστιάζει και στη λειτουργία του πρωτοποριακού Κέντρου Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού στην Αλόννησο για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει το ναυάγιο με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Επιπλέον, τo διεθνώς αναγνωρισμένο δίκτυο Matador Network που εξειδικεύεται στα ταξίδια περιπέτειας με 3,4 περίπου εκατ. επισκέπτες ανά μήνα, εξηγεί τη σημασία της ανάδειξης του Αρχαίου Ναυαγίου της Περιστέρας από το 500 π.Χ. περίπου σε υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα. Στο αναλυτικό άρθρο του εξειδικευμένου δικτύου γίνεται αναφορά στα αποδοτικά μέτρα πρόληψης της Ελλάδας λόγω πανδημίας, αλλά και στο γεγονός πως οι καταδύσεις επιτρέπονται από φέτος.

“Η λίστα των ΜΜΕ από Ελλάδα και εξωτερικό που ήδη φιλοξενούν την ευχάριστη είδηση είναι ατελείωτη, γεγονός για το οποίο τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, η Αλόννησος κάνει την υπέρβαση και διαφοροποιείται σε παγκόσμια κλίμακα. Έχοντας γρήγορα αντανακλαστικά, ο Δήμος Αλοννήσου ξεκίνησε την προσπάθεια προβολής που ήδη έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα”, δήλωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης.

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφθούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αι. π.Χ. στο βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο.

Η πιλοτική λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας ως επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου το καλοκαίρι του 2020 είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου. Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023.

Το ναυάγιο είναι από τα σημαντικότερα της κλασικής αρχαιότητας. Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα 21 ως τα 28 μέτρα και η ομορφιά των εξωτικών νερών και του πλούσιου βυθού της περιοχής, που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν προορισμό που ενδιαφέρει κάθε έμπειρο αυτοδύτη.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top