Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠΟΤ: Πτώση 56% στις τουριστικές αφίξεις το α' 6μηνο 2020, μείωση 300 εκατ. τουριστών και 320 δισ. δολ.
Τάσεις

ΠΟΤ: Πτώση 56% στις τουριστικές αφίξεις το α' 6μηνο 2020, μείωση 300 εκατ. τουριστών και 320 δισ. δολ.

Τα περισσότερα μέλη της Ομάδας Ειδικών του Τουρισμού του ΠΟΤ αναμένουν ότι ο διεθνής τουρισμός θα ανακάμψει έως το β' εξάμηνο του 2021.

Ο τεράστιος αντίκτυπος του COVID-19 στον διεθνή τουρισμό έχει πλέον καταστεί σαφής, με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) να δείχνουν ότι το κόστος μέχρι τον Μάιο ήταν ήδη τριπλάσιο από αυτό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009. Καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται, ο ΠΟΤ παρείχε την πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας, τόσο σε τουριστικούς αριθμούς όσο και σε απώλεια εσόδων, στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς παγκοσμίως.

Η έκδοση Μαΐου του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού του UNWTO δείχνει ότι το σχεδόν πλήρες lockdown που επιβλήθηκε ως απάντηση στην πανδημία οδήγησε σε πτώση κατά 98% των διεθνών τουριστικών αριθμών τον περασμένο Μάιο σε σύγκριση με το 2019. Το Βαρόμετρο δείχνει επίσης μία ετήσια πτώση 56% στις τουριστικές αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση 300 εκατ. τουριστών και 320 δισ. δολ. που χάθηκαν από τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις – τρεις φορές περισσότερο από την απώλεια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009.

Η δραματική πτώση στον τουρισμό θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης
Ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: “Τα τελευταία στοιχεία καθιστούν σαφές τη σημασία της επανεκκίνησης του τουρισμού μόλις αυτό είναι ασφαλές για να γίνει. Η δραματική πτώση του διεθνούς τουρισμού θέτει σε κίνδυνο πολλά εκατομμύρια μέσα βιοπορισμού, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι κυβερνήσεις σε κάθε περιοχή του κόσμου έχουν διπλή ευθύνη: να δώσουν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις. Πρέπει επίσης να διατηρήσουν το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης που έχει καθορίσει την απάντησή μας σε αυτήν την κοινή πρόκληση και να αποφύγουν τη λήψη μονομερών αποφάσεων που ενδέχεται να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και τη σιγουριά, τις οποίες εργαζόμαστε τόσο σκληρά για να οικοδομήσουμε”.

Ταυτόχρονα, ο ΠΟΤ σημειώνει επίσης σημάδια σταδιακής και προσεκτικής αλλαγής των τάσων, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο και ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των συνόρων κατά μήκος της ζώνης Schengen της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου. Ενώ ο τουρισμός επιστρέφει αργά σε ορισμένους προορισμούς, ο δείκτης εμπιστοσύνης του ΠΟΤ έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τόσο για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, όσο και για τις προοπτικές για το διάστημα Μάιο – Αύγουστο. Τα περισσότερα μέλη της Ομάδας Ειδικών του Τουρισμού του ΠΟΤ αναμένουν ότι ο διεθνής τουρισμός θα ανακάμψει έως το β’ εξάμηνο του 2021, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αναμένουν ανάκαμψη στο πρώτο μισό του επόμενου έτους.

Η ομάδα των διεθνών εμπειρογνωμόνων επισημαίνει μια σειρά κινδύνων, όπως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και το κλείσιμο των συνόρων που εξακολουθούν να ισχύουν στους περισσότερους προορισμούς, ενώ οι μεγάλες αγορές εξερχόμενου τουρισμού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται σε ακινησία. Άλλοι κίνδυνοι είναι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ταξιδιών, η αναβίωση του ιού και κίνδυνοι για νέα lockdown ή απαγόρευση κυκλοφορίας. Επιπλέον, οι ανησυχίες για έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών και h επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος υποδεικνύονται ως παράγοντες που επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024