Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξεναγήσεις

Έκκληση των ξεναγών στον πρωθυπουργό για επίδομα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Βίκυ Καραντζαβέλου - 30 Ιούλιος 2020, 14:27

Ανοιχτή επιστολή του προέδρου του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών κ. Κρίτονα Πιπέρα προς τον πρωθυπουργό της χώρας, που επισημαίνει ότι το 2020 για τους διπλωματούχους ξεναγούς, σημαίνει, μεταξύ άλλων, και χάσιμο τών ενσήμων μιας ολόκληρης χρονιάς.


Ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών κ. Κρίτων Πιπέρας έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία εκφράζει τις ανησυχίες και την αγωνία των Ελλήνων ξεναγών για τη χρονιά του 2020 και τα προβλήματα πυο συσσωρεύτηκαν λόγω της πανδημίας.

Ακολουθεί η επιστολή:

“Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο κλάδος του τουρισμού εφέτος υποφέρει. Ειναι γνωστό. Ο τουρισμός στη χώρα ειναι απο τους πιο σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας. Ειναι γνωστό. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί της Ελλάδας, είναι επίσης ενα πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρισμού. Ειναι γνωστό. Οι ξεναγοί συνήθως αναφέρονται ως οι “πρεσβευτές” του ελληνικού τουρισμού. Ειναι γνωστό.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό , κύριε Πρωθυπουργέ, είναι οτι οι ξεναγοί της Ελλάδας αυτη τη στιγμή, είναι άνεργοι στο 100%. Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι οτι ο περιηγητικός τουρισμός το 2020, απλά δεν υφίσταται. Οι ακυρώσεις των περιηγητικών εκδρομών, που είναι το αντικείμενο του επαγγελματός μας, ειναι καθολικές, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, το τέλος δηλαδή της τουριστικής περιόδου.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι οτι η πλειοψηφία των διπλωματούχων ξεναγών βρίσκεται πλέον στα όρια της φτώχειας. Δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ έσοδο, απο τον Νοέμβριο του 2019. Και τά έξοδα, οι υποχρεώσεις, ‘τρέχουν’. ΟΙ φόροι, τα ενοίκια, τα δάνεια, τα καθημερινά έξοδα. Το ηλεκτρικό, το νερό, το τηλέφωνο.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι οτι οι ξεναγοί είναι μισθωτοί με πολλούς εργοδότες. Καί οι εργοδότες μας ειναι τα τουριστικά γραφεία, τα οποία επίσης βρίσκονται σε δεινή θέση, δεν έχουν καν την δυνατότητα να πουλήσουν περιηγητικά προγραμματα, γιατί η τουριστική αγορά στον τομέα αυτόν, απλά φέτος δεν υπάρχει.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι οτι το επάγγελμα του ξεναγού είναι εποχιακό, με περίπου 120 μέρες εργασίας την τουριστική περίοδο, τις καλές εποχές. Αυτήν τη στιγμή, οι μέρες εργασίας μας ειναι μηδενικές. Και τιποτα δεν αφήνει ‘αχτίδες’ αισιοδοξίας για τους επόμενους 2-3 μήνες. Μπροστά μας το φάσμα ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Η τεράστια αβεβαιότητα του τι θα συμβεί το 2021.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι οτι οι ξεναγοί έλαβαν το έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 800 ευρώ που αντιστοιχούσε στον μισό μήνα μάρτιο και τον Απρίλιο, και έκτοτε τίποτα άλλο. Το επίδομα των 534 ευρώ για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο που αποδεδειγμένα κανείς ξεναγός δε δούλεψε, διότι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια ηταν κλειστά, δεν υπήρχε ούτε μία άφιξη τουριστών, δε δόθηκε ποτέ στον κλάδο των διπλωματούχων ξεναγών.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι οτι το 2020 για τους διπλωματούχους ξεναγούς, σημαίνει και χάσιμο τών ενσήμων μιας ολόκληρης χρονιάς.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι οτι χωρίς ένσημα, απο το τέλος Φεβρουαρίου του 2021, οι 3.000 διπλωματούχοι ξεναγοί της χώρας και οι οικογενειές τους, δε θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας.
Απευθύνω έκκληση πρός εσάς, να μην αφήσετε τους ξεναγούς της Ελλάδας να σβήσουν.
 
Κύριε πρωθυπουργέ,
χρειαζόμαστε το έκτακτο επίδομα για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
χρειαζόμαστε ιατροφαρμακευτική κάλυψη για το 2021.

Κύριε πρωθυπουργέ,
είναι ανάγκη να ενταχθούμε στο σύστημα ανεργίας του ΟΑΕΔ μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2021.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
μην αφήσετε τον ξεναγό της Ελλάδας να σβήσει. Ειμαστε εδώ, να βοηθήσουμε να ανεβάσουμε και πάλι τον τουρισμό της χώρας. Βοηθήστε μας να υπάρχουμε στο αυριο του τουρισμού.


Κρίτων Πιπέρας
πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών”

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top