Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνΑίτηση χρεοκοπίας υπέβαλε το βρετανικό STA Travel
Τουριστικά γραφεία

Αίτηση χρεοκοπίας υπέβαλε το βρετανικό STA Travel

Μετά από 50 χρόνια λειτουργίας το ταξιδιωτικό γραφείο STA Travel, που εξειδικευόταν στους νέους και είχε πελάτες και στην Ελλάδα, αργά την Παρασκευή το βράδυ ανακοίνωσε ότι, λόγω των επιπτώσεων του COVID-19, υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας.

Η επιβεβαίωση του κλεισίματος του γνωστού βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού STA Travel έρχεται μετά την υποβολή αίτησης αφερεγγυότητας από την ελβετική μητρική εταιρεία. To STA Travel (που αρχικά σήμαινε Student Travel Australia και αργότερα Student Travel Association) εξειδικευόταν στους νέους και είχε περίπου 50 καταστήματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία ιδρύθηκε στην Αυστραλία το 1971.

Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε στον κόμβο της περίπου στις 7 μ.μ. την Παρασκευή 21 Αυγούστου, η έγραφε: “Λόγω της πρόσφατης ανακοίνωσης ότι η STA Travel UK έχει σταματήσει τις συναλλαγές, δυστυχώς τα στελέχη μας δεν μπορούν να σας βοηθήσουν και εξυπηρετήσουν αυτήν τη στιγμή. Να είστε βέβαιοι ότι εάν είχατε προηγούμενη κράτηση μαζί μας ή βρίσκεστε τώρα σε διακοπές, θα λάβετε περαιτέρω επικοινωνία τις επόμενες ημέρες. Λυπούμαστε για την αναστάτωση και τις περιορισμένες πληροφορίες που έχετε στη διάθεσή σας αυτήν τη στιγμή”.

Ένας εκπρόσωπος της ABTA δήλωσε: “Τα νέα ότι η STA Travel Limited, η οποία ήταν μακρόχρονο μέλος της ABTA, έπαψε να λειτουργεί, θα δημιουργήσει σοκ στο κλάδο, δείχνοντας τις πραγματικές πιέσεις που υφίσταται αυτήν τη στιγμή ο κλάδος του τουρισμού. Το STA Travel είναι ένα όνομα που είναι γνωστό στους περισσότερους ανθρώπους ταξιδεύουν με πολύ κεντρικά υποκαστήματα, και αυτά τα ενοχλητικά νέα θα επηρεάσουν δυστυχώς τα ‘προς το ζην’ εκατοντάδων υπαλλήλων”.

Η πλειονότητα των διακοπών που πωλήθηκαν ήταν πακέτα χωρίς πτήσεις, τα οποία προστατεύονται από τον ATOL, tα πακέτα που δεν βασίζονται σε πτήσεις προστατεύονται από την ABTA. Εάν οι πελάτες έχουν κάνει κράτηση για πακέτα διακοπών μέσω του STA Travel και οι διακοπές παρέχονται από άλλο ταξιδιωτικό πράκτορα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ταξιδιωτικό πράκτορα, ο οποίος θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι η κράτησή τους θα προχωρήσει κανονικά.

ΥπενΘυμίζεται ότι νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, η STA Travel Holding AG με έδρα τη Ζυρίχη -μέρος του Diethelm Keller Group– δήλωσε ότι εξωτερικός διαχειριστής θα αναλάβει τη λειτουργία της εταιρείας τις επόμενες ημέρες. Η STA Travel Holding είχε ανακοινώσει ότι “οι τοπικές καθημερινές δραστηριότητες STA Travel ενδέχεται να συνεχιστούν”, παρά τις διαδικασίες αφερεγγυότητας.

Σε μια δήλωση, η STA Travel UK πρόσθεσε ότι ο διευθυντής της χώρας μια και ηγετική ομάδα κάθε τμήματος θα επανεξετάσει τη θέση της εταιρείας. Η STA Travel Holding κατηγόρησε την κρίση του COVID-19 για την αναστολή της λειτουργίας της.

Η επιβεβαίωση της χρεοκοπίας του ST Travel επιβεβαιώθηκε και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) την Παρασκευή και εξέδωσε συμβουλές στους καταναλωτές. Ο εκπρόσωπος της CAA ATOL, Andrew McConnell, δήλωσε: “Κατανοούμε ότι αυτό θα είναι άσχημα νέα για όποιον έχει κάνει κράτηση για να ταξιδέψει με την εταιρεία ή θέλει να ακυρώσει την κράτησή του. Είναι μια θλιβερή μέρα για τον κλάδο όταν μια μακροχρόνια επιχείρηση όπως η STA Travel Ltd παύει να λειτουργεί, ειδικά για εκείνους που έχουν συνηθίσουν να βλέπουν στις πόλεις τους και στους δρόμους τους την ταμπέλα της. Ωστόσο, το σύστημα ATOL υπάρχει για ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις και κάνουμε ρυθμίσεις έτσι ώστε όλοι οι πελάτες που προστατεύονται από την ATOL να μπορούν είτε να συνεχίσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους κανονικά, είτε να υποβάλουν αξίωση ακύρωσης εάν πρόκειται να ταξιδέψουν στο κοντινό μέλλον”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024