Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟΗΕ: Σε κίνδυνο 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό λόγω κορονοϊού
Τάσεις

ΟΗΕ: Σε κίνδυνο 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό λόγω κορονοϊού

Το α' πέντάμηνο του 2020, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν περισσότερο από το μισό και περίπου 300 δισ. δολ. xάθηκαν στον τουριστικό τομέα.

Σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να “ξαναχτιστεί” ο τουριστικός τομέας και να ξανακερδίσει τη θέση του ως δημιουργός αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, σταθερού εισοδήματος και προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό πρέπει να γίνει με έναν ασφαλή ισότιμο και κλιματικά φιλικό τρόπο.

“Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν περισσότερο από το μισό και περίπου 300 δισ. δολ. xάθηκαν στον τουριστικό τομέα. Συνολικά περίπου 120 εκατ. απευθείας θέσεις εργασίας στον τουρισμό κινδυνεύουν. Πολλές από αυτές βρίσκονται στην άτυπη οικονομία, στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών και νέων ανθρώπων” σημειώνει ο κ. Guterres.

Αναδεικνύοντας τη σημασία του τουρισμού στην οικονομία, τονίζει ότι “ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς τομείς στον κόσμο. Απασχολεί έναν στους 10 ανθρώπους στη Γη και προσφέρει τα προς το ζην σε εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους. Δίνει ώθηση στις οικονομίες και επιτρέπει στις χώρες να ευημερούν. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να βιώσουν μέρος του πολιτιστικού  και φυσικού  πλούτου και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, υπογραμμίζοντας την κοινή μας ανθρωπότητα”.

Όσον αφορά την “ανοικόδόμηση’ της διεθνους τουριστικής βιομηχανίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάνει αναφορά σε πέντε βασικά σημεία:

  1. Να μετριαστούν οι κοινωνικό οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.
  2. να οικοδομηθεί ανθεκτικότητα σε όλη την τουριστική αλυσίδα.
  3. να μεγιστοποιηθεί η χρήση της τεχνολογίας στον τουριστικό τομέα.
  4. να προωθηθεί η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη και
  5. να ενισχυθούν οι συνέργειες, ώστε ο τουρισμός να υποστηρίξει περαιτέρω  τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός πυλώνας για τη συντήρηση για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. “Η πτώση στα εισοδήματα έχει οδηγήσει σε αυξημένη καταστροφή μέσα και γύρω από τις προστατευόμενες περιοχές και στο κλείσιμο πολλών τοπίων παγκόσμιας κληρονομιάς που έχει στερήσει από πολλές οικογένειες πολύτιμα εισοδήματα”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024