Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουριστική πολιτική

ΚΙΝ.ΑΛ.: 'Ερασιτεχνικοί οι κυβερνητικοί χειρισμοί στον τουρισμό και το άνοιγμα των συνόρων'

Βίκυ Καραντζαβέλου - 02 Σεπτέμβριος 2020, 10:07

Υπήρξαν καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά που αγοράζονταν από ταξιδιώτες για να περάσουν τα σύνορα. Στους Ευζώνους, ενώ απαγορευόταν η είσοδος στη χώρα για τους ξένους, πολλοί Έλληνες μπαινόβγαιναν ανεξέλεγκτα, αποτελώντας πηγή κινδύνου για την περιοχή, σημειώνει ο τομεάρχης Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.


Στην Βουλή τοποθετήθηκε χθες ο κ. Γιώργος Φραγγίδης, Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής και τομεάρχης Τουρισμού, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, κατά την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού “Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού”. Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησής του συνοψίζονται στα εξής:

​Η Συμφωνία Ελλάδας – Σερβίας προέκυψε από τη βούληση των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα του τουρισμού, να αυξήσουν τις τουριστικές ροές τους ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία τους και να αναπτύξουν περαιτέρω τους δεσμούς φιλίας που παραδοσιακά τις συνδέουν.

​Προσδιορίζονται οι ενέργειες και τα κατάλληλα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της τουριστικής κίνησης (αμοιβαία τουριστική προώθηση και προβολή, συνεργασία στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, την έρευνα, κλπ), καθώς και τα πεδία τουριστικής  συνεργασίας των δύο χωρών.

Επιδιώκεται η προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως πολιτιστικός, θρησκευτικός, αγροτουρισμός, ιαματικός, κλπ. ενώ ενθαρρύνεται η συμμετοχή σε εκθέσεις, τουριστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, κ.λπ., που διοργανώνουν οι δύο χώρες. Ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ των εθνικών τουριστικών φορέων και οργανισμών. Προωθούνται και διευκολύνονται αμοιβαία οι τουριστικές επενδύσεις και οι επιχειρηματικές συμπράξεις Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών.

Η φιλία Ελλάδας - Σερβίας εκτείνεται σε βάθος χρόνου και έχει τη βάση της σε παράγοντες που συνδέονται με τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την ιστορία τους. Έχουν άριστες πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις. Η κουλτούρα και ο πολιτισμός αποτελούν επίσης πεδία συνάντησης των δύο λαών.

Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη Σερβία. Περίπου 200 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην αγορά της, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 25.000 εργαζομένους.

Η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο προορισμό στις προτιμήσεις των Σέρβων τουριστών, όπως και των άλλων βαλκανικών λαών. Αυτή η ανοδική τάση και πορεία ανακόπηκε βίαια με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σερβία και την απόφαση για αναστολή της πρόσβασης των Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα από τις 6 μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Καβάλας και της Θάσου, περιοχές για τις οποίες οι βαλκάνιοι τουρίστες αποτελούν την κύρια ‘δεξαμενή’ επισκεπτών.

Το μέγεθος της ζημίας γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν σκεφθούμε ότι πέρυσι καταγράφηκαν συνολικά περισσότερες από ένα 1.000.000 αφίξεις μόνο από τη Σερβία. Το 2019 οι Σέρβοι επισκέπτες άφησαν 356 εκατ. ευρώ και η μέση διάρκεια παραμονής ήταν 8,4 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Η ανάγκη στήριξης όλων των επιχειρήσεων που επλήγησαν και των εργαζομένων τους, όχι μόνο στη Β. Ελλάδα, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι αυτονόητη.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει τονίσει πολλές φορές και με κάθε τρόπο, ότι αυτή η κρίση αντιμετωπίζεται  μόνο με γενναία και  εμπροσθοβαρή μέτρα, για να υπάρξει επόμενη μέρα στον ελληνικό τουρισμό. Χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία, επιχειρήσεις μαραζώνουν και βάζουν λουκέτο, οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση. Όλος αυτός ο κόσμος που έχει πληγεί βάναυσα, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Η επόμενη περίοδος θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και υγειονομικά και οικονομικά.

Το μέλλον δε μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια. Το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει πολλές και ρεαλιστικές προτάσεις, που αφορούν τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και το τουριστικό προϊόν. Η κατάσταση είναι σοβαρή και κρίσιμη. Απαιτείται σοβαρότητα και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Όταν η κυβέρνηση άνοιξε τα χερσαία σύνορα, προκάλεσε συνωστισμό στον Προμαχώνα. Θα μπορούσε να είχε ανοίξει και τους υπόλοιπους συνοριακούς σταθμούς, αφού τους ενίσχυε πρώτα υγειονομικά, ώστε να εισέρχονται οι τουρίστες χωρίς ταλαιπωρία, ελεγχόμενα και με υγειονομική ασφάλεια.

Υπήρξαν καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά που αγοράζονταν από ταξιδιώτες για να περάσουν τα σύνορα. Στους Ευζώνους, ενώ απαγορευόταν η είσοδος στη χώρα για τους ξένους, πολλοί Έλληνες μπαινόβγαιναν ανεξέλεγκτα, αποτελώντας πηγή κινδύνου για την περιοχή.

Στη βιασύνη της η κυβέρνηση να ανοίξει τον τουρισμό και την οικονομία, άνοιξε τα σύνορα χωρίς επαρκείς ελέγχους και τώρα πληρώνουμε το τίμημα. Η προϋπόθεση της έλευσης με αρνητικό τεστ εφαρμόστηκε μόνο σε όσους ταξιδιώτες εισέρχονταν στη χώρα οδικώς και όχι σε όλους.

Ο κόσμος έχει μπερδευτεί από τα διπλά μηνύματα που δέχεται. Στις 30 Ιουλίου, ο υπουργός Τουρισμού διαβεβαίωνε ότι δε θα αυξηθεί η πληρότητα στα πλοία πάνω από το 65%, επικαλούμενος την απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Τρεις μέρες μετά ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας μέχρι και 85%. Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης προχώρησε και στην λαθεμένη και ατυχή δήλωση, ότι δεν υπάρχει θέμα με την πληρότητα στα πλοία. ‘Δεν είναι τόσο επικίνδυνος ο συνωστισμός για 2-3 ώρες στα πλοία’. Βέβαια, πάρα πολλά ταξίδια στα νησιά είναι πολύ περισσότερες ώρες. Παράλληλα, λέγοντας αυτά, υποκαταστήσατε με τον τρόπο σας και τους ειδικούς.

Σωρεία παλινωδιών και διπλών μηνυμάτων, μίγμα λανθασμένων χειρισμών και ανεπάρκειας, χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα μετά το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Το θέμα του τουρισμού και της οικονομίας η κυβέρνηση το χειρίζεται με ερασιτεχνισμό. Θα πρέπει να προσέξει γιατί το ίδιο πάει να γίνει και με τη δημόσια υγεία. Το θέμα έχει ξεφύγει. Η κυβέρνηση μετακυλίει την ευθύνη στους πολίτες ενώ ήταν εκείνη που εξέπεμψε χαλαρότητα. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει μία αποτελεσματική  στρατηγική για τη διαχείριση των ζητημάτων που δημιουργεί ο κορωνοϊός στη δημόσια υγεία, την οικονομία, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τους εργαζόμενους.

Η διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή, που ζήτησε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεννηματά για τα θέματα αυτά, είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει θετικά, όπως σε κάθε νομοσχέδιο που προάγει και ενισχύει τον ελληνικό τουρισμό και τους ανθρώπους του. Τονίζω όμως, ότι το φλέγον θέμα του τουρισμού δεν περιορίζεται ούτε εξαντλείται στην υπογραφή συμφωνιών.

|
Share |
Σχετικά θέματα:
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top