Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Περιφέρεια

Tα ξενοδοχεία Ρόδου και Κω πρώτα σε διεθνείς αναζητήσεις των TOs της γερμανικής αγοράς

Τατιάνα Ρόκου - 10 Σεπτέμβριος 2020, 14:54

Η εικόνα ερήμωσης σε μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Ισπανία (Κανάρια νησιά, Βαλεαρίδες νήσοι, κ.λπ.) σε σύγκριση με την ομαλή -αν και με δυσκολίες- τουριστική πορεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα αποτυπώνει το θετικό πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό σε μια χρονιά που όμοια της δεν έχει προηγηθεί, καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται το άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω πανδημίας.


Με αφορμή την ολοκλήρωση δύο μηνών από την ανάληψη καθηκόντων της Πρωτοβουλίας των Φορέων για την προώθηση του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού εν μέσω της πανδημίας COVID-19, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου που έχει επιτευχθεί κατά το συγκεκριμένο διάστημα.

Οι δύο εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας, κ.κ. Μαρία Σμιλίδου και Johanna Strand, επεσήμαναν ότι σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και καθημερινά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η πολύ καλή συνεργασία με όλους τους Φορείς που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία, τους επαγγελματίες του τουρισμού, τους εκπροσώπους του Τύπου και εν τέλει την κοινωνία, αποτέλεσε το κλειδί για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Στη συνέχεια, ανέπτυξαν το σύνολο των δράσεων που ελήφθησαν με στόχο να αποτραπούν λανθασμένες επιλογές που θα μπορούσαν να αμαυρώσουν την εικόνα του προορισμού αλλά και τις πρωτοβουλίες εκείνες που είχαν ως στόχο να τεθούν στέρεες βάσεις ως παρακαταθήκη για τις ερχόμενες τουριστικές χρονιές.

“Έγινε μια μεγάλη και συλλογική προσπάθεια για να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης τόσο απέναντι στο διεθνές τουριστικό κοινό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Σε συνεργασία με τους φορείς και όλη την ομάδα που απαρτίζει την Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό, αποτρέψαμε δεκάδες περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να στείλουν λάθος μηνύματα στον Τύπο και στις ξένες αγορές. Επίσης, επιδιώξαμε να προβάλλουμε το δίπτυχο τουρισμός και ασφάλεια, συνδυασμός ο οποίος αποδείχθηκε ότι είναι το ζητούμενο για μια απαιτητική χρονιά όπως αυτή που διανύουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος κα Σμιλίδου.

Από την πλευρά της η κα Strand επεσήμανε ότι ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική η επέμβαση της Πρωτοβουλίας σε πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτήθηκε η επικοινωνία με Tour Operators, αεροπορικές εταιρείες και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ειδική αναφορά έκανε η κα Strand στην περίπτωση των βρετανικών δημοσιευμάτων, τα οποία χρησιμοποιώντας μη επίσημους δείκτες παρουσίαζαν από τις 17 Αυγούστου την Ελλάδα ως την επόμενη χώρα που θα μπει στη λίστα χωρών που απαιτείται 14ήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους.

Όπως επισημάνθηκε, έγιναν άμεσα μια σειρά διορθωτικών ενεργειών τόσο προς τον βρετανικό Τύπο όσο και προς την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και όλες τις αρμόδιες αρχές ώστε μέσα σε λίγες ώρες το θέμα είχε αποκατασταθεί διασώζοντας χιλιάδες κρατήσεις Βρετανών τουριστών προς τα ελληνικά νησιά.

Η εικόνα ερήμωσης σε μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Ισπανία (Κανάρια νησιά, Βαλεαρίδες νήσοι, κ.λπ.) σε σύγκριση με την ομαλή -αν και με δυσκολίες- τουριστική πορεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα αποτυπώνει το θετικό πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό σε μια χρονιά που όμοια της δεν έχει προηγηθεί, καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται το άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω πανδημίας. Για αυτούς του λόγους, τονίστηκε ότι η εκκίνηση της φετινής σεζόν πρέπει να αξιολογείται με εκκίνηση από το σημείο 0 και όχι σε σύγκριση με τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό η αύξηση των διεθνών αφίξεων στο Ν. Αιγαίο μεταξύ των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου κατά 73% και αντιστοίχως κατά 69% για το νησί της Ρόδου αξιολογείται ως μια σημαντική επιτυχία, αποτέλεσμα της συλλογικής και υπεύθυνης αντιμετώπισης των τουριστικών ροών. Στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου (Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη, Κάρπαθο) αφίχθησαν κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 665.238 τουρίστες ενώ κατά το ίδιο διάστημα αφίχθησαν 303.849 τουρίστες μόνο στο νησί των Ιπποτών.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι παρά τη γενική πτώση, τα ξενοδοχεία της Ρόδου και της Κω κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στις παγκόσμιες αναζητήσεις που κάνουν οι Tour Operators της γερμανικής αγοράς καθώς πέντε ξενοδοχεία της Δωδεκανήσου ανήκουν στο top10 των αναζητήσεων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι περιπτώσεις “fake news” και ανακριβειών που θα μπορούσαν να κοστίσουν σε τουρισμό, οι θετικές ειδήσεις για τους προορισμούς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων που λειτούργησαν ως κινητήριος μοχλός για τις ξένες αγορές και ο αντίστοιχος αντίκτυπος αυτών στα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Κλείνοντας, οι δύο εκπρόσωποι Τύπου της Πρωτοβουλίας Νοτίου Αιγαίου τόνισαν ότι μπορεί ως τώρα το στοίχημα να έχει κερδηθεί ωστόσο η μάχη είναι διαρκής και χρειάζεται συστράτευση και συνεχή εγρήγορση από όλες τις πλευρές.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top