Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Κινηματογραφικός τουρισμός

Συγκριτικά πλεονεκτήματα και επενδυτικά κίνητρα για οπτικοακουστικές παραγωγές στην Κ. Μακεδονία

Τατιάνα Ρόκου - 11 Σεπτέμβριος 2020, 13:39

Παρουσίαση του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνέδριο για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές στη ΝΑ Ευρώπη.


Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε διαδικτυακά το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την Ομάδα Μελέτης του Ελληνικού Φιλμικού Πολιτισμού.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του συνεδρίου, με θέμα “Πολιτισμικές γειτονιές και κινηματογραφικές συμπαραγωγές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: 4ο συνέδριο στο Σύγχρονο Ελληνικό Φιλμικό Πολιτισμό”, τέθηκαν οι κινηματογραφικές συμπαραγωγές στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο ρόλος τους στον πολιτικό και πολιτισμικό μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού οράματος. Μέσα από τις διαφορετικές πτυχές των συμπαραγωγών, το συνέδριο εξέτασε το πώς ο ελληνικός κινηματογράφος συνδέεται με άλλους περιφερειακούς κινηματογράφους, όπως αυτούς της νοτιοανατολικής Ευρώπης και πώς οι διασυνδέσεις αυτές διαμορφώνουν “πολιτισμικές γειτονιές”. Επιπλέον, το συνέδριο ασχολήθηκε με τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι κινηματογραφικές συνδέσεις σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές του πολιτισμού, αλλά και με τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Στην παρουσίαση του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα επενδυτικά κίνητρα και οι προοπτικές υποστήριξης και ενίσχυσης των οπτικοακουστικών παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία. Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στον ετήσιο προγραμματισμό του Film Office της Περιφέρειας, τις επικείμενες δράσεις του και τη λειτουργία του ως υπηρεσίας μίας στάσης (one-stop shop) για τη διευκόλυνση των παραγωγών που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στην περιοχή, με στόχο την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Περιφέρειας σε διάφορα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι προπαρασκευαστικές δράσεις για την οργάνωση και τη λειτουργία του γραφείου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Οδηγό επαγγελματιών οπτικοακουστικών έργων με έδρα την Κεντρική Μακεδονία (industry guide)
  • Οδηγό τοποθεσιών γυρισμάτων για την Κεντρική Μακεδονία (locations library)
  • Ψηφιακή βιβλιοθήκη τοποθεσιών και σημείων ενδιαφέροντος για γυρίσματα στην Κεντρική Μακεδονία (locations library).

Παράλληλα, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι ενέργειες ανάδειξης της Κεντρικής Μακεδονίας σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, με σκοπό όχι μόνο την προσέλκυση ξένων παραγωγών, αλλά και την υποστήριξη των επαγγελματιών της οπτικοακουστικής βιομηχανίας που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία μέσω της εκπαίδευσής τους σχετικά με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες διεξαγωγής ασφαλών γυρισμάτων.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top