Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Συνέδρια

Ολοκληρώθηκε στην Αστυπάλαια το συνέδριο 'Ο τουρισμός σε περιόδους κρίσης'

Τατιάνα Ρόκου - 21 Σεπτέμβριος 2020, 15:54

Το νησί είναι ανοιχτό στη φιλοξενία επιστημονικών και καλλιτεχνικών δράσεων καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην Αστυπάλαια (14-16/9) οι εργασίες του τριήμερου 9ου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα “Ο  τουρισμός σε περιόδους κρίσης - Η Ππερίπτυωσης της Αστυπάλαιας”, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων-ΤΑΔ (Ε.Π.Ε.ΤΑΔ.), με τη συνεργασία της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Σ.ΕΤ.) και του Δήμου Αστυπάλαιας.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας κ. Νικόλαος Κομηνέας, τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων, έδωσε συγχαρητήρια και ευχαρίστησε τους-τις διοργανωτές-τριες γι’αυτήν την πρωτοβουλία. Τόνισε ότι το νησί είναι ανοιχτό στη φιλοξενία επιστημονικών και καλλιτεχνικών δράσεων καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου και επεσήμανε ότι οι κάτοικοι συμμετέχουν με χαρά σε κάθε μία από αυτές.

Ο υφυπουργός Τουρισμού, καθηγητής κ. Μάνος Κόνσολας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί με φυσική παρουσία αλλά με online σύνδεση. Υπογράμμισε ότι ο τουρισμός αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση που βίωσε ποτέ η οποία έχει επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά στον κλάδο. Ανέφερε τους τρεις βραχυπρόθεσμους στόχους του υπουργείου, δηλαδή την διατήρηση των τουριστικών επιχειρήσεων, τη στήριξη της απασχόλησης και των ανέργων και βέβαια τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στον τουρισμό με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την επένδυση στην ποιότητα, την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και της πράσινης τουριστικής οικονομίας.Χαιρετισμούς απηύθυναν η αντιπρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, γενικός γραμματέας της ΕΠΕΤΑΔ, καθηγήτρια κ. Μαριάννα Ψύλλα, ο πρόεδρος της Ε.ΣΕ.Τ. κ. Γιώργος Κουκουλιάτας και ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης του Δήμου Αστυπάλαιας κ. Λαπατάς. Η προεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγήτρια κα Τέσσα Δουλκέρη τόνισε την ανάγκη της διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων στα Δωδεκάνησα για τον Τουρισμό, και ανέφερε ότι το επιστημονικό ταξίδι ξεκίνησε από το 2014 με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου - Δ/νση Τουρισμού και είχε σημαντικούς σταθμούς σε διάφορα νησιά. Η Αστυπάλαια ως γέφυρα μεταξύ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων αποκτά ιδιαίτερη σημασία αλλά και η φιλοξενία του Δήμου και των κατοίκων του νησιού, οι σημαντικές δυνατότητες εναλλακτικών μορφών Τουρισμού και η δημιουργική Οικονομία την καθιστά σημαντικό ελκυστικό προορισμό.

Οι εισηγητές-τριες, η τ. πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγήτρια κα Ι. Κριάρη, ο ομότιμος καθηγητής κ. Δ. Χαραλάμπης, η ειδική επιστήμων κα Β. Θεολόγη ανέπτυξαν τις πολιτικο-κοινωνικές επιδράσεις στον τουρισμό μετά την εξάπλωση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, η κα Κριάρη υπογράμμισε ότι το πολιτιστικό αποτύπωμα της Αστυπάλαιας μπορεί να αξιοποιηθεί με νέες δημιουργικές επιχειρήσεις και να προωθήσει τις διατροφικές ιδιαιτερότητες με την παρασκευή και επεξεργασία των προϊόντων του νησιού. Ειδικά η κα Θεολόγη έκανε αναφορές στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα νησιά που επιφέρουν αναταράξεις στις τουριστικές δραστηριότητες των περιοχών και στην άμεση αντιμετώπιση τους. Ο δε κ. Χαραλάμπης έκανε ιστορική αναφορά στις γεωπολιτικές εντάσεις των τελευταίων δεκαετιών σε διάφορες χώρες και στις άμεσες επιπτώσεις στον Τουρισμό των περιοχών.

Ο καθηγητής κ. Σταλίκας ανέπτυξε τη σημασία των θετικών συναισθημάτων σε περιόδους πανδημίας και τόνισε την σπουδαιότητα της εμπειρίας του επισκέπτη (βιωματικής) στην ψυχοσύνθεση του και στα θετικά συναισθήματα που απορρέουν, ειδικά μετά τον εγκλεισμό.

Εξειδικευμένα θέματα για τον τουρισμό ανέπτυξαν ο καθηγητής του University of the Arts London, κ. Θωμάς Γιάγκογλου, η κα Δουλκέρη και η επ. καθηγήτρια κα Μπέττυ Τσακαρέστου. Ο κ. Γιάγκογλου ξεκινώντας με ιστορική αναφορά, παραπέμποντας στη διεθνή βιβλιογραφία και αναλύοντας στατιστικά στοιχεία των διεθνών τουριστικών οργανισμών, ανέπτυξε τον σύγχρονο όρο της
τουριστιής ανθεκτικότητας, που συσχετίζεται με τις κρίσεις (πανδημίες, στρατιωτικές συρράξεις), αλλά και με ειδικά έκτακτα γεγονότα που ανατρέπουν τον Τουρισμό των περιοχών που πλήττονται. Έκανε και προτάσεις για την αντιμετώπιση τους.

Η επιστημονική ομάδα με την επίβλεψη της κας Δουλκέρη και του κ. Γιάγκογλου ανέφερε τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα που διεξάγεται για την προβολή των δημοσιευμάτων σχετικά με τον κορνοϊό και τον τουρισμό στον ελληνικό (Πανελλήνιο και περιφερειακό) Τύπο, αλλά και τον ευρωπαϊκό.

Με σύνδεση μέσω skype η κα Τσακαρέστου ανέπτυξε τις νέες μορφές του Τουρισμού, την σημασία του ψηφιακής τεχνολογίας σήμερα στις τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικά στα ταξίδια σε υβριδικούς κόσμους με νέες μορφές εξερεύνησης εμπειριών.

Οι υπόλοιποι εισηγητές-τριες ανέφεραν πιο ειδικά θέματα. Το κοινό συμμετείχε με ερωτήσεις, και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Σάββας τόνισε την υπευθυνότητα των επαγγελματιών και των κατοίκων την περίοδο της πανδημίας γιατί τήρησαν τα υγειονομικά πρωτοκόλλα και απέφυγαν κρούσματα της νόσου μέχρι στιγμής. Επεξεργασμένα για δημοσίευση μερικά κείμενα των εισηγήσεων θα συμπεριληφθούν σε συλλογικό τόμο με τίτλο “Τουριστική Επικοινωνία, Α’ τόμος”, που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Παπαζήση.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top