Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Εστίαση

Μειώσεις μισθωμάτων και ρυθμίσεις οφειλών τα αιτήματα της ΠΟΕΣΕ προς τον υπουργό Εσωτερικών

Βίκυ Καραντζαβέλου - 30 Σεπτέμβριος 2020, 16:05

Η πρόβλεψη των ΠΝΠ για την απαλλαγή των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου και δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά το διάστημα της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, λέει η Ομοσπονδία.


Χθες, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς με τον αναπλ. γενικό γραμματέα και πρόεδρο της ΟΕΒΕ Σερρών και της Ένωσης Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Σερρών κ. Σωτήρη Κοτσαμπά επισκέφθηκαν τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Θεοδωρικάκο προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω του COVID-19 και να καταθέσουν τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Κλάδο της Εστίασης & Διασκέδασης και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργού.


Ο αναπλ. γενικός γραμματέας και πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σερρών και της Ένωσης Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Σερρών κ. Σωτήρης Κοτσαμπάς (αριστερά) με τον τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Θεοδωρικάκο.

Πιο αναλυτικά οι προτάσεις της ΠΟΕΣΕ και οι οποίες κατατέθηκαν ήταν:
1. Τέλη καταλήψεως κοινόχρηστων χώρων. Η πρόβλεψη των ΠΝΠ για την απαλλαγή των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου και δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά το διάστημα της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων θα πρέπει να είναι υποχρεωτική.
2. Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και μέχρι 31/12/20 να μειωθούν κατά 50%.
3. Μείωση κατά 40% των μισθωμάτων εγκαταστάσεων που μισθώνονται από τους ΟΤΑ σε επιχειρήσεις.
4. Μείωση κατά 50% των μισθωμάτων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον αιγιαλό (περιπτώσεις που οι μισθώσεις γίνονται από τους ΟΤΑ).
5. Ρυθμίσεις οφειλών προς ΟΤΑ (Ν. 3074/2002 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει) που θα δημιουργηθούν λόγω της υγειονομικής κρίσης που θα δημιουργηθούν (δημοτικά τέλη, τέλη ύδρευσης κ.λπ.) χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι 31/12/20, καθώς με τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν αλλά και να λαμβάνουν
δημοτικές ενημερότητες.
6. Για τις πληγείσες περιοχές από τις θεομηνίες (Εύβοια, Καρδίτσα, Κεφαλονιά κ.λπ.) να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή των υποχρεώσεων από τέλη και φόρους προς τους ΟΤΑ.

Επίσης συζητήθηκε και η αναγκαιότητα της κατάργησης της επιβολής με διοικητική πράξη αφαίρεσης της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου για διάστημα 6 μηνών, σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ νέου παράβαση, όπως ορίζει το άρθρο 55 του Ν. 4483/2017 και η επιβολή αντ’αυτής αυξημένου προστίμου.

Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε ήταν αυτό της αναθεώρησης των διατάξεων του τέλους επί των ακαθαρίστων για τα Κέντρα Διασκέδασης και τα Νυχτερινά Κέντρα 5%, ώστε να ορίζεται σε ποσοστό μέχριΙ 5% μετά από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της παραχώρησης και εκμετάλλευσης του αιγιαλού, ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό, που λόγω της αργοπορίας της έκδοσης των ΚΥΑ έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην ομαλή ροή της λειτουργίας των επιχειρήσεων που εκμισθώνουν κοινόχρηστο χώρο αιγιαλού και να αποτρέπει τον επιχειρηματία από την ανάληψη της όποιας επένδυσης.

Ο υπουργός άκουσε προσεκτικά τις θέσεις της ΠΟΕΣΕ και δεσμεύτηκε προσωπικά τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί μια από κοινού συνάντηση υπουργού Εσωτερικών, προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Τρικκαίων κ. Δ. Παπαστεργίου και της ΠΟΕΣΕ για την εξεύρεση λύσεων.
Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς (αριστερά) με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Θεοδωρικάκο.


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top