Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΈρχονται χιλιάδες απολύσεις σε American Airlines και United Airlines
Αεροπορικές εταιρείες

Έρχονται χιλιάδες απολύσεις σε American Airlines και United Airlines

Η κρατική στήριξη στους δύο αερομεταφορείς εξέπνευσε χθες, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδοτούσε εν μέρει τη μισθοδοσία των πιλότων, των εργαζομένων στα γκισέ και των μηχανικών.

Η διοίκηση της εταιρείας American Airlines ανακοίνωσε χθες 30 Σεπτεμβρίου ότι θα αρχίσει από σήμερα να αναστέλλει τις συμβάσεις 19.000 εργαζομένων της, καθώς η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχουν μπορέσει να συμφωνήσουν στην παράταση της στήριξης που προσφέρει το κράτος στον τομέα των αερομεταφορών, ο οποίος υφίσταται βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της American Airlines Doug Parker δήλωσε πάντως σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους: “Θα ακυρώσουμε τις απολύσεις αυτές και θα επαναφέρουμε στις θέσεις τους τα μέλη της ομάδας μας που πλήττονται εάν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι καταλήξουν τις προσεχείς ημέρες σε συμβιβασμό”.

Η κρατική στήριξη στους αερομεταφορείς εξέπνευσε χθες Τετάρτη. Η κυβέρνηση χρηματοδοτούσε εν μέρει τη μισθοδοσία των πιλότων, των εργαζομένων στα γκισέ και των μηχανικών.

Η American Airlines, η οποία -όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες του τομέα των αερομεταφορών, όπως οι Southwest και JetBlue– δεσμευόταν την άνοιξη ότι δε θα απέλυε κανέναν έως την 30ή Σεπτεμβρίου, είχε προειδοποιήσει στα τέλη του Αυγούστου ότι θα προχωρούσε στην αναστολή των συμβάσεων 19.000 εργαζομένων της, εάν η κρατική στήριξη δεν επιμηκυνόταν.

Οι κοινοβουλευτικοί προσπαθούν παράλληλα να επιτύχουν την έγκριση ενός κειμένου που αφορά την παράταση του προγράμματος ενίσχυσης του τομέα των αερομεταφορών. “Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα καρποφορήσουν”, σημείωσε ο Parker. Από κοινού με επικεφαλής άλλων μεγάλων εταιρειών του κλάδου και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, πίεζε εδώ και αρκετές εβδομάδες στην Ουάσινγκτον προκειμένου η στήριξη του δημοσίου να συνεχιστεί.

Το CARES Act Congress που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο αφορά σε 25 δισ. δολ. -ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και δάνεια- για τις επιβατικές αεροπορικές εταιρείες ώστε να πληρώσουν τους εργαζομένους τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου με την ελπίδα ότι η ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ζήτησης θα υλοποιούταν αυτό το καλοκαίρι, κάτι που δεν έγινε. Τα στατιστικά στοιχεία των αεροδρομίων δείχνουν ότι η ζήτηση έχει “κολλήσει” περίπου στο 30% των επιπέδων του περασμένου έτους και οι αερομεταφορείς συνεχίζουν να “αιμορραγούν” σε μετρητά. Τα στελέχη της αεροπορικής εταιρείας δεν αναμένουν επιστροφή στα μέγέθη του 2019 για αρκετά χρόνια.

Μαζικές απολύσεις θα κάνει ωστόσο και η United Airlines που επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι αρχίζει να απομακρύνει περίπου 13.000 από τους εργαζομένους της. Η διοίκηση της UA άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακύρωσης των απολύσεων αυτών εάν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι καταλήξουν σε συμβιβασμό τις προσεχείς ημέρες.

Πολλοί επιβάτες συνεχίζουν να διστάζουν να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη, όπου οι χώροι είναι εξ ορισμού περιορισμένοι, οι διεθνείς πτήσεις συνεχίζουν να υποβάλλονται σε αυστηρούς περιορισμούς, τα ταξίδια για επιχειρηματικούς λόγους βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Ο αριθμός των επιβατών που διέρχονται από τους ελέγχους ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια παραμένει μειωμένος κατά 60-70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024