Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΤουριστική ανάδειξη της Κύπρου μέσω VR εξερεύνησης και 3D εικόνων
Κύπρος

Τουριστική ανάδειξη της Κύπρου μέσω VR εξερεύνησης και 3D εικόνων

Μέσω μιας πλατφόρμας εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας τουρίστες που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την Κύπρο θα ενημερώνονται για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, για διάφορες δραστηριότητες και αξιοθέατα.

Πλατφόρμα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας εντάσσεται στο έργο “EnterCY: ENhancing Tourist ExpeRience in Cyprus – An integrated platform for promoting Cyprus”. Μέσω αυτής, τουρίστες που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την Κύπρο θα ενημερώνονται για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, για διάφορες δραστηριότητες και αξιοθέατα. Το Frederick Research Center είναι συντονιστής ενός μεγάλου εταιρικού σχήματος για την υλοποίηση αυτού του έργου, ενώ η ΙΜΗ είναι υπεύθυνη για την προβολή και την επικοινωνία του.

Στο πλαίσιο του έργου EnterCY αναπτύσσεται μια καινοτόμα πλατφόρμα, που αποτελείται από διαδικτυακό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με χωροχρονική πλοήγηση και εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία θα υποστηρίζονται από πρωτοποριακές τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, όπως, τεχνητή νοημοσύνη, τεχνικές γεωτοποθέτησης σε εσωτερικούς χώρους, διαχείριση μεγάλων όγκων δεδομένων (big data management) και εμβυθιστική πραγματικότητα.

Η πλατφόρμα προσφέρει τα ακόλουθα:
α) Ενημέρωση των δυνητικών επισκεπτών σχετικά με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την ποικιλία δραστηριοτήτων και τα αξιοθέατα της Κύπρου, μέσα από μια χώρο-χρονική εικονική εξερεύνηση πριν από την επίσκεψή τους
β) Ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας, παρέχοντας οπτική και ακουστική καθοδήγηση, πλοήγηση, ψυχαγωγία και μάθηση από την αφήγηση ιστοριών μέσω επαυξημένης πραγματικότητας, κατά την επίσκεψή τους τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους
γ) Ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας μετά την επίσκεψη, παρέχοντας στους τουρίστες ένα προσωπικό βίντεο 360° για την περιοδεία στην Κύπρο ως ενθύμιο
δ) Παροχή της δυνατότητας στους τουρίστες να μοιραστούν την εμπειρία τους σε πραγματικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε όλα τα στάδια της πλατφόρμας EnterCY θα χρησιμοποιηθεί εξατομίκευση για την παρουσίαση περιεχομένου προσαρμοσμένου στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των τουριστών.

Όπως ανάφεραν οι δύο συντονιστές του έργου και επίκουροι καθηγητές πληροφορικής, δρ Ανδρέας Κωνσταντινίδης και δρ Χάρης Παπαδόπουλος, του Πανεπιστημίου Frederick, κύριος στόχος του έργου είναι η προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού, με την ενημέρωση των πιθανών τουριστών για τον συνδυασμό φύσης, ιστορίας, πολιτισμού, ποικιλίας δραστηριοτήτων και αναψυχής που προσφέρει, καθώς και με την ενίσχυση της εμπειρίας και της ικανοποίησης των τουριστών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψή τους στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Σύμφωνα με τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης για την Κύπρο (S3CY), ο τομέας του τουρισμού θεωρείται ως η αιχμή του δόρατος για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, έχοντας σημαντική συμβολή στο εθνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Το καινοτόμο έργο EnterCy ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019. Έχει διάρκεια τρία χρόνια και η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας θα είναι έτοιμη για το κοινό στις αρχές του επόμενου χρόνου. Το Έργο EnterCy (INTEGRATED/0916/0020) συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί του έργου EnterCY είναι: Frederick Research Center (συντονιστής), Πανεπιστήμιο Κύπρου, Cyprus Research and Innovation Center (CYRIC), Silversky 3D, IMH, Υφυπουργείο Τουρισμού και Τμήμα Αρχαιοτήτων, Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου και Ένωση Ξεναγών Κύπρου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024