Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Βίζα

Καθεστώς βίζα ΕΕ - ΗΠΑ: Η Επιτροπή να διαφυλάξει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών

Βίκυ Καραντζαβέλου - 22 Οκτώβριος 2020, 13:11

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να πάρει τα προβλεπόμενα μέτρα βάσει Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για να διασφαλίσει πλήρη αμοιβαιότητα θεωρήσεων ΕΕ - ΗΠΑ.


Με 376 ψήφους υπέρ, 269 κατά και 43 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα την Πέμπτη με το οποίο προτρέπει την Επιτροπή να υποβάλει νομική πράξη για την αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους των ΗΠΑ για 12 μήνες, όπως προβλέπεται στον λεγόμενο μηχανισμό αμοιβαιότητας.

Οι Βούλγαροι, Κροάτες, Κύπριοι και Ρουμάνοι πολίτες εξακολουθούν να υποχρεούνται να διαθέτουν βίζα για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες της ΕΕ έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτή για βραχεία διαμονή (έως 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών), όπως και οι υπήκοοι των ΗΠΑ όταν επισκέπτονται την ΕΕ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, αν μια τρίτη χώρα δεν άρει την υποχρέωση θεώρησης για τους Ευρωπαίους πολίτες εντός 24 μηνών από την επίσημη ενημέρωσή της από την ΕΕ ότι οι κανόνες της δεν ανταποκρίνονται στο καθεστώς αμοιβαιότητας, η Επιτροπή πρέπει να εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους αυτής της χώρας για 12 μήνες. Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο θα μπορούσαν να διατυπώσουν αντιρρήσεις για μια τέτοια πράξη, σύμφωνα με το άρθρο 290(2) ΣΕΕ.

Η κατάσταση μη αμοιβαιότητας που επηρεάζει τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία τέθηκε επισήμως στις 12 Απριλίου 2014 (εκείνη την περίοδο η λίστα περιλάμβανε επίσης την Πολωνία, αλλά από το περασμένο έτος οι Πολωνοί πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς θεώρηση), οπότε η προθεσμία για την ανάληψη δράσης από την Επιτροπή έληξε στις 12 Απριλίου 2016.

Το Κοινοβούλιο έχει ήδη ζητήσει από την Επιτροπή να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες κανόνες σε ψήφισμα της ολομέλειας του Μαρτίου 2017.

Ο Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία), πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και εισηγητής του ψηφίσματος, είπε: “Η διάκριση που υφίστανται οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Κύπριοι και οι Ρουμάνοι πολίτες όταν ταξιδεύουν στις ΗΠΑ είναι απαράδεκτη. Σεβόμενοι τη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της ΕΕ, καλούμε την Επιτροπή να ενεργήσει όπως ορίζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και να υποβάλει πρόταση για την αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης βίζα για τους υπηκόους των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, θα εναπόκειται στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να αξιολογήσουν τις πολιτικές συνέπειες αυτής της κίνησης”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top