Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξενοδοχία

Accor: Στα 329 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών για το γ' τρίμηνο του 2020

Τατιάνα Ρόκου - 23 Οκτώβριος 2020, 14:15

Βελτίωση στη λειτουργική δραστηριότητα και οργανική ανάπτυξη με 7.800 δωμάτια.


Τα έσοδα του Ομίλου Accor κατά το γ’ τρίμηνο του 2020 ανήλθαν στα 329 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 68,7% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία και κατά 63,7% σε like-for-like επίπεδο εξαιτίας των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Το RevPAR μειώθηκε κατά 62,8% κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2020, μια σημαντική διαδοχική βελτίωση έπειτα από ένα δύσκολο δεύτερο τρίμηνο (RevPAR μειωμένο κατά 88,2%). Αυτή η βελτίωση αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη των επιχειρήσεων σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στην Ευρώπη κατά τη θερινή περίοδο. Ωστόσο, η μείωση των leisure πελατών σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων περιορισμών μετά το τέλος Αυγούστου περιόρισε την ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο.

Η Accor άνοιξε 57 ξενοδοχεία -ή 7.800 δωμάτια- κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, αριθμός ενθαρρυντικός, σε αντιστοιχία με αυτόν του πρώτου τριμήνου (58 ξενοδοχεία και 8.000 δωμάτια). Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, ο Όμιλος λειτουργούσε 750.135 δωμάτια (5.121 ξενοδοχεία) με 208.000 δωμάτια (1.192 ξενοδοχεία) στο pipeline, το 75% των οποίων σε αναδυόμενες αγορές.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020, λειτουργούσε το 90% των ξενοδοχείων του Ομίλου δηλαδή περισσότερες από 4.600 μονάδες.

Τα έσοδα του Ομίλου στο γ’ τρίμηνο του 2020 ανήλθαν στα €329 εκατ., μειωμένα κατά 63,7% με σταθερά δεδομένα ενοποίησης και συναλλαγματικών ισοτιμιών (LFL) και κατά 68,7% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2019.

Τα δημοσιευμένα στοιχεία έδειξαν τα ακόλουθα:

  • Οι αλλαγές στο πεδίο ενοποίησης (εξαγορές και πωλήσεις) είχαν αρνητικό αντίκτυπο ύψους 36 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της διάθεσης των μισθωμένων ξενοδοχείων Mövenpick.
  • Οι συναλλαγματικές διαφορές επέδρασαν αρνητικά κατά 16 εκατ. ευρώ, κυρίως λίγο του δολαρίου ΗΠΑ (-4,5%) και του Ρεάλ Βραζιλίας (-29,7%).

Ο Sébastien Bazin, πρόεδρος και CEO της Accor, δήλωσε: “Οι επιδόσεις μας το τρίτο τρίμηνο δείχνουν επαναφορά στη λειτουργική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Το χειρότερο κομμάτι της κρίσης βρίσκεται πλέον πίσω μας, αλλά οι κύριες αγορές μας εξακολουθούν να επηρεάζονται σημαντικά από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση. Μόνο η Κίνα σημειώνει σταθερές επιδόσεις και αναμένεται να ανακτήσει γρήγορα το προ κρίσης επίπεδο δραστηριότητας. Σε αυτό το ακόμα αβέβαιο πλαίσιο, η πειθαρχία, η προσαρμοστικότητα, και ο έλεγχος του κόστους είναι καίριας σημασίας. Συνεχίζουμε να μεταμορφώνουμε τις δομές μας προκειμένου να κάνουμε τον Όμιλο ακόμα πιο αποτελεσματικό, πιο ευέλικτο και επικεντρωμένο στις πιο κερδοφόρες και πολλά υποσχόμενες αγορές και τμήματα. Αναπτύσσουμε επίσης πρόσθετες πηγές εσόδων στα ξενοδοχεία μας καθώς και στο πρόγραμμα loyalty. Οι προσπάθειες αυτές θα μας βοηθήσουν να επωφεληθούμε πιο γρήγορα από την ανάκαμψη και να συνεχίσουμε τη φιλόδοξη ανάπτυξη του Ομίλου μας”.

Έσοδα ΗotelServices
Το segment HotelServices, το οποίο περιλαμβάνει αμοιβές από Management & Franchise (M&F), καθώς και από Υπηρεσίες προς Ιδιοκτήτες (Services to Owners), κατέγραψε έσοδα 224 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 69,0% σε like-for-like επίπεδο. Αυτό αντικατοπτρίζει την επιδείνωση του RevPAR λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας Covid-19 και των υγειονομικών περιορισμών που έχουν ληφθεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Τα έσοδα Management & Franchise (M&F) ανήλθαν σε 72 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 72,4% σε like-for-like επίπεδο, με σημαντική μείωση των fees που βασίζονται στο λειτουργικό περιθώριο των ξενοδοχείων (“incentive fees”) όπως απορρέουν από τα συμβόλαια management.

Το RevPAR του Ομίλου μειώθηκε συνολικά κατά 62,8% κατά το γ’ τρίμηνο. Στην Ευρώπη τα έσοδα Management & Franchise μειώθηκαν κατά 69,6% LFL, δείχνοντας συνολική μείωση του RevPAR κατά 56,7% σε όλα τα segments

Στη Γαλλία το RevPAR μειώθηκε 44,6% σε like-for-like επίπεδο το τρίτο τρίμηνο, μια καθαρή βελτίωση μετά τις απώλειες κατά 88,6% του δεύτερου τριμήνου. Αυτή η απόδοση ήταν το αποτέλεσμα της ανάκαμψης στους leisure πελάτες στην περιφέρεια την καλοκαιρινή σεζόν (RevPAR μειωμένο κατά 27,6%), ενώ η ευρύτερη περιοχή του Παρισιού (RevPAR μειωμένο κατά 72,2%) επηρεάστηκε από την απουσία διεθνών πελατών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το RevPAR μειώθηκε κατά 79,8%. Αν και λιγότερο επηρεασμένες, οι τάσεις μεταξύ Λονδίνου (-91,8%) και περιφέρειας (-67,2%) ήταν συγκρίσιμες με τις γαλλικές τιμές. Αυτό αντανακλά τις ροές των εθνικών τουριστών σε μια χώρα όπου η διέλευση των συνόρων υπόκειται ακόμη σε αυστηρούς περιορισμούς.

Στη Γερμανία το RevPAR μειώθηκε κατά 60,9%. Παρά το τέλος των μέτρων lockdown τα οποία είχαν ληφθεί νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το RevPAR εξακολουθεί να επηρεάζεται από την τεράστια μείωση των business πελατών, ειδικά από το εξωτερικό.

Στην Ισπανία το RevPAR μειώθηκε κατά 77,2% το γ’ τρίμηνο. Τα έσοδα Management & Franchise στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού μειώθηκαν κατά 70,8% σε like-for-like επίπεδο, επηρεασμένα από τη μείωση του RevPAR κατά 58,8%.

Στην Κίνα, το τρίτο τρίμηνο (RevPAR μειωμένο κατά 29,4%) επιβεβαιώνει την ανάκαμψη της λειτουργικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτή η βελτίωση συνεχίζεται κάθε μήνα (το RevPAR του Σεπτεμβρίου μειώθηκε κατά 16,8%), και οι διακοπές της “χρυσής εβδομάδας” μετά την εθνική εορταστική περίοδο (την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου) επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες του εσωτερικού τουρισμού.

Στην Αυστραλία το RevPAR μειώθηκε κατά 62,7% το γ’ τρίμηνο. Η λειτουργική δραστηριότητα περιορίζεται σε εγχώριους πελάτες και καραντίνες ξενοδοχείων που επιβάλει η κυβέρνηση καθώς τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά.

Στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή τα έσοδα Management & Franchise μειώθηκαν κατά 73,9% με βάση τη μείωση κατά 69,9% στο RevPAR εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων.

Στη Βόρεια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική τα έσοδα Management & Franchise μειώθηκαν 80,0%, αντίστοιχα με μια μείωση κατά 83,4% στο RevPAR κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου. Η κατάρρευση των εσόδων από τα fees που βασίζονται στο λειτουργικό περιθώριο του ξενοδοχείου (“incentive fees”) αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη σχετική ανθεκτικότητα άλλων εσόδων που δημιουργήθηκαν από Management & Franchise συμβόλαια.

Τέλος, στη Νότια Αμερική, τα έσοδα Management & Franchise μειώθηκαν κατά 87,2% με βάση τη μείωση κατά 80,6% στο RevPAR, αν και αυτό βελτιώνεται σταδιακά.

Τα έσοδα του segment Services to Owners, το οποίο περιλαμβάνει τον κλάδο Sales, Marketing, Distribution & Loyalty, καθώς και κοινές υπηρεσίες και την απόδοση του κόστους προσωπικού, ανήλθαν στα 153 εκατ. ευρώ, έναντι 488 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.

Έσοδα Hotel Assets & Other
Τα έσοδα Hotel Assets & Other ανήλθαν σε 76 εκατ. ευρώ με μια μείωση 57,1% σε like-for-like επίπεδο, και επηρεάστηκαν από τη μείωση του RevPAR σε Αυστραλία και Βραζιλία.

To project “Strata” στην Αυστραλία επωφελήθηκε από τον εγχώριο leisure τουρισμό στη χώρα. Όσον αφορά στα δημοσιεύμενα στοιχεία η πτώση του 72,3% αυξήθηκε με τη διάθεση του χαρτοφυλακίου των μισθωμένων ξενοδοχείων Mövenpick στις αρχές Μαρτίου 2020. Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, το Hotel Assets αντιπροσώπευε 163 ξενοδοχεία και 29.441 δωμάτια.

Έσοδα New Businesses
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ο κλάδος New Businesses (υπηρεσίες concierge, ενοικιάσεις πολυτελών σπιτιών, ιδιωτικές πωλήσεις πολυτελών διαμονών σε ξενοδοχεία και ψηφιακές υπηρεσίες προς ξενοδοχεία) είχαν έσοδα που μειώθηκαν στα 23 εκατ. ευρώ ή μειωμένα κατά 43,6% σε like-for-like επίπεδο.

Eκτίμηση ΕBITDA Οικονομικού έτους 2020
Η Αccor συνήθως ανακοινώνει την ετήσια εκτίμηση EBITDA κατά τη δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων και των εσόδων του τρίτου τριμήνου. Το υφιστάμενο, διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και οι εξελίξεις στην κρίση του Covid-19 δεν παρέχουν επαρκή “ορατότητα” ώστε να παρουσιαστεί ένα επαρκές εύρος στόχων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος επωφελείται από τη σταθερή θέση ρευστότητας, η οποία ανέρχεται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και παρά την περιορισμένη “ορατότητα”
επιβεβαιώνει τους δείκτες λειτουργικής ευαισθησίας για το 2020 ως ακολούθως:

  • Ευαισθησία EBITDA per point of RevPAR κάτω από 20 εκατ. ευρώ,
  • Μηνιαίο cash burn κάτω από 80 εκατ. ευρώ

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top