Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΕκδηλώσειςΣήμα κινδύνου για τις εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων προορισμού
MICE

Σήμα κινδύνου για τις εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων προορισμού

Καμπανάκι από τις Εταιρείες Διοργάνωσης Εκδηλώσεων Προορισμού για τις επιπτώσεις της πανδημίας ενόψει της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο διοργανωτών κοινωνικών και εταιρικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα με την Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού (Greek Destination Planners Association – GDPA) να εφιστά την προσοχή στους κυβερνητικούς αρμόδιους μπροστά στον επικείμενο κίνδυνο συρρίκνωσης του κλάδου εξαιτίας των μακροχρόνιων επιπτώσεων της πανδημίας.

Τα προβλήματα αυτά έθεσε και σε σχετική επιστολή προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο το Δ.Σ της Ένωσης ζητώντας να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον πληττόμενο αυτό κλάδο.

Πρόκειται για έναν όχι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά δυναμικά ανερχόμενο κλάδο του τουρισμού στην χώρα μας που προβάλει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας ως ελκυστικό προορισμό. Παρ’ότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των εσόδων προερχόμενων από τον τουρισμό, κυρίως αναφορικά με τη διοργάνωση γάμων προερχομένων από το εξωτερικό, αποτελεί διακριτό δυναμικό κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ενδεικτικά για το 2019 ο κλάδος δημιούργησε σωρευτικά έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ επιμεριζόμενα σε διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, αγορές σε καταστήματα, ενοικιάσεις χώρων, αμοιβές προμηθευτών κ.ά.

Ταυτόχρονα, η μέση δαπάνη κάθε καλεσμένου είναι τετραπλάσια της μέσης δαπάνης των επισκεπτών αναψυχής ενώ καταγράφηκαν πλέον των 260.000 διανυκτερεύσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχεται από ανώτερα και ανώτατα οικονομικά στρώματα και από δυναμικές στον τομέα του τουρισμού χώρες προέλευσης, όπως οι ΗΠΑ η Αυστραλία, οι αραβικές χώρες το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.

Η κρίση της πανδημίας έπληξε βαθύτατα τον συγκεκριμένο κλάδο. Ο συντριπτικός αριθμός των προγραμματισμένων γάμων και κοινωνικών εκδηλώσεων από το εξωτερικό ακυρώθηκε ενώ και αυτές που πραγματοποιήθηκαν έγιναν με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς του ΕΟΔΥ και της Πολιτείας ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην επιστολή προς τον κ. Βεσυρόπουλο “λόγω της φύσης της συγκεκριμένης εργασίας τίθεται εν αμφιβόλω και η επόμενη σεζόν καθότι είθισται οι εν λόγω εκδηλώσεις να προγραμματίζονται κατ’ελάχιστον έξι – εννέα μήνες νωρίτερα”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024