Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςUNWTO: Πτώση 70% των διεθνών αφίξεων το 2020, ανάκαμψη έως το γ' τρίμηνο του 2021
Τάσεις

UNWTO: Πτώση 70% των διεθνών αφίξεων το 2020, ανάκαμψη έως το γ' τρίμηνο του 2021

Μετά το σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων, η Ευρώπη σημείωσε συγκριτικά μικρότερες μειώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (-72% και -69%, αντίστοιχα). Ωστόσο, η ανάκαμψη ήταν βραχύβια, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι οδηγίες επανήλθαν εν μέσω της αύξησης των μεταδόσεων του ιού.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που εισήχθησαν ως απάντηση στην πανδημία για τον COVID-19 συνεχίζουν να πλήττουν τον διεθνή τουρισμό, με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) να δείχνουν πτώση κατά 70% στις διεθνείς αφίξεις τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020.

Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO, οι διεθνείς αφίξεις σημείωσαν πτώση 81% τον Ιούλιο και 79% τον Αύγουστο, παραδοσιακά τους δύο πιο σημαντικούς τουριστικά μήνες του έτους και η κορύφωση της θερινής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο. Η πτώση έως τον Αύγουστο “μεταφράζεται” σε 700 εκατ. λιγότερες αφίξεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 και σε απώλεια 730 δισ. δολ. σε έσοδα από τον διεθνή τουρισμό. Τα μεγέθη αυτά είναι πάνω από οκτώ φορές η απώλεια που σημειώθηκε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009.

“Αυτή η άνευ προηγουμένου πτώση έχει δραματικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις”, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili. “Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, εγκαίρως και συντονισμένα”.

Όλες οι περιοχές του κόσμου σημείωσαν μεγάλες μειώσεις στις αφίξεις το πρώτο οκτάμηνο του 2020. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η πρώτη περιοχή που υπέφερε από τον αντίκτυπο του COVID-19, σημείωσε μείωση κατά 79% στις αφίξεις, ακολουθούμενη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή (και οι δύο με -69%), την Ευρώπη (-68%) και την Αμερική (-65%).

Μετά το σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων και πάλι, η Ευρώπη σημείωσε συγκριτικά μικρότερες μειώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (-72% και -69%, αντίστοιχα). Ωστόσο, η ανάκαμψη ήταν βραχύβια, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι οδηγίες επανήλθαν εν μέσω της αύξησης των μεταδόσεων του ιού. Στην άλλη πλευρά του φάσματος, η Ασία και ο Ειρηνικός σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις με -96% και τους δύο μήνες, αντικατοπτρίζοντας το κλείσιμο των συνόρων στην Κίνα και άλλους σημαντικούς προορισμούς στην περιοχή.

Η ζήτηση για ταξίδια παραμένει σε μεγάλο βαθμό μειωμένη λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία και τη χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Με βάση τις τελευταίες τάσεις, ο UNWTO αναμένει συνολική πτώση περίπου κατά 70% για ολόκληρο το 2020.

Η ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης αναμένεται έως το γ’ τρίμηνο του 2021
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του UNWTO προβλέπει ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού το 2021, κυρίως το γ’ τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, περίπου το 20% αυτών υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να συμβεί μόνο το 2022. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θεωρούνται ως το κύριο εμπόδιο που εμποδίζει την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, μαζί με τον αργό περιορισμό του ιού και τη χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η έλλειψη συντονισμένης ανταπόκρισης μεταξύ των χωρών για την εξασφάλιση εναρμονισμένων πρωτοκόλλων και συντονισμένων περιορισμών, καθώς και του επιδεινούμενου οικονομικού περιβάλλοντος θεωρούνται εξίσου σημαντικά εμπόδια για την ανάκαμψη.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024