Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΝέα μέτρα της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέα μέτρα της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο ιστότοπος Re-Open EU παρέχει έγκαιρες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα υγείας και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όλα τα κράτη-μέλη και σε ορισμένες χώρες εταίρους. Μια εφαρμογή Re-open EU για κινητά αναπτύσσεται και θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Νέα δέσμη μέτρων, η οποία υιοθετήθηκε υπό την ευθύνη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, τα μέτρα στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης του ιού και της αποτελεσματικότητας της αντιμετώπισης, ενισχύουν καλά στοχοθετημένα τεστ, διευκολύνουν την ανίχνευση επαφών, βελτιώνουν τις προετοιμασίες για εκστρατείες εμβολιασμού και διατηρούν την πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως εξοπλισμό εμβολιασμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία στην ενιαία αγορά όλων των εμπορευμάτων, και διευκολύνουν τα ασφαλή ταξίδια.

Η ανακοίνωση έρχεται πριν από την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στις 29 Οκτωβρίου για το συντονισμό COVID-19, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης Οκτωβρίου. Παρ’όλο που τα κράτη-μέλη είναι καλύτερα προετοιμασμένα και πιο συντονισμένα από ό,τι στους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι πολίτες, οι οικογένειες και οι κοινότητες σε όλη την Ευρώπη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έναν άνευ προηγουμένου κίνδυνο για την υγεία και την ευημερία τους, αναφέρει η Επιτροπή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανέφερε ότι “η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταπόκρισή μας στην ΕΕ. Σήμερα ξεκινάμε πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού. Από την αύξηση της πρόσβασης σε γρήγορα τεστ και την προετοιμασία εκστρατειών εμβολιασμού έως τη διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών όταν είναι απαραίτητο. Καλώ τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν στενά. Τα θαρραλέα μέτρα που λαμβάνονται τώρα θα βοηθήσουν στη διάσωση ζωών και στην προστασία των μέσων διαβίωσης. Κανένα κράτος-μέλος δε θα βγει με ασφάλεια από αυτήν την πανδημία έως ότου το κάνουν όλοι”.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης COVID-19 καθορίζει τα επόμενα βήματα σε βασικούς τομείς για την ενίσχυση της ανταπόκρισης της ΕΕ στην επανεμφάνιση σε περιπτώσεις COVID-19:

Διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης
Η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ και η Schengen αποτελούν πολύτιμα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης -η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα ταξίδια εντός της Ευρώπης είναι ασφαλή τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τους συμπολίτες τους:

  • Η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν πλήρως τη σύσταση που ενέκρινε το Συμβούλιο για μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θέλουν σαφήνεια και προβλεψιμότητα. Τυχόν μέτρα ελέγχου εσωτερικών συνόρων που εξακολουθούν να υπάρχουν και που σχετίζονται με το COVID-19 πρέπει να αρθούν.
  • Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ECDC επεξεργάζονται ένα πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τις Αρχές δημόσιας υγείας, τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια για την ασφαλή άφιξη των επιβατών. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί επίσης με τα κράτη-μέλη και τους οργανισμούς για μια κοινή προσέγγιση στις πρακτικές καραντίνας, με στοιχεία από το ECDC που θα παρουσιαστούν τον Νοέμβριο.
  • Τα έντυπα εντοπισμού επιβατών βοηθούν τα κράτη-μέλη να προβούν σε αξιολογήσεις κινδύνου των αφίξεων και να επιτρέψουν τον εντοπισμό επαφών. Ένας “πιλότος” που θα ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για την έναρξη και τη χρήση ενός κοινού ψηφιακού εντύπου εντοπισμού επιβατών της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στην προστασία των δεδομένων.
  • Ο ιστότοπος Re-Open EU παρέχει έγκαιρες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα υγείας και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όλα τα κράτη μέλη και σε ορισμένες χώρες εταίρους. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να παράσχουν ακριβείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες για να μετατρέψουν το Re-Open EU σε ένα ενιαίο σύστημα για πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα υγείας και τις δυνατότητες ταξιδιού σε ολόκληρη την ΕΕ. Μια εφαρμογή Re-open EU για κινητά αναπτύσσεται και θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά στους περιορισμούς για τα μη απαραίτητα ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ στην ΕΕ, η Επιτροπή παρουσιάζει οδηγίες για κατηγορίες ατόμων που θεωρούνται σημαντικά και ως εκ τούτου εξαιρούνται από τους περιορισμούς. Αυτό θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν με συνέπεια τη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τον προσωρινό περιορισμό ταξιδιών στην ΕΕ. Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης για άλλη μια φορά τα κράτη μέλη να διευκολύνουν την επανένωση όσων βρίσκονται σε βιώσιμες σχέσεις και παρέχει παραδείγματα αποδεικτικών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024