Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΜείωση των ευρωπαϊκών αφίξεων κατά 61% το 2020
Τάσεις

Μείωση των ευρωπαϊκών αφίξεων κατά 61% το 2020

Το δεύτερο 'κύμα' της πανδημίας απειλεί την τουριστική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές αφίξεις (μικρών αποστάσεων) αναμένεται να ανακάμψουν γρηγορότερα έως το 2023. Προτίμηση για παράκτιες και αγροτικές περιοχές, αποφυγή των πόλεων λόγω υψηλής πυκνότητας πληθυσμού.

Η νέα αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19 και η επανεισαγωγή των ταξιδιωτικών περιορισμών έχουν διακόψει την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού, με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη να μειώνονται κατά 68% στα μέσα του έτους σε σχέση με το 2019. Αυτό είναι σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΤαξιδιώνΕυρωπαϊκός Τουρισμός: Τάσεις & Προοπτικές” για το γ’ τρίμηνο του 2020, το οποίο παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πανδημίας καθ’όλη τη διάρκεια του 2020 και αναλύει τον αντίκτυπό της στα ταξίδια και τον τουρισμό.

Η χαλάρωση των περιορισμών λόγω πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη οδήγησε σε μια μικρή αύξηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020 σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, σηματοδοτώντας τον ενθουσιασμό και την επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν ξανά. Ωστόσο, η πρόσφατη εκ νέου επιβολή lockdown και ταξιδιωτικών περιορισμών σταμάτησε γρήγορα κάθε πιθανότητα πρόωρης ανάκαμψης. Με το βλέμμα στους επόμενους μήνες, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι που αυτή εμφανίζει συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις ευρωπαϊκές αφίξεις, που θα μειωθούν κατά 61% το 2020.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο εκτελεστικός διευθυντής του ETC Eduardo Santander είπε: “Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19 πλήττει την Ευρώπη και πριν από τη χειμερινή περίοδο, είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ τα ευρωπαϊκά έθνη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συμφωνήσουν σχετικά με κοινές λύσεις, όχι μόνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά και για τη στήριξη της βιώσιμης ανάκαμψης του τουρισμού, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών και, το σημαντικότερο, την προστασία εκατομμυρίων επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων που διατρέχουν κίνδυνο, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν από την οικονομική επιπτώσεις. Η κατεύθυνση που θα πάρει η οικονομική ανάκαμψη σε όλη την Ευρώπη θα εξαρτηθεί σημαντικά από την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, ενός τομέα που δημιουργεί σχεδόν το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και αντιπροσωπεύει πάνω από 22 εκατ. θέσεις εργασίας”.

Η Νότια Ευρώπη και τα νησιά επηράζονται περισσότερο
Οι μεσογειακοί προορισμοί Κύπρος και Μαυροβούνιο είχαν απότομη πτώση στις αφίξεις με -85% και -84% αντίστοιχα, που οφείλεται στη μεγάλη εξάρτηση από ξένους ταξιδιώτες. Μεταξύ των άλλων χωρών που πλήττονται περισσότερο είναι η Ρουμανία, όπου οι αφίξεις σημείωσαν μείωση 80%, η Τουρκία με -77% και η Πορτογαλία και η Σερβία με -74%. Οι νησιωτικοί προορισμοί, η Ισλανδία και η Μάλτα (και οι δύο είχαν πτώση 71%) είχαν επίσης κακές επιδόσεις, που προκλήθηκαν από τη γεωγραφική τους θέση και τους αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα.

Η σημασία των εσωτερικών και ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών δεν μπορεί να υποτιμηθεί ως προς το ρόλο που θα διαδραματίσει στην ανάκαμψη του τουριστικού τομέα τους επόμενους μήνες. Οι τελευταίες προβλέψεις προβλέπουν ταχύτερη ανάκαμψη για τα εγχώρια ταξίδια στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019 έως το 2022. Οι ευρωπαϊκές αφίξεις (μικρών αποστάσεων) αναμένεται επίσης να ανακάμψουν γρηγορότερα έως το 2023, βοηθούμενες από μια ταχύτερη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε σύγκριση με τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Οι συνολικοί όγκοι τουριστών αναμένεται να επιστρέψουν στα προ-πανδημικά επίπεδα μόνο από το 2024 και μετά.

Η πανδημία του COVID-19 επηρεάζει επίσης τις επιλογές προορισμού σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η θερινή περίοδος έδειξε σημαντική αύξηση όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν σε παράκτιες περιοχές, αλλά και πιο κοντά στη φύση, σαφώς ως αποτέλεσμα των ανησυχιών σχετικά με τις επισκέψεις σε αστικές περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, όπου είναι πιο δύσκολο να υπάρξουν κοινωνικές αποστάσεις.

Αυτή η αλλαγή στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις μπορεί τελικά να μετριάσει το ζήτημα του “υπερ-τουρισμού” και να επιτρέψει στους προορισμούς να ενισχύσουν τη ζήτησ για βιώσιμο τουρισμό. Το αυξημένο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον για δευτερεύοντες προορισμούς θα ανακουφίσει μερικά δημοφιλή τουριστικά σημεία που προηγουμένως αγωνίζονταν να αντιμετωπίσουν την υπερβολική τουριστική ζήτηση και θα συμβάλουν στην ομοιόμορφη διάδοση των οικονομικών οφελών του τουρισμού σε όλες τις χώρες.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024