Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξενοδοχία

Επιστολή της ΠΟΞ προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο

Τατιάνα Ρόκου - 17 Νοέμβριος 2020, 15:00

Οι ξενοδόχοι ζητούν διεύρυνση των παρεχόμενων κινήτρων προς τα επενδυτικά σχέδια που θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου.


“Οι επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου καλούνται σήμερα να ανταπεξέλθουν σε μια ακόμη κρίση που δοκιμάζει τα όρια της βιωσιμότητα τους. Τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νέας πανδημίας, τα οποία είναι απολύτως επιτυχημένα στον τομέα της προστασίας της υγείας του πληθυσμού, συντελούν στην κάθετη πτώση της ζήτησης, αφού ουσιαστικά απαγορεύουν τις μετακινήσεις τουριστών. Επιπρόσθετα, στη μείωση της ζήτησης θα συμβάλει και η διαφαινόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης των τουριστών από τις επιπτώσεις των μέτρων λόγω σημαντικής απώλειας εισοδημάτων”, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σε σημερινή επιστολή της προς τον αναπλ. υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση.
 
“Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των συνεπειών της πανδημίας, θεωρούμε σκόπιμο, πέραν των υπολοίπων μέτρων που θα ληφθούν, να υπάρξει και διεύρυνση των παρεχόμενων κινήτρων προς τα επενδυτικά σχέδια που θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου. Σε αυτά τα πλαίσια προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα για την στήριξη του δοκιμαζόμενου ξενοδοχειακού κλάδου.

  • Προτείνεται η παροχή της δυνατότητας τροποποίησης του κινήτρου σε ήδη ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στον Ν.4399/2016 (πχ από φοροαπαλλαγή σε επιχορήγηση ή και ενίσχυση προσωπικού) καθώς λόγω της κρίσης δεν αναμένεται κερδοφορία για την πλειονότητα των επιχειρήσεων την ερχόμενη τριετία. Παράλληλα προτείνεται η χορήγηση της δυνατότητας επιχορήγησης και υφιστάμενου προσωπικού και όχι μόνο δημιουργούμενης απασχόλησης με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας ειδικά στον ξενοδοχειακό κλάδο.
  • Προτείνεται η ένταξη του ξενοδοχειακού κλάδου στο Άρθρο 12 του Αναπτυξιακού Νόμου καθότι τα επόμενα έτη δεν αναμένεται κερδοφορία από τη λειτουργία των ξενοδοχείων και κατά συνέπεια η λήψη φοροαπαλλαγής δεν αποτελεί κίνητρο για τους ξενοδόχους ώστε να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.
  • Προτείνεται η αύξηση του ορίου ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16 ανά επενδυτικό σχέδιο στα 10 εκατ ευρώ στο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων στα πρότυπα του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας
  • Σημαντικό κίνητρο για νέες επενδύσεις θα ήταν να τροποποιηθεί ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, ώστε το ποσοστό της επιδότησης να χορηγείται στο σύνολο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και όχι στο 70% αυτού.

Είναι περιττό να αναφερθεί πως το πλήγμα στην φετινή τουριστική σεζόν είναι τεράστιο και η ελάχιστη ρευστότητα που υπήρχε θα εξανεμιστεί. Η έστω μικρή βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η ενδεχόμενη τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου θα ελαφρύνει τα βάρη του δοκιμαζόμενου κλάδου που στηρίζει κατά μεγάλο ποσοστό το ΑΕΠ της χώρας”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top