Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Μαρίνες

ΣΙΤΕΣΑΠ: 'Οι επαγγελματίες παρενοχλούνται αυθαίρετα και χωρίς προειδοποίηση στη μαρίνα Αλίμου'

Βίκυ Καραντζαβέλου - 19 Νοέμβριος 2020, 09:30

Δεν έχει ακόμη υπογραφεί κανένα πρωτόκολλο παράδοσης της περιοχής παραχώρησης και των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων εντός αυτής, αλλά παρενοχλούνται πάλι οι επαγγελματίες, με αυθαίρετες διαδικασίες και χωρίς προειδοποίηση, με συνοδεία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αλίμου.


Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ) καταγγέλλει ότι χθες, Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2020, στους χώρους της Μαρίνας Αλίμου, ήρθαν για δεύτερη φορά (η προηγούμενη ήταν στις 15.9.2020) γερανοί και νταλίκες και άρχισαν να μεταφέρουν τους μικρούς οικίσκους (ISO Box Containers), γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς ειδοποίηση των ιδιοκτητών τους – επαγγελματιών, αυθαίρετα και με την κάλυψη της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αλίμου.

“Αυτή είναι τελείως απροσδόκητη, απαράδεκτη και αυθαίρετη ενέργεια, της μετακίνησης ιδιωτικής περιουσίας που βρίσκεται στους χώρους της Μαρίνας Αλίμου επί δεκαετίες, ενώ ο ΣΙΤΕΣΑΠ έχει ήδη πραγματοποιήσει πέντε συναντήσεις με τον επίσημο εκπρόσωπο του Παραχωρησιούχου, για την ολοκλήρωση της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας για τη δημιουργία νέου χώρου για την τοποθέτηση των οικίσκων, θέμα που έχει απασχολήσει και τις δύο πλευρές επί μακρό χρονικό διάστημα”, λέει ο Σύνδεσμος.

“Μη αποδεχόμενοι την αρχική πρόταση του Παραχωρησιούχου που ζητούσε υψηλότατο αντίτιμο και δυσβάστακτους όρους, ο ΣΙΤΕΣΑΠ είχε υποβάλει λεπτομερή Αντιπρόταση στις 8.10.2020, και στη συνέχεια, στις 9.11.2020, εστάλησαν και σχέδια για τη διαμόρφωση του χώρου, που είχε ζητήσει ο Παραχωρησιούχος. Στην αντιπρόταση που υπέβαλαν οι επαγγελματίες δια του ΣΙΤΕΣΑΠ, ο εκπρόσωπος του Παραχωρησιούχου είχε ήδη συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο (συνάντηση στις 5.11.2020 και ακολουθούσα αλληλογραφία με e-mail) και αναμενόταν την ερχόμενη Παρασκευή 20.11.2020 να πραγματοποιηθεί, κατόπιν αιτήματος του Παραχωρησιούχου (e-mail της 13.11.2020) με κοινούς εκπροσώπους του και του ΣΙΤΕΣΑΠ, αυτοψία στον χώρο για τη διευθέτηση τεχνικών στοιχείων των υπό μεταφορά οικίσκων. Αντ’αυτού, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Δήμου Αλίμου αντιδήμαρχος κ. Αντωνάκης, στους εκπροσώπους του ΣΙΤΕΣΑΠ που ήταν παρόντες στις ενέργειες της αυθαίρετης μετακίνησης των οικίσκων, οι ενέργειες της απομάκρυνσης των οικίσκων από τις υπηρεσίες του Δήμου Αλίμου ήσαν αποτέλεσμα πιέσεων από τον Παραχωρησιούχο και καθοδηγούντο από τον επίσημο εκπρόσωπό του, διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής εταιρείας ‘Ανάπτυξη Νέας Μaρίνας Αλίμου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία - Παραχώρησης’ και της εταιρείας REDS του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που ήταν προσωπικά παρών στους χώρους της Μαρίνας.

Και επισημαίνεται επιπροσθέτως, ότι στην παρούσα περίοδο που συζητούνται μεταξύ των δύο πλευρών οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικές με την αντιπρόταση του Συνδέσμου, μέλη του ΣΙΤΕΣΑΠ ενημέρωσαν τον Σύνδεσμο ότι ο Παραχωρησιούχος, χωρίς να ενημερώσει τον Σύνδεσμο με τον οποίο βρισκόταν σε συνεννοήσεις για το θέμα αυτό, είχε αποστείλει προς Μέλη του ΣΙΤΕΣΑΠ ηλεκτρονικό μήνυμα την 31.10.2020 και την 4.11.2020, ζητώντας τους να δεσμευθούν για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις (οικίσκους) τους, με ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΥ ΑΠΟ 15 ΜΑΙΟΥ 2020, ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ - αναφέροντας: ‘...παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε έως τις 03-11-2020 την παρακάτω δήλωση, στην οποία θα αναγράφεται ρητώς ως απώτατη ημερομηνία απομάκρυνσης των κατασκευών σας που υφίστανται εντός της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας Αλίμου η 15- 11- 2020’.

Δήλωση:
Δια της παρούσης, και σε συνέχεια των πρόσφατων συζητήσεων που είχατε με εκπροσώπους του κλάδου μας, σας επιβεβαιώνουμε ότι αποδεχόμαστε την από 15/5/2020 πρότασή σας για την εγκατάστασή μας στο χώρο που θα διαμορφωθεί στη Μαρίνα Αλίμου... Ρητά δεσμευόμαστε δε να απομακρύνουμε με επιμέλεια και ίδιες δαπάνες τον εξοπλισμό που προσωρινά χρησιμοποιούμε για την κάλυψη των αναγκών μας στον χερσαίο χώρο του τουριστικού λιμένα – Μαρίνα Αλίμου, συμπεριλαμβανομένων των προβλητών, αιγιαλού και παραλίας μέχρι το αργότερο την 15-11-2020”

“Η συμπεριφορά αυτή του Παραχωρησιούχου”, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Πάρις Λουτριώτης, που ήταν παρών στον χώρο της Μαρίνας Αλίμου, και προσπάθησε, και με τους δύο αντιπροέδρους, κ. Γιάννη Μακρυδάκη και κ. Κώστα Χιώτη, και άλλα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου, να αποτρέψουν αυτές τις ενέργειες της απομάκρυνσης των οικίσκων, “δεν είναι ειλικρινής και έντιμος τρόπος διευθέτησης του εμφανιζόμενου από τον Παραχωρησιούχο, ως το σημαντικότερο πρόβλημα για την ολοκλήρωση της παράδοσης της Μαρίνας, ενώ την ίδια στιγμή, δεν καταβάλει το συμφωνημένο τίμημα και ζητάει και του εγκρίνεται παράταση της περιόδου για την παραλαβή μέχρι το τέλος του έτους, όπως δηλώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.


Ο κ. Πάρις Λουτριώτης, οι αντιπρόεδροι κ. Γιάννης Μακρυδάκης και κ. Κώστας Χιώτης, του ΣΙΤΕΣΑΠ μπροστά στον γερανό που μετακινεί τον οικίσκο – γραφείο γνωστού επαγγελματία που δραστηριοποιείται χρόνια στη Μαρίνα Αλίμου.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει: “Δηλαδή ο Παραχωρησιούχος εμφανίζεται να ασκεί πάσης φύσεως πιέσεις, προς τους επαγγελματίες, για να φύγουν, ποιοι; Αυτοί που ουσιαστικά υπό άλλες συνθήκες είναι οι εν δυνάμει πελάτες του, αφού δραστηριοποιούνται επί 30 και πλέον χρόνια στην περιοχή και στην Μαρίνα Αλίμου. Είναι προφανές δε, ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ότι δεν πλήττονται μόνο οι επαγγελματίες των σκαφών, αλλά τουλάχιστον άλλοι 2000 εργαζόμενοι, σε συναφή και υποστηρικτικά επαγγέλματα (υπηρεσιών συντήρησης, επισκευών, τροφοδοσίας, ανταλλακτικών, κ.λπ.) που εξυπηρετούν τα σκάφη και τους επαγγελματίες, ενώ και έχουν τις έδρες τους στην άμεση γύρω περιοχή της μαρίνας, και τα καταστήματα που έχουν πελάτες τους υπό κανονικές συνθήκες σχεδόν 200.000 κατ’έτος, τουρίστες – ναυλωτές, που έρχονται στην Μαρίνα Αλίμου.

Διερωτώμεθα, ο κ. δήμαρχος Αλίμου, δεν όφειλε να είναι ευαισθητοποιημένος στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται και έχουν εγκαταστάσεις, γραφεία και μαγαζιά στον Δήμο του, και μάλιστα εν μέσω των περιορισμών της πανδημίας, και να φερθεί τουλάχιστον ανθρώπινα; Η, χωρίς προειδοποίηση, μετακίνηση των οικίσκων - containers – αποθηκευτικών και γραφειακών χώρων των επαγγελματιών, είναι βέβαιο ότι συνεπάγεται και πολλές ζημιές στο περιεχόμενο τους, με το ταρακούνημα που υφίστανται με την χρήση του γερανού και του πέρα-δώθε. Να υποθέσουμε ότι ο κ. δήμαρχος θα καλύψει τις ζημιές αυτές;

Αλλιώς πρέπει να υποθέσουμε ότι ο κ. δήμαρχος, που όπως φαίνεται ‘τα έχει βρεί’ με τον Παραχωρησιούχο, και θα εισπράττει ο Δήμος γενναίο ποσό για τη συνεργασία του αυτή και έχει ανακοινωθεί ότι θα διατηρεί και χρήση αθλητικών χώρων, γηπέδων, κ.λπ., παρεμβαίνει για να κάνει τη δουλειά του Παραχωρησιούχου. Έτσι ο Παραχωρησιούχος καλύπτεται και δεν φαίνεται, ενώ ακόμη δεν έχει κάνει την παραλαβή της Μαρίνας, υποθέτουμε με διάφορες δικαιολογίες, και δεν έχει προφανώς και πληρώσει το τίμημα (το εάν έχει ή όχι τα χρήματα είναι άλλη κουβέντα), αν και προβλεπόταν ότι μέχρι 15 Οκτωβρίου 2020 θα είχε γίνει η παραλαβή (ήταν τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης στις 13 Μαΐου 2020, όπως ανέφεραν και τα τότε δημοσιεύματα – στην Καθημερινή, στο Capital, στο Skipper on Deck, και σε άλλα μέσα)”.

Ο ΣΙΤΕΣΑΠ υπενθυμίζει ότι η έναρξη της παραχώρησης προσδιορίζεται εντός περιόδου 4 μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης και αφού υπογραφεί μεταξύ ΕΤΑΔ και του Παραχωρησιούχου, “το πρωτόκολλο παράδοσης της περιοχής παραχώρησης και των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων εντός αυτής” έλεγαν οι ανακοινώσεις και οι δημοσιεύσεις στις 13.05.2020 (ενδεικτικά: στο ΒΗΜΑ, στο CAPITAL και στο SKIPPER ON DECK).

“Ήδη πέρασαν από τότε (13 Μαΐου 2020) οι τέσσερεις μήνες (τυπικά έληξαν στις 13 Οκτωβρίου 2020) και σήμερα, ένα μήνα μετά τη λήξη της αρχικής περιόδου της παράτασης, δεν έχει ακόμη υπογραφεί κανένα πρωτόκολλο παράδοσης της περιοχής παραχώρησης και των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων εντός αυτής αλλά παρενοχλούνται πάλι οι επαγγελματίες, με αυθαίρετες διαδικασίες και χωρίς
προειδοποίηση, με συνοδεία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αλίμου (άραγε έχει αρμοδιότητα στον χώρο που διαχειρίζεται ή/και ανήκει ακόμα στην ΕΤΑΔ και στο ΤΑΙΠΕΔ;)

Αντίστοιχα ανακοινώνεται από το ΤΑΙΠΕΔ εξυπηρέτηση του Παραχωρησιουχο με νέα παράταση, μέχρι τέλους του έτους, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης, με διάφορες δικαιολογίες, ενώ ακόμα και στην Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπήρξαν διαπληκτισμοί για θέματα σχετικά με την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου (https://www.kathimerini.gr/economy/561074758/kathysterei-i-analipsi-diacheirisis-tis-marinas-alimoy-apo-tin-ellaktor/)”.

Και συνεχίζει στην καταγγελία του: “Με τις μεθοδεύσεις αυτές, οδηγούνται εκ του ασφαλούς οι επαγγελματίες να ‘τα μαζεύουν για να φύγουν’ κάτι που προφανώς επιθυμεί ο Παραχωρησιούχος, αφού κατά πληροφορίες που έχει δώσει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΣΙΤΕΣΑΠ, υπάρχει υποχρέωση να κρατηθούν από το πρώτο κιόλας έτος μόνο το 60% των επαγγελματικών θέσεων ελλιμενισμού, άρα το 40% των σκαφών πρέπει να φύγουν, με πολλή μεγάλη πιθανότητα, έτσι όπως είναι ο αποκλεισμός λόγω μέτρων κορωνοϊού, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε διακοπή δραστηριοτήτων. Άλλωστε διατηρούνται μειούμενες θέσεις ελλιμενισμού για επαγγελματίες, βάσει των πληροφοριών που παρέχει το ΤΑΙΠΕΔ, μόνο στα τρία (3) πρώτα χρόνια (το 60% το πρώτο έτος, το 40% το δεύτερο έτος και το 20% το τρίτο έτος), άρα μετά την τριετία “χαιρετάμε τους επαγγελματίες από την Μαρίνα Αλίμου.

Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ στη διαδικασία του διαγωνισμού για την Μαρίνα Αλίμου, αγνόησε τελείως τις ανάγκες των επαγγελματιών. Αυτό θα έχει άμεσο αποτέλεσμα, ήδη από τώρα, να προστεθούν στις χιλιάδες των ανέργων, να επαιτούν και να ζητούν να ενισχυθούν από το κράτος, (που τί θα προλάβει να κάνει το καημένο το κράτος, παρά τις δηλωμένες προθέσεις της Κυβέρνησης;), να χαθούν επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε σκάφη και άλλο εξοπλισμό, και να μαραζώσει ένας κλάδος που μέχρι πρότινος συνεισέφερε κατά τις μελέτες το 1,9% του Ελληνικού ΑΕΠ.

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τον διαγωνισμό. Προβλέπουμε άραγε ότι κάποτε θα ολοκληρωθεί η παραχώρηση; Γιατί εάν ο Παραχωρησιούχος δεν έχει να πληρώσει το τίμημα, προβλέπουμε ότι θα ζητήσει – και το ΤΑΙΠΕΔ όπως έκανε και τώρα – θα του δώσει και άλλες παρατάσεις, ώστε το Διοικητικό του Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ να συνεχίσει να δηλώνει την επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση «στα χαρτιά». Θα γίνει άραγε η παράδοση στον Παραχωρησιούχο όσο υπάρχουν ακόμη επαγγελματίες του κλάδου στην Αττική; Γιατί σήμερα, άλλες διαθέσιμες θέσεις ελλιμενισμού σε μαρίνες δεν υπάρχουν στην Αττική. Αιτήματα των επαγγελματιών για χωροθέτηση νέας επαγγελματικής μαρίνας στην Αττική, εκκρεμούν, ούτε και έχει γίνει καμία ενέργεια για χωροθέτηση άλλης έκτασης σε ιδιοκτησίες του ΤΑΙΠΕΔ στο Νοτιο-Ανατολικό μέτωπο της Αττικής, που έχουν προτείνει οι επαγγελματίες”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top