Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι Ευρωπαίοι ανυπομονούν να ταξιδέψουν το 2021, παρά την επέλαση του 2ου 'κύματος' COVID-19
Τάσεις

Οι Ευρωπαίοι ανυπομονούν να ταξιδέψουν το 2021, παρά την επέλαση του 2ου 'κύματος' COVID-19

H πλειονότητα των ερωτηθέντων (54%) σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών σκοπεύουν να κάνουν ένα ταξίδι το επόμενο εξάμηνο. Τα ταξίδια εντός Ευρώπης είναι η κορυφαία επιλογή, με ποσοστό 39% να σχεδιάζει να ταξιδέψει στη χώρα του και σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες έχουν μια σταθερή και θετική στάση απέναντι στα ταξίδια, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με την πανδημία στον προορισμό και τους περιορισμούς καραντίνας οδήγησαν στην αναβολή των περισσότερων ταξιδιών έως το 2021. Αυτό είναι ο συμπέρασμα από την τελευταία έκθεση Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel: Wave 2 που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) και που συμπεριέλαβε 6.000 ερωτηθέντες.

Το ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό αίσθημα είναι ανθεκτικό στον COVID-19
Παρόμοια με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (54%) σκοπεύουν να κάνουν ένα ταξίδι τους επόμενους έξι μήνες. Τα ταξίδια εντός Ευρώπης είναι η κορυφαία επιλογή με ποσοστό 39% να σχεδιάζει να ταξιδέψει στη χώρα του και σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ωστόσο, η έρευνα επισημαίνει μια πτώση 18% στην προτίμηση για ταξίδια πριν από το τέλος του 2020 και ελαφρές αυξήσεις όσον αφορά στην αβεβαιότητα σχετικά με τον ακριβή χρόνο (+6%) και τον συγκεκριμένο προορισμό (+8%) σε σύγκριση με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για το προηγούμενο, πρώτο κύμα της πανδημίας.

Η αναψυχή είναι ο πρωταρχικός σκοπός για σχεδόν το 65% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια, ενώ οπι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς για άλλο ένα 20%. Παρά την επίδραση του COVID-19 στους αστικούς προορισμούς, το city break επικρατεί ως το πιο αγαπημένο είδος ταξιδιού αναψυχής για το 21% των ερωτηθέντων. Ταυτόχρονα, με την έλευση του χειμώνα, φαίνεται να υπάρχει απότομη αύξηση (39%) του ποσοστού των ερωτηθέντων που επιλέγουν διακοπές για σκι και σνόουμπορντ.

Με τα κρούσματα COVID-19 και πάλι σε αύξηση, η υγεία και η ασφάλεια είναι το πρωταρχικό μέλημα σε όλα τα ταξιδιωτικά σχέδια των Ευρωπαίων. Τα αεροπορικά ταξίδια εξακολουθούν να θεωρούνται ως το λιγότερο ασφαλές τμήμα ενός ταξιδιού σύμφωνα με το 20% των ερωτηθέντων. Η ύπαρξη ευέλικτων πολιτικών ακύρωσης είναι τώρα ο κύριος μοχλός λήψης αποφάσεων για ταξίδια μεταξύ των Ευρωπαίων, σε ποσοστό 11%. Η πιθανότητα αποτελεσματικού εμβολίου ή θεραπείας για το COVID-19 ακολουθεί κατά πόδας, με 10%.

Ο χειμώνας επιδεινώνει τις άμεσες επιπτώσεις του COVID-19
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι πρωταρχικές ανησυχίες για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν βραχυπρόθεσμα εξακολουθούν να είναι τα μέτρα καραντίνας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού (15%). Ωστόσο, η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος στον προορισμό και ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων COVID-19, και τα δύο με περίπου 13%, τώρα απασχολούν περισσότερο το μυαλό των ανθρώπων. Η αβεβαιότητα σχετικά με τον ακριβή χρόνο ενός ταξιδιού είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα, με περίπου το 35% των Ευρωπαίων να μην γνωρίζουν πότε θα ταξιδέψουν μελλοντικά.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο εκτελεστικός διευθυντής της ETC, Eduardo Santander, δήλωσε: “Τα τελευταία νούμερα δείχνουν σαφώς ότι η επιθυμία των Ευρωπαίων για ταξίδια παραμένει ισχυρή εν μέσω της επαναφοράς των lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να βρουν κάποιου είδους συμβιβασμό με τις υγειονομικές αρχές σχετικά με πρακτικές λύσεις για τον τρόπο εφαρμογής των απαραίτητων πρωτοκόλλων και την επανεκκίνηση των ταξιδιών με ασφάλεια. Οι Ευρωπαίοι αξίζουν να δουν τις οικογένειές τους ή να κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα κατά τη διάρκεια των προσεχών χειμερινών διακοπών”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024