Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Επενδύσεις

Ακύρωση από το ΣτΕ της μεταβίβασης εκτάσεων στο παραλιακό μέτωπο Αττικής προς την ΕΤΑΔ

Τατιάνα Ρόκου - 20 Νοέμβριος 2020, 15:25

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δήμος Σαρωνικού.


Τη μεταβίβαση εκτάσεων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ακύρωσε το Δ‘ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, από το Λαγονήσι μέχρι τη Παλαιά Φώκαια.

Οι εκτάσεις αυτές είχαν μεταβιβαστεί με υπουργική απόφαση το 2014 στην Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ και στη συνέχεια το επόμενο έτος, μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ λόγω της απορρόφησης της πρώτης από τη δεύτερη (νόμος 4321/2015).

Όπως αναφέερει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δήμος Σαρωνικού και το Δ’ Τμήμα, με την υπ΄ αριθμ. 2298/2020 απόφασή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος), έκανε δεκτή την αίτησή του και ακύρωσε την μεταβίβαση των εν λόγω εκτάσεων.

Το ΣτΕ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δήμου Σαρωνικού κ. Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, έκρινε ότι η ΕΤΑΔ, διάδοχος της Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας ΑΕ, δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτήν.

Οι νομοθετικές μεταβολές που επήλθαν εξαιρούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και τους αιγιαλούς και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμο. Κατά συνέπεια, η μεταβίβαση που είχε γίνει σε εφαρμογή του νόμου 4146/2013, έχει χάσει πλέον το νόμιμο έρεισμα της και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παράγει έννομες συνέπειες.

Ακόμη, οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από στην ΕΤΑΔ ΑΕ στις περιοχές Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι, ως Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με το νόμο 4484/2017 στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, εξαιρούνται κατά συνέπεια της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ ΑΕ.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top