Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΗ ΕΤΑΔ ζητά να φύγει ο ΣΙΤΕΣΑΠ από τη μαρίνα Αλίμου, ως προϋπόθεση για την παραχώρησή της
Μαρίνες

Η ΕΤΑΔ ζητά να φύγει ο ΣΙΤΕΣΑΠ από τη μαρίνα Αλίμου, ως προϋπόθεση για την παραχώρησή της

Γραφεία των επαγγελματιών μελών του ΣΙΤΕΣΑΠ, βρίσκονται από 30 και πλέον χρόνια στο χώρο της Μαρίνας Αλίμου, που η μαρίνα λειτουργεί ως επαγγελματική βάση του κλάδου.

Την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση (υπό τη μορφή τηλεδιασκέψεως, προς τήρηση των μέτρων λόγω κοροναϊού) του Διοικητικού Συμβουλίου του επαγγελματικού σωματείου “Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ” με εκπροσώπους της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ), αναφορικά με τις διάφορες τις προσπάθειες που επιχειρούνται για να απομακρυνθούν τα γραφεία των επαγγελματιών από το χώρο της Μαρίνας Αλίμου.

Στη συνάντηση όμως η έμφαση της ΕΤΑΔ ήταν η απομάκρυνση του γραφείου του Συνδέσμου από τον χώρο της Μαρίνας Αλίμου, δεδομένης και της έγγραφης – κοινοποιούμενης και στο Υπουργείο Οικονομικών – ενημέρωσης προς την ΕΤΑΔ από ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ότι η παραχώρηση της Μαρίνας θα συντελεσθεί έως την 20 η Δεκεμβρίου 2020, όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια της ΕΤΑΔ ΑΕ. Ο Παραχωρησιούχος, με άλλα λόγια, έχει λάβει και νέα παράταση – μετά την αρχική παράταση των 4 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης (είχε γίνει την 13η Μαΐου 2020), ενώ έχει ήδη συνταχθεί, όπως ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΤΑΔ, και το Πρωτόκολλο Παράδοσης / Παραλαβής της Μαρίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γραφεία των επαγγελματιών μελών του ΣΙΤΕΣΑΠ, βρίσκονται από 30 και πλέον χρόνια στο χώρο της Μαρίνας Αλίμου, που η μαρίνα λειτουργεί ως επαγγελματική βάση του κλάδου. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται ειδικότερα και τα Γραφεία του επαγγελματικού σωματείου ΣΙΤΕΣΑΠ, από το 2004 (το Σωματείο έχει ιδρυθεί το 1997), οπότε ο τότε διαχειριστής της Μαρίνας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα  ΑΕ είχε παραχωρήσει δύο μικρούς χώρους, για τα δύο σωματεία του κλάδου, ήτοι για τον ΣΙΤΕΣΑΠ και την ΕΠΕΣΤ. Έκτοτε, λοιπόν, η Μαρίνα Αλίμου είναι η επαγγελματική έδρα του επαγγελματικού σωματείου ΣΙΤΕΣΑΠ, το οποίο είναι ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κατά πολύ, αριθμού σκαφών στον κλάδο των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών και εκπροσωπεί τα αιτήματα του κλάδου, των πλοιοκτητών/διαχειριστών και γενικότερα και των άλλων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην ναύλωση σκαφών αναψυχής και τις συναφείς δραστηριότητες (συντήρηση, επισκευές, τροφοδοσία, πληρώματα, κ.λπ.).

Πιο αναλυτικά, στην ως άνω σύσκεψη – τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ: Η κα Αγγελική Μιχαλοπούλου, γενική διευθύντρια Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων, ο κ. Κωνσταντίνος Ντραβαλιάς, Προϊστάμενος Μονάδας Διαχείρισης Επιχειρηματικών Μονάδων, ο κ. Βασίλης Κωστοβασίλης, Διευθυντής Μονάδας Διαχείρισης Επιχειρηματικών Μονάδων και οι δικηγόροι κ.κ. Ανδρέας Παλευραντζής, Παναγιώτης Παππάς και κα Ιωάννα Αλεξανδροπούλου.


Ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του ΣΙΤΕΣΑΠ έξω από τα γραφεία του Σωματείου στην Μαρίνα Αλίμου.

Από την πλευρά του επαγγελματικού σωματείου “Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Ανευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ”, συμμετείχαν οι κ.κ. Πάρις Λουτριώτης, πρόεδρος, Γιάννης Μακρυδάκης και Κώστας Χιώτης, αντιπρόεδροι, Φωτεινή Κιταμρτζιάν, γενική γραμματέας, Αλέξανδρος Μαζαράκης, ταμίας, Δημήτριος Δεληκάρης, έφορος Δημοσίων Σχέσεων και Δάφνη Μπατσαρά, νομική σύμβουλος.

Κατά τη διάρκεια, της σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ εξέφρασε προς τη γενική διευθύντρια της ΕΤΑΔ τη θέση των επαγγελματιών – μελών του Συνδέσμου, αναφέροντας και τα εξής: “…εσείς – η ΕΤΑΔ – που είσαστε ο νόμιμος σημερινός διαχειριστής της Μαρίνας Αλίμου πρέπει να μιλήσετε με τον Παραχωρησιούχο, καθώς εμείς – ο ΣΙΤΕΣΑΠ – ούτε νομικά έχουμε υποχρέωση να συνομιλήσουμε μαζί του και ούτε έχουμε συζητήσει ποτέ μαζί με τον Παραχωρησιούχο, για το θέμα της απομάκρυνσης των γραφείων του Σωματείου. Βεβαίως είμασταν σε επικοινωνία, και έχουμε δηλώσει την διάθεσή μας να βρούμε εφικτή και λογική λύση, και κάναμε πέντε (5) συναντήσεις με τον εκπρόσωπο του Παραχωρησιούχου, για το θέμα των οικίσκων – γραφείων των επαγγελματιών, μέχρι τις προ μερικών ημερών αυθαίρετες ενέργειες βίας απομάκρυνσης αυτών, που έχουμε ήδη καταγγείλει, και σας έχουμε ενημερώσει σχετικά, μόνο όμως για την μετακίνηση των οικίσκων – γραφείων των επαγγελματιών…”.

Στο αίτημα της ΕΤΑΔ συγκεκριμένα για να αδειάσει ο ΣΙΤΕΣΑΠ το χώρο των γραφείων του, οι εκπρόσωποι του ΣΙΤΕΣΑΠ ενημέρωσαν την ΕΤΑΔ ότι ο ΣΙΤΕΣΑΠ συμφωνεί κατ’αρχήν για να απομακρυνθεί από τον σημερινό χώρο όπου είναι τα γραφεία του, κατά την ημέρα της οριστικής λήξης της νέας παράτασης που έχει χορηγηθεί προς τον Παραχωρησιούχο και με την προϋπόθεση της οριστικής παραλαβής της Μαρίνας από αυτόν ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ, ΟΜΩΣ, ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ θα έχει υποδειχθεί στον ΣΙΤΕΣΑΠ και θα έχει παραχωρηθεί έτερος αντίστοιχος χώρος – κατά την κρίση της ΕΤΑΔ – εντός της Μαρίνας, προκειμένου να εγκατασταθούν τα γραφεία σε αυτόν.

Ο ΣΙΤΕΣΑΠ κάλεσε την ΕΤΑΔ να καταλήξουν σε μία σαφή και βιώσιμη λύση και, γενικά, σε ένα σχέδιο πρόνοιας, προς εξυπηρέτηση των αναγκών των επαγγελματιών – μελών του σωματείου και, εν γένει, προς αποκατάσταση και διασφάλιση των νομίμων και δικαιολογημένων συμφερόντων αυτών. Άλλωστε, όσο δεν έχει οριστικοποιηθεί, έως και σήμερα, η ανάληψη της διαχείρισης της Μαρίνας από τον Παραχωρησιούχο, η συναλλαγή πρέπει να γίνει από την ΕΤΑΔ. Εντούτοις, οι εκπρόσωποι της ΕΤΑΔ, προς απάντηση σε όλα τα παραπάνω, επεσήμαναν ότι τα “επαγγελματικά σωματεία πρέπει να παραδώσουν μέχρι τις 20/12/2020 το χώρο των γραφείων τους ελεύθερο, γιατί είχε παραχωρηθεί με χρησιδάνειο το οποίο έχει καταγγελθεί από την ΕΤΑΔ”.

“Δεν αρνούμεθα να μετακινηθούν τα Γραφεία του Σωματείου, αλλά υπάρχει πρακτικό πρόβλημα, και πέστε μας που θα πάμε. Άλλωστε θυμίζουμε ότι η μαρίνα είναι χαρακτηρισμένη επαγγελματική στο Προεδρικό Διάταγμα και αυτό και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Δώστε μας την εναλλακτική θέση μέσα στην Μαρίνα και μετακινούμεθα”, συμπλήρωσαν παρεμβαίνοντας στην συζήτηση οι αντιπρόεδροι κ.κ. Γιάννης Μακρυδάκης και Κώστας Χιώτης, δίνοντας έμφαση στον κίνδυνο πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης τόσο στις επιχειρήσεις των μελών του Σωματείου όσο και στην ίδια τη λειτουργία της Μαρίνας. Όμως η γενική διευθύντρια της ΕΤΑΔ αρνήθηκε και αντέκρουσε, λέγοντας ότι δεν μπορεί η ΕΤΑΔ να αναλάβει αυτήν την αρμοδιότητα, λόγω νομικού κωλύματος σχέσεων με τον Παραχωρησιούχο, που προέρχονται από την υπογραφείσα Σύμβαση.

“Παράλληλα, στη συνάντηση συζητήθηκε και το αίτημα που έχει υποβάλει, προς τα αρμόδια υπουργεία, ο Σύνδεσμός μας, αναφορικά με τη χωροθέτηση νέας επαγγελματικής Μαρίνας στην Αττική. Στο σημείο αυτό, η Γενική Διευθύντρια της ΕΤΑΔ ήταν θετική, για την δυνατότητα χωροθέτησης νέου τουριστικού λιμένα σε ακίνητο της ΕΤΑΔ ή κοντά σε ακίνητο της ΕΤΑΔ. Επί τούτου, όμως, επεσήμανε ότι πρέπει να υποβληθούν προτάσεις και να ακολουθήσει ειδική συνάντηση”, λέει ο ΣΙΤΕΣΑΠ.

Πάντως, είναι απορίας άξιο, σύμφωνα με τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΙΤΕΣΑΠ, ότι το ΤΑΙΠΕΔ, κατά τον διαγωνισμό παραχώρησης, ενώ μερίμνησε, για λόγους επενδυτικούς, να προβλέπονται – και μάλιστα κατ’επέκταση των σε ισχύ πολεοδομικών κανονισμών – χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτιρίων για τον επιλεγμένο επενδυτή, δεν περιέλαβε αντίστοιχη πρόβλεψη καταρχήν για της επαγγελματικές θέσεις ελλιμενισμού, παρά μόνον, ως είναι γνωστό, μειούμενη ποσόστωση και μόνο για τα τρία (3) πρώτα χρόνια από τα 40 + 10 χρόνια της παραχώρησης. Ουδεμία, δε, αναφορά, εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, γίνεται για τους οικίσκους – γραφεία των επαγγελματιών, και δεν προέβλεψε στα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα των κτιριακών κατασκευών να διατεθούν χώροι για την στέγαση αφενός των γραφείων των επαγγελματιών, για να εξυπηρετούνται οι σχεδόν 200.000 κυρίως αλλοδαποί τουρίστες – ναυλωτές των σκαφών, και το επαγγελματικό σωματείο τους, ενώ ήταν σε πλήρη γνώση του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, η ύπαρξη και λειτουργία των χώρων και των οικίσκων αυτών, επί τριάντα και πλέον χρόνια, και δεν είχε γίνει καμία μέχρι τώρα ούτε ειδοποίηση, ούτε κίνηση, απομάκρυνσης της.

“Αυτά όλα βεβαίως, από φήμες και δημοσιεύσεις, γιατί, όπως έχει αναφερθεί και καταγγελθεί από τον ΣΙΤΕΣΑΠ, επανειλημμένα, οι όροι της Σύμβασης Παραχώρησης δεν έχουν ούτε αναρτηθεί όπως θα έπρεπε στη “Διαύγεια”, ούτε και δημοσιοποιηθεί με άλλο τρόπο, και κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό, άγνωστο για ποιους λόγους, ενώ ακόμη και δικαστικά αιτήματα του ΣΙΤΕΣΑΠ για να τους γνωστοποιηθούν παραμένουν αναπάντητα.

Δεν καταλαβαίνουμε τι παιχνίδια παίζονται στην υπόθεση αυτή. Η εντύπωσή μας είναι ότι για κάποιο λόγο στοχοποιείται ο κλάδος, αρχικά με την απαίτηση και της αυθαίρετες ενέργειες απομάκρυνσης των οικίσκων – γραφείων των επαγγελματιών (που είναι στον χώρο της Μαρίνας Αλίμου από δεκαετίες), την κατάφορη αγνόηση των διαπραγματεύσεων για την δημιουργία του νέου χώρου, που ήταν αρχική πρόταση του Παραχωρησιούχου, και τώρα με την απαίτηση της ΕΤΑΔ για να φύγουν και τα γραφεία του Συνδέσμου, που η παρουσία τους στην Μαρίνα προφανώς εξυπηρετεί εκατοντάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες σκάφη των επαγγελματιών, και, όπως δήλωσε στο ΔΣ του ΣΙΤΕΣΑΠ, η Γενική Διευθύντρια της ΕΤΑΔ, την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί από την ΕΤΑΔ αγωγή έξωσης κατά του ΣΙΤΕΣΑΠ”.

Στη φωτογραφία, τα Γραφεία των επαγγελματικών σωματείων στο χώρο της Μαρίνας Αλίμου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024