Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑπολύσεις πάνω από το όριο του 5% στην Aegean καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Αερομεταφορές

Απολύσεις πάνω από το όριο του 5% στην Aegean καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο τ. γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και μέλος του Τμήματος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως 'οι μέτοχοι της Aegean δεν έχουν βάλει ούτε ευρώ από την τσέπη τους για να στηρίξουν την εταιρεία τους'.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Νεφελούδης, τέως γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και μέλος του Τμήματος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η Αegean τον Οκτώβριο πραγματοποίησε 45 απολύσεις μόνιμου (αορίστου χρόνου) προσωπικού, προχώρησε σε 8 οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενώ ταυτοχρόνως έληξαν χωρίς να ανανεωθούν 85 συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το Νοέμβριο έγιναν 30 απολύσεις και δύο οικειοθελείς αποχωρήσεις. Όπως σημειώνει ο κ. Νεφελούδης, “οι απολύσεις των 45 εργαζομένων δημιουργούν πρόβλημα νομιμότητας σε σχέση με το νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, ο οποίος για τις εταιρείες άνω των 150 εργαζομένων επιτρέπει μηνιαία απόλυση του 5% των εργαζομένων και σε κάθε περίπτωση κάτω των 30 ατόμων, ενώ τον Νοέμβριο η εταιρεία πιο ‘προσεκτική’ σταμάτησε στον αριθμό 30”.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο τ. γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, αφού αναφέρει πως “οι εταιρείες των αεροπορικών μεταφορών, επιβατικών ή και εμπορευματικών αποτελούν τον πιο προνομιούχο κλάδο, από τους πληττόμενους τον καιρό της πανδημίας σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του από την κυβερνητική πλευρά” επικαλούμενος τα μέχρι σήμερα δεδομένα σημειώνει πως “οι μέτοχοι της Aegean δεν έχουν βάλει ούτε ευρώ από την τσέπη τους για να στηρίξουν την εταιρεία τους. Αντίθετα έχουν λάβει ρευστό από το κράτος και δάνεια από τις τράπεζες με την εγγύηση του δημοσίου”.

Σε σχετική, ανακοίνωσή του στις 24 Νοεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνωρίζει την ανάγκη συνέχισης του πτητικού έργου της Aegean, όπως και τη σημασία της ενίσχυσης της εταιρίας για τη διατήρηση και των θέσεων εργασίας, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία.

Ως εκ τούτου, η απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει με 120 εκατ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης την αεροπορική εταιρεία Aegean είναι εύλογη, αρκεί να γίνει με σαφείς όρους και προϋποθέσεις:
1. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Η κρατική ενίσχυση πρέπει να συνοδεύεται από απόκτηση μετοχών από το Δημόσιο και όχι μόνο δικαιωμάτων (warrants).
2. Η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να συνοδεύεται από σαφή δέσμευση από πλευράς της εταιρίας για διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι θα περιμέναμε από την κυβέρνηση να επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία και αντανακλαστικά για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εδώ και οχτώ μήνες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής και που αντί για επιχορηγήσεις και μη επιστρεπτέα ενίσχυση, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ είτε έχουν λάβει μονάχα κάποια δάνεια με τη μορφή της επιστρεπτέας ενίσχυσης, αυξάνοντας έτσι το ιδιωτικό τους χρέος”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024