Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμια'Η καραντίνα απέτυχε, ανοίξτε τα σύνορα' – έκκληση αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών
Αερομεταφορές

'Η καραντίνα απέτυχε, ανοίξτε τα σύνορα' – έκκληση αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών

Οι αεροπορικές ενώσεις της Ευρώπης καλούν τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεργαστούν διμερώς και να αναπτύξουν περισσότερους 'διαδρόμους' χωρίς καραντίνα.

Ευρωπαϊκές και διεθνείς αεροπορικές ενώσεις παροτρύνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταργήσουν άμεσα τα μέτρα καραντίνας και άλλους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μετά από νέες συστάσεις που δημοσιεύθηκαν από την EASA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφαλείας Αεροπορίας) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι οποίες απορρίπτουν κατηγορηματικά τη χρήση τους στην τρέχουσα κατάσταση – όπου η μετάδοση του ιού είναι ήδη ευρεώς διαδεδομένη.

Οι “Κατευθυντήριες γραμμές του EASA / ECDC για τα τεστ COVID-19 και την καραντίνα των αερομεταφορέων: Προσθήκη στο Πρωτόκολλο Ασφάλειας Υγείας της Αεροπορίας” επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι ταξιδιώτες των αερομεταφορών αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% όλων των κρουσμάτων COVID-19 που εντοπίστηκαν και δεν αυξάνουν το ποσοστό μετάδοσης του ιού.

“Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι καραντίνες είναι ουσιαστικά πολιτικά καθοδηγούμενες, μέτρα που σε βασίζονται στον κίνδυνο, δεν έχουν σχέση με αυτό που πραγματικά απαιτείται για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Ως εκ τούτου, οι καραντίνες αποτυγχάνουν στο τεστ της αναλογικότητας, βασική αρχή του δικαίου της ΕΕ – ιδιαίτερα επειδή δεν υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα στα χερσαία σύνορα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα άνευ προηγουμένου περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών. Καλούμε τις κυβερνήσεις των χωρών να καταργήσουν αμέσως τους περιορισμούς τους σε καραντίνα και να αποκαταστήσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών”, δήλωσε ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI Europe.

Μια πιο εναρμονισμένη, συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ των κρατών της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του Ην. Βασιλείου είναι απαραίτητη για την αύξηση της σαφήνειας και της πρόβλεψης τόσο για τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις μετά την τελευταία σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ, κάτι απαραίτητο για την ανάκαμψη του τομέα. Οι κατευθυντήριες γραμμές ωνυ EASA / ECDC θεωρούν ότι οι καραντίνες 14 ημερών είναι αποτελεσματικές μόνο σε “εξαιρετική κατάσταση”, όπου μια χώρα έχει επιτύχει πλήρη έλεγχο του ιού και έχει μειώσει τα επίπεδα μετάδοσης στο μηδέν – και μόνο τότε για ταξιδιώτες που εισέρχονται από χώρες όπου ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί.

Εκτός από τα δεδομένα που παρουσιάζονται από τις Οδηγίες, αρκετές άλλες αναλύσεις επιβεβαιώνουν την απουσία συσχέτισης μεταξύ της επιβατικής κίνησης και των ποσοστών επικράτησης του ιού σε εθνικό επίπεδο:

  • Ανάλυση της ACI Europe σχετικά με τα δεδομένα επιβατών αεροδρομίων το γ’ τρίμηνο του 2020 απορρίπτει σαφώς οποιαδήποτε σχέση μεταξύ αεροπορικών ταξιδιών και αύξησης των τιμών μεταφοράς του COVID-19. Η σύντομη αύξηση της εναέριας επιβατικής κίνησης αυτήν την περίοδο αποδείχθηκε ότι δεν έχει στατιστικά σημαντική σχέση με το θετικό ποσοστό στα τεστ COVID-19, με βάση τα δεδομένα από τις αερομεταφορές, τη δημόσια υγεία και την κινητικότητα της κοινότητας.
  • Ομοίως, μελέτη της Oxera επιβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων από διεθνή ταξίδια πρέπει να αξιολογηθεί σε σχέση με τα επίπεδα εγχώριας μόλυνσης. Προέβλεπε ότι μεταξύ των εβδομαδιαίων εισερχόμενων όγκων επιβατών (409.800) από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο το 0,01% των αεροπορικών ταξιδιωτών αναμενόταν να είναι μολυσματικοί που εισήλθαν στον πληθυσμό του Ην. Βασιλείου. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα μολυσματικό άτομο ανά 10.000 ταξιδιώτες.
  • Η McMaster HealthLabs στον Καναδά δημοσίευσε επίσης έκθεση για τον COVID-19 σχετικά με τους διεθνείς επιβάτες που φθάνουν στη χώρα, η οποία υποστηρίζει και πάλι ότι ποσοστό 99% των επιβατών είναι αρνητικοί. Αυτό, λέει η ερευνητική εταιρεία, είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη λήψη “επιστημονικών πολιτικών αποφάσεων” και την απόρριψη της καραντίνας ως σχετικής προσέγγισης για περιορισμό. Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα rapid test σε επιβάτες που ταξιδεύουν μεταξύ περιοχών υψηλού και χαμηλού κινδύνου μπορεί να συμβάλει και να υποστηρίξει την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων μεταξύ ασυμπτωματικών ταξιδιωτών.

Η ευρωπαϊκή αεροπορική επιβατική κίνηση είναι απο τις πλέον πληγείσες μεταξύ οποιασδήποτε περιοχής και πρόσφατα έπεσε στο -89% στα αεροδρόμια ΕΕ / Ευρωζώνης / Ελβετίας και Ην. Βασιλείου. Μέχρι σήμερα, 102 αεροδρόμια σε ολόκληρη την Ευρώπη που αντιπροσωπεύουν το 47% της επιβατικής κίνησης στην ήπειρο έχουν αναπτύξει εγκαταστάσεις για τεστ υπό την επίβλεψη των αρμόδιων υγειονομικών και αεροπορικών αρχών τους. Αυτές οι εγκαταστάσεις επέτρεψαν σε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια να προτείνουν πτήσεις “COVID-19 free” και “διαδρόμους” χωρίς καραντίνα σε συγκεκριμένες αεροπορικές διαδρομές, όπως η πρόσφατη μεταξύ Ιταλίας και Ηνωμένων Πολιτειών, βάσει ενός πρωτοκόλλου τεστ για αεροπορικούς ταξιδιώτες. Αυτό αποδεικνύει τον πολύ σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα τεστ στην αποκατάσταση της συνδεσιμότητας.

“Τα rapid test που χρησιμοποιούν τις τελευταίες διαθέσιμες τεχνολογίες και πληρούν τα κριτήρια ευαισθησίας που καθορίζονται από το ECDC μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της πρόβλεψης, στην αναζωογόνηση της εμπιστοσύνης των επιβατών και, συνεπώς, στην αποκατάσταση της συνδεσιμότητας των πτήσεων για τους Ευρωπαίους επιβάτες”, δήλωσε ο Thomas Reynaert, διευθύνων σύμβουλος της συμμαχίας Airlines for Europe (A4E).

Οι αεροπορικές ενώσεις της Ευρώπης καλούν τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεργαστούν διμερώς, για να “αναπαράγουν” τέτοιες πρωτοβουλίες και να αναπτύξουν περισσότερους “διαδρόμους” χωρίς καραντίνα. “Οι δοκιμαστικές τεχνολογίες εξελίσσονται γρήγορα και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον EASA, το ECDC και τις εθνικές κυβερνήσεις για να εφαρμόσουμε τις πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές μεθόδους ώστε η Ευρώπη να κινηθεί ξανά”, λέει η Montserrat Barriga, γενική διευθύντρια του European Regions Airline Association (ERA).

“Τα rapid test για COVID-19 στους επιβάτες ανοίγουν την πόρτα για επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών, με την εξάλειψη της καραντίνας. Και το κοινό συμφωνεί: Περίπου το 65% των ταξιδιωτών που ρωτήθηκαν προτείνουν η καραντίνα να μην ισχύει για επιβάτες που έχουν βγει αρνητικοί. Το πρωτόκολλο EASA / ECDC καθιστά σαφές ότι η καραντίνα δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο στις παρούσες συνθήκες. Και είναι σημαντικό το πρωτόκολλο να εφαρμοστεί επίσης για την άρση των προσωρινών ταξιδιωτικών περιορισμών για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ από τρίτες χώρες”, ανέφερε ο Rafael Schvartzman, περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA για την Ευρώπη.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024