Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑλ. Χατζηδάκης: 'Όψεις τουρισμού – 18 δοκίμια για την τουριστική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό του χώρου και την αρχιτεκτονική'
Βιβλιοπαρουσίαση

Αλ. Χατζηδάκης: 'Όψεις τουρισμού – 18 δοκίμια για την τουριστική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό του χώρου και την αρχιτεκτονική'

Στα κείμενα αναπτύσσεται ο προβληματισμός για το πως η τουριστική δραστηριότητα επηρεάζει την οργάνωση του χώρου και, αντίστροφα, πώς ο χώρος επιδρά στο τουριστικό φαινόμενο, σε μια κοινωνία μετάβασης από την επιβίωση παραδοσιακών δομών και αντιλήψεων προς τη νεωτερικότητα και την προσαρμογή στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Στον τόμο του κ. Αλέξη Χατζηδάκη, “Όψεις τουρισμού – 18 δοκίμια για την τουριστική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό του χώρου και την αρχιτεκτονική”, συγκεντρώθηκαν 18 δοκίμια, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, που καλύπτουν ευρεία θεματολογία, από την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αρχιτεκτονική του Άρη Κωνσταντινίδη, τον χωροταξικό σχεδιασμό του τουρισμού έως την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό, τον υπερτουρισμό και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στα κείμενα αυτά αναπτύσσεται ο προβληματισμός για το πως η τουριστική δραστηριότητα επηρεάζει την οργάνωση του χώρου και, αντίστροφα, πώς ο χώρος επιδρά στο τουριστικό φαινόμενο, σε μια κοινωνία μετάβασης από την επιβίωση παραδοσιακών δομών και αντιλήψεων προς τη νεωτερικότητα και την προσαρμογή στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου. Επιδιώκεται να εντοπιστούν τάσεις και προοπτικές για την εξέλιξη του τομέα του τουρισμού με στόχο την αναζήτηση δρόμων ώστε η ορθή διαχείριση του παρελθόντος να αποτελέσει συστατικό στοιχείο του σχεδιασμού για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ο Αλέξης Χατζηδάκης είναι αρχιτέκτων (ΕΜΠ 1970) και πολεοδόμος (IUUP 1972). Εργάστηκε στον ΕΟΤ από το 1976 έως το 2011. Συγγραφέας των βιβλίων Τάσεις της τουριστικής κίνησης 2008-2015 (ΕΟΤ – Εθνικό Τυπογραφείο, 2015), Ανάλυση της πορείας της τουριστικής κίνησης 2001-2010 (ΕΟΤ – Εθνικό Τυπογραφείο, 2011). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τους παραδοσιακούς οικισμούς, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την τουριστική ανάπτυξη, τον αρχιτεκτονικό και τον χωροταξικό σχεδιασμό. Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης 2005-2011.

Τα κείμενα και οι φωτογραφίες είναι του συγγραφέα, ενώ την επιμέλεια έκδοσης είχε η κα Ελένη Σαρόγλου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024