Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Βιβλιοπαρουσίαση

Αλ. Χατζηδάκης: 'Όψεις τουρισμού – 18 δοκίμια για την τουριστική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό του χώρου και την αρχιτεκτονική'

Τατιάνα Ρόκου - 04 Δεκέμβριος 2020, 11:23

Στα κείμενα αναπτύσσεται ο προβληματισμός για το πως η τουριστική δραστηριότητα επηρεάζει την οργάνωση του χώρου και, αντίστροφα, πώς ο χώρος επιδρά στο τουριστικό φαινόμενο, σε μια κοινωνία μετάβασης από την επιβίωση παραδοσιακών δομών και αντιλήψεων προς τη νεωτερικότητα και την προσαρμογή στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.


Στον τόμο του κ. Αλέξη Χατζηδάκη, “Όψεις τουρισμού – 18 δοκίμια για την τουριστική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό του χώρου και την αρχιτεκτονική”, συγκεντρώθηκαν 18 δοκίμια, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, που καλύπτουν ευρεία θεματολογία, από την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αρχιτεκτονική του Άρη Κωνσταντινίδη, τον χωροταξικό σχεδιασμό του τουρισμού έως την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό, τον υπερτουρισμό και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στα κείμενα αυτά αναπτύσσεται ο προβληματισμός για το πως η τουριστική δραστηριότητα επηρεάζει την οργάνωση του χώρου και, αντίστροφα, πώς ο χώρος επιδρά στο τουριστικό φαινόμενο, σε μια κοινωνία μετάβασης από την επιβίωση παραδοσιακών δομών και αντιλήψεων προς τη νεωτερικότητα και την προσαρμογή στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου. Επιδιώκεται να εντοπιστούν τάσεις και προοπτικές για την εξέλιξη του τομέα του τουρισμού με στόχο την αναζήτηση δρόμων ώστε η ορθή διαχείριση του παρελθόντος να αποτελέσει συστατικό στοιχείο του σχεδιασμού για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ο Αλέξης Χατζηδάκης είναι αρχιτέκτων (ΕΜΠ 1970) και πολεοδόμος (IUUP 1972). Εργάστηκε στον ΕΟΤ από το 1976 έως το 2011. Συγγραφέας των βιβλίων Τάσεις της τουριστικής κίνησης 2008-2015 (ΕΟΤ – Εθνικό Τυπογραφείο, 2015), Ανάλυση της πορείας της τουριστικής κίνησης 2001-2010 (ΕΟΤ – Εθνικό Τυπογραφείο, 2011). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τους παραδοσιακούς οικισμούς, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την τουριστική ανάπτυξη, τον αρχιτεκτονικό και τον χωροταξικό σχεδιασμό. Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης 2005-2011.

Τα κείμενα και οι φωτογραφίες είναι του συγγραφέα, ενώ την επιμέλεια έκδοσης είχε η κα Ελένη Σαρόγλου.


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top