Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΤο WTTC προειδοποιεί: Απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τουρισμό από μη συμφωνία για το Brexit
Τουριστική πολιτική

Το WTTC προειδοποιεί: Απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τουρισμό από μη συμφωνία για το Brexit

Η πανδημία του COVID-19 ήδη έχει θέσει σε κίνδυνο 2,4 εκατ. θέσεις στον τουριστικό τομέα μόνο στο Ην. Βασίλειο, προκαλώντας απώλεια 124 δισ. λιρών από το ΑΕΠ. Σε ολόκληρη την ΕΕ διακυβεύονται 14 εκατ. θέσεις εργασίας λόγω της πανδημίας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η ΕΕ πρέπει να “κλείσουν” μια συμφωνία για το Brexit, ώστε να σωθούν και να εξασφαλιστούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τουρισμο, λέει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC). Το WTTC προέτρεψε τις δύο πλευρές να βρουν μαζί έναν τρόπο για να επιτευχθεί συναίνεση πάνω σε μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, καθώς οι συνομιλίες μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Η έκκληση του WTTC γίνεται καθώς ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson συναντάται στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Το WTTC αναφέρει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο επιβίωσης, όπως και χιλιάδες θέσεις εργασίας εκείνων που εξαρτώνται από αυτές, εάν υπήρχε αποτυχία στο να εξασφαλιστεί μια πορεία προς τα εμπρός.

Πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, το WTTC είχε προειδοποιήσει ότι 300.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν 400.000 σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούσαν να διατρέξουν κίνδυνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα του WTTC έδειξε ότι έως και 2,4 εκατ. θέσεις στον τουριστικό τομέα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο διατρέχουν κίνδυνο λόγω του αντίκτυπου του COVID-19, προκαλώντας απώλεια 124 δισ. λιρών από το ΑΕΠ. Σε ολόκληρη την ΕΕ διακυβεύονται 14 εκατ. θέσεις εργασίας λόγω της πανδημίας.

Χωρίς συμφωνία για το Brexit, θα μπορούσε να χαθεί η πρόσβαση σε αγορές και η ικανότητα τόσο των παραθεριστών αλλα και όσως ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ του Ην. Βασιλείου και της ΕΕ, δημιουργώντας πολύπλοκες καταστάσεις, κόστος και σύγχυση και εμποδίζοντας τα ταξίδια να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα.

Η συνδεσιμότητα των πτήσεων είναι ένα μείζον ζήτημα, με μια συμφωνία μεταξύ Ην. Βασιλείου – ΕΕ να κρίνεαι απαραίτητη για την αντικατάσταση της υπάρχουσας “Comprehensive Air Transport Agreement“, η οποία επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες του Ην. Βασιλείου να έχουν πρόσβαση στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και σε 17 άλλες χώρες – συμφωνία που πρόκειται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Αν και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης αναμένεται να επιτρέψουν στις πτήσεις να λειτουργούν μέχρι να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, το WTTC ανησυχεί ότι οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να υποφέρουν εάν υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία. Όσες βασίζονται ήδη στην αεοπορική κυκλοφορία με την Ευρώπη, βρίσκονται υπό τεράστια πίεση λόγω του αντίκτυπου των ταξιδιωτικών περιορισμών του COVID-19, μαζί με χιλιάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον τουριστικό τομέα

Η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC, Gloria Guevara, δήλωσε: “Προτρέπουμε την κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου και την ΕΕ να θέσουν σε προτεραιότητα τα συμφέροντα του τουριστικού τομέα, καθώς και τα μέσα βιοπορισμού εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτόν, κατά την εξέταση των επιπτώσεων μιας μη συμφωνίας. Το 2020 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για ολόκληρο τον τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού διεθνώς, ο οποίος άφησε αποδεκατισμένες πολλές επιχειρήσεις και έθεσε σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Το WTTC φοβάται ότι εάν δεν μπορέσει να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία για το Brexit, αυτο θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κατάσταση που είναι ακόμη πιο ανησυχητική στον τουριστικό τομέα τόσο εδώ στο Ην. Βασίλειο όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια οικονομική αβεβαιότητα και θέλουμε να αποφύγουμε περαιτέρω απώλεια της εμπιστοσύνης ή διαταραχής που θα μπορούσε να προκαλέσει το Brexit χωρίς συμφωνία”.

Εκτός από τον αντίκτυπο στις πτήσεις, άλλη μια επίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερες ουρές για τους επιβάτες στον έλεγχο διαβατηρίων, δαπανηρή κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης και ακριβότερες τηλεφωνικές κλήσεις, με το τέλος των δωρεάν ευρωπαϊκών χρεώσεων περιαγωγής.

Στη φωτογραφία, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson στις Βρυξέλλες, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024