Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑπώλειες 11,9 δισ. δολ. για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες το 2021
Αερομεταφορές

Απώλειες 11,9 δισ. δολ. για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες το 2021

Η πρόβλεψη στης IATA για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο είναι μείωση 76% της επιβατικής κίνησης και απώλεια 284.200 θέσεων εργασίας που υποστηρίζονται από τις αερομεταφορές.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) δημοσίευσε τις νέες της εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του COVID-19 στις αεροπορικές μεταφορές και τις οικονομίες στην Ευρώπη το 2020, δείχνοντας περαιτέρω επιδείνωση των εσόδων, των προοπτικών εργασίας και της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η τελευταία οικονομική πρόβλεψη της IATA αποκαλύπτει ότι το 2021 η Ευρώπη αναμένεται να είναι η περισσότερο πληγείσα περιοχή στον κόσμο όσον αφορά στις απώλειες των αεροπορικών εταιρειών (-11,9 δισ. δολ.) και το περιθώριο EBIT (-9,5%). Η επιβατική κίνηση (μετρούμενη σε έσοδα/χλμ. επιβατών, RPK) εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 70% φέτος, η χειρότερη απόδοση οποιασδήποτε περιοχής με εξαίρεση την Αφρική (-72%) και τη Μέση Ανατολή (-73%). Η αύξηση του RPK το επόμενο έτος αναμένεται να είναι αδύναμη (47,5%), ακολουθώντας τις αντίστοιχες περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού (50%) και της Βόρειας Αμερικής (60,5%).

“Οι προβλέψεις μας για την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά δεν είναι παρά μια καταστροφή για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές μεταφορές. Οι συνοριακοί περιορισμοί και τα μέτρα καραντίνας έχουν σταματήσει τη ζήτηση και η περιοχή έχει επηρεαστεί χειρότερα από τα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου. Υπάρχει αισιοδοξία για το εμβόλιο, αλλά όπως δείχνει η πρόβλεψή μας για το επόμενο έτος, είναι απίθανο να έρθει εγκαίρως για να αποφευχθούν εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, εκτός εάν οι κυβερνήσεις λάβουν άμεσα μέτρα. Το επίκεντρο πρέπει να παραμείνει στα rapid test στους επιβάτες, έτσι ώστε η καραντίνα να μπορεί να εξαλειφθεί και να ανοίξουν τα σύνορα με ασφάλεια”, δήλωσε ο Rafael Schvartzman, περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA για την Ευρώπη.

Ο αντίκτυπος των ταξιδιωτικών περιορισμών και της καραντίνας στη ζήτηση για ταξίδια είναι σαφής. Οι κρατήσεις εντός της ΕΕ μειώθηκαν κατά 81% για την περίοδο έως τις 10 Ιανουαρίου 2021 σε σύγκριση με τη συνήθη καμπύλη. Η οικονομική ανάκαμψη θα παρεμποδιστεί από την απώλεια συνδεσιμότητας που βιώνουν οι ευρωπαϊκές πόλεις. Από το 2019, η συνολική συνδεσιμότητα μειώθηκε κατά 68% στη Φρανκφούρτη, 67% στο Λονδίνο, 67% στο Παρίσι, 66% στην Κωνσταντινούπολη, 64% στη Μόσχα και 53% στο Άμστερνταμ.

“Βλέπουμε ελπίδα στα εμβόλια, αλλά ο μαζικός εμβολιασμός είναι ακόμη πολύ μακριά, οπότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δράσουν γρήγορα για να βοηθήσουν στη διατήρηση σε ό,τι έχει απομείνει από την αεροπορική βιομηχανία της ηπείρου και του δικτύου αερομεταφορών. Δύο προτεραιότητες ξεχωρίζουν αυτήν τη στιγμή: Κατ’αρχάς, κατάργηση των περιορισμών καραντίνας με την εισαγωγή rapid test COVID-19 των αεροπορικών επιβατών. Οι τελευταίες οδηγίες από τον EASA και το ECDC επιβεβαιώνουν ότι η καραντίνα είναι αναποτελεσματική στις παρούσες συνθήκες. Και δεύτερον, γρήγορη συμφωνία για έναν αναθεωρημένο κανονισμό για τις χρονοθυρίδες (slots) σύμφωνα με τις κοινές συστάσεις της αεροπορικής βιομηχανίας, προκειμένου να διατηρηθούν τα αεροπορικά δρομολόγια και ο ανταγωνισμός. Οι άνθρωποι θέλουν απελπιστικά να επισκεφθούν μέλη της οικογένειας που μένουν μακρυα τους αυτόν τον χειμώνα. Οι επιχειρήσεις είναι απελπισμένες για ταξιδιώτες και εμπόριο. Και είμαστε όλοι απελπισμένοι για δράση από τις κυβερνήσεις, για να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία στα ταξίδια”, δήλωσε ο Schvartzman.

December – European Covid Impacts

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024