Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑπρόθυμοι οι Ευρωπαίοι να ταξιδέψουν για χειμερινές διακοπές
Τάσεις

Απρόθυμοι οι Ευρωπαίοι να ταξιδέψουν για χειμερινές διακοπές

Το 49% των ερωτηθέντων στην τελευταία έρευνα της ETC δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ταξιδέψουν πριν από τα μέσα του 2021, ενώ αυξάνεται η αβεβαιότητα σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού τους. Μόνο όμως το 17% σκοπεύουν να ταξιδέψουν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Η ταξιδιωτική διάθεση των Ευρωπαίων φθίνει εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 και της εφαρμογής μέτρων lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό καταγράφεται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Trave – Wave 3.

Η έξαρση της πανδημίας προκαλεί ελάττωση των ταξιδιωτικών σχεδίων
Το ποσοστό των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες μειώνεται από 54% στην έρευνα του Οκτωβρίου σε 49% το Νοέμβριο, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα του επόμενου ταξιδιού αυξάνεται κατά 13% τον τελευταίο μήνα. Η τελευταία έρευνα της ETC δείχνει επίσης αύξηση του ποσοστού των Ευρωπαίων που δεν κάνουν σχέδια ταξιδιού, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 18%.

Συγκεκριμένα, λιγότεροι από έναν στους πέντε Ευρωπαίους που ερωτήθηκαν εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της επερχόμενης χειμερινής περιόδου (έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021). Αυτό αντιπροσωπεύει μια απότομη πτώση 21% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, που δείχνει ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και η αβεβαιότητα σχετικά με τα ταξιδιωτικά μέτρα αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να θέσουν σε αναμονή τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Τα μέτρα καραντίνας παραμένουν η πρώτη ανησυχία για το 15% των ερωτηθέντων, ακολουθούμενη από φόβο μόλυνσης στον προορισμό και αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 (και τα δύο με 13%). Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν επίσης ότι η υγεία και η ασφάλεια παραμένουν το πρωταρχικό μέλημα των ταξιδιωτικών σχεδίων των Ευρωπαίων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ερωτηθέντες άνω των 55 ετών.

Τα αεροπορικά ταξίδια και οι δημόσιες συγκοινωνίες στον προορισμό εξακολουθούν να θεωρούνται ως τα λιγότερο ασφαλή μέρη ενός ταξιδιού σύμφωνα με το 19% και το 14% των ερωτηθέντων αντίστοιχα. Μπαρ και εστιατόρια είναι επίσης λόγοι αυξανόμενης ανησυχίας, που υποδεικνύεται από το 11% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Επικράτηση της προτίμησης για διακοπές εντός Ευρώπης
Τα ταξίδια εντός της Ευρώπης είναι η κορυφαία επιλογή με ίσο ποσοστό από όσους ρωτήθηκαν (38%) που να προτιμά τα εσωτερικά και τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια. Ο ελεύθερος χρόνος είναι ο πρωταρχικός σκοπός για σχεδόν το 63% των ερωτηθέντων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν βραχυπρόθεσμα, ενώ η επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς είναι ο πρωταρχικός σκοπός για το 22%. Τα επαγγελματικά ταξίδια αντιπροσωπεύουν το 9% των ερωτηθέντων.

Παρά την επίδραση της πανδημίας στις μητροπολιτικές περιοχές, οι αποδράσεις στην πόλη εξακολουθούν να είναι ο πιο αγαπημένος τύπος ταξιδιού για το 19% των Ευρωπαίων. Άλλες κορυφαίες προτιμήσεις περιλαμβάνουν τις διακοπές στη φύση και στην ύπαιθρο (15%), καθώς και τα ταξίδια με έμφαση στον πολιτισμό (14%). Όσον αφορά στις μεταφορές, το 51% των ερωτηθέντων ταξιδιωτών σκοπεύουν να πετάξουν στον επόμενο προορισμό τους, ενώ ένα άλλο μεγάλο μερίδιο (37%) προτιμά το ταξίδι με αυτοκίνητο.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024