Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΝέα αεροπορική οδηγία για 7ήμερη καραντίνα όλων των επιβατών εξωτερικού
Αερομεταφορές

Νέα αεροπορική οδηγία για 7ήμερη καραντίνα όλων των επιβατών εξωτερικού

Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα έως και τις 21 Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής (και των κρατών-μελών της ΕΕ), υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για 7 ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει μέχρι την αναχώρησή τους.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια και προβλέπει 7ήμερη καραντίνα. Παράλληλα ανακοινώνονται και οι επεκτάσεις των υφιστάμενων COVID-19 NOTAMs για πτήσεις εξωτερικού, οι οποίες θα ισχύουν έως την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Ειδικότερα, η νέα NOTAM που έχει ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από τη νόσο COVID-19, προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για 7 ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.
Επίσης, στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form.

Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Όσον αφορά στις επεκτάσεις των υφιστάμενων αεροπορικών οδηγιών για τις πτήσεις εξωτερικού παρατείνονται μέχρι τις 21/1/2021 οι ακόλουθες:

  • Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό τεστ κατά την είσοδο τους βάση του PLF.
  • Passenger Locator Form: Notam για το Passenger Locator Form (PLF), δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.
  • Τουρκία / Καταλονία: Οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.
  • Αλβανία / Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
  • Ισραήλ: Η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους Ισραήλ με ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
  • Ρωσία: Η NOTAM για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.
  • Νon EU Citizens: Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες που επεκτείνονται έως την 21η Ιανουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες NOTAMs.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024