Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΈλ. Κουντουρά: Προβληματική η πρόταση Κομισιόν για τα slots στα αεροδρόμια της ΕΕ το καλοκαίρι του 2021
Αερομεταφορές

Έλ. Κουντουρά: Προβληματική η πρόταση Κομισιόν για τα slots στα αεροδρόμια της ΕΕ το καλοκαίρι του 2021

Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλεται η Κομισιόν να επιτρέπει την πλήρη επιστροφή των slots χωρίς να χάνονται τα ιστορικά δικαιώματα, με βάση και τη συμφωνία που επετεύχθη σε παγκόσμιο επίπεδο από το Worldwide Airport Slot Board, ώστε να αποφευχθούν νέοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των αερομεταφορών.

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κα Έλενα Κουντουρά διαφώνησε με την πρόταση της Κομισιόν για πρόωρη άρση των ρυθμίσεων που θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσον αφορά τις χρονομερίδες (slots) των αεροδρομίων  και αντιπρότεινε μεγαλύτερη ευελιξία για το καλοκαίρι του 2021, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος των αερομεταφορών.

To ζήτημα αυτό, που απασχολεί το σύνολο της ευρωπαϊκής αεροπορικής αγοράς, συζητήθηκε στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η Κομισιόν παρουσίασε την πρότασή της για τα slots και όπου η κα Κουντουρά συμμετείχε ως συντονίστρια της πολιτικής της ομάδας στην TRAN.

Πρόκειται για τον κανονισμό της ΕΕ που αφορά στην κατανομή του χρόνου χρήσης (slots) στους ευρωπαϊκούς αερολιμένες και σύμφωνα με τον οποίο οι αεροπορικές  εταιρίες πρέπει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 80% των slots σε μία περίοδο, για να μη χάνουν τα δικαιώματα των χρόνων χρήσης για τον επόμενο χρόνο.

Η Κομισιόν παρενέβη το Μάρτιο του 2020 και “πάγωσε” τον κανονισμό αυτό, λόγω κινδύνου κατάρρευσης των αεροπορικών εταιρειών, που σε τήρηση του κανονισμού της ΕΕ πετούσαν υποχρεωτικά ακόμη και με άδεια αεροπλάνα.

Πρόσφατα, όμως, η Κομισιόν επανήλθε με πρόταση για τη σταδιακή επιστροφή του ευρωπαϊκού κανονισμού χρήσης slots από το Μάρτιο 2021 για τη φετινή θερινή περίοδο. Η πρόταση αφορά μειωμένο ποσοστό χρήσης των slots στο 40% αντί για 80% του κανονισμού για τα ιστορικά slots (αυτά δηλαδή που είναι συνέχεια παλαιότερων περιόδων) και 80% βάσει του κανονισμού για τα νέα slots που θα κατανεμηθούν.

Η πρόταση της Επιτροπής στηρίχθηκε στην εκτίμηση του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια των πτήσεων, Eurocontrol ότι η αεροπορική κίνηση τη θερινή περίοδο θα κινηθεί στο 50% από το 2019 και επομένως θεωρεί ότι το 40% που προτείνει, δεν θα επιφέρει προβλήματα.

Στην παρέμβασή της στην ΤΡΑΝ η κα Κουντουρά χαρακτήρισε προβληματική την πρόταση της Κομισιόν, επειδή βασίζεται σε μία ρευστή και πρόωρη με τα σημερινά δεδομένα εκτίμηση, ότι η αεροπορική κίνηση το καλοκαίρι του 2021 θα επανέλθει στο 50% της περιόδου του 2019.

“Κανείς  δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής θα γίνουν πραγματικότητα. Ούτε η ίδια η Επιτροπή, που μας έφερε την πρόταση αυτή. Αν πέσουμε λοιπόν έξω στις προβλέψεις, θα είναι ένα ακόμα χτύπημα για τις αεροπορικές εταιρίες, ισχυρό και αδικαιολόγητο, ενώ θα δούμε και πτήσεις φαντάσματα, κάτι που όλοι εδώ συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αποφευχθεί”, τόνισε η Ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με την κα Κουντουρά, επιβάλλεται η Κομισιόν να επιτρέπει την πλήρη επιστροφή των slots χωρίς να χάνονται τα ιστορικά δικαιώματα, με βάση και τη συμφωνία που επετεύχθη σε παγκόσμιο επίπεδο από το WASB – Worldwide Airport Slot Board, ώστε να αποφευχθούν νέοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των αερομεταφορών.

“Ο σχεδιασμός για την επιστροφή στην κανονικότητα και επομένως στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ, πρέπει να γίνει όταν θα υπάρξουν πιο αξιόπιστα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας”, τόνισε η Ευρωβουλευτής.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024