Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕγκρίθηκε η μελέτη για το τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό
Επενδύσεις

Εγκρίθηκε η μελέτη για το τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 5 πλατείες δίπλα στα Υπόστεγα, δίκτυο υπαρχόντων και προτεινόμενων δρόμων – διαδρόμων, περιοχές πρασίνου, 4 "πάρκα" μέσα στο πάρκο, νέα κτίρια (WC, Κέντρο Υποδοχής Πληροφόρησης, Η/Μ κτίρια, Πύργοι – Παρατηρητήρια), τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (π.χ. παγκάκια, καθίσματα, κάδοι απορριμμάτων, stands ποδηλάτων), δημιουργία στοιχείων νερού (π.χ. κρήνες).

Κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021 υπό την Προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, εγκρίθηκε η μελέτη για τη διαμόρφωση τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό. Με αυτήν την έγκριση ουσιαστικά γίνεται το πρώτο καθοριστικό βήμα για τη συνολική διαμόρφωση του ενιαίου χώρου του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό.
 

Ειδικότερα, το εν λόγω τμήμα έχει έκταση που αγγίζει τα 75.000 τ.μ. και εντός των ορίων του βρίσκονται τα 3 υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού (Χασάνι), τα οποία έχουν κηρυχτεί Νεότερα Μνημεία. Η μελέτη βασίζεται σε λειτουργικές, αρχιτεκτονικές και οικολογικές αρχές σχεδιασμού (π.χ. επανάχρηση των υλικών αποξήλωσης, ιδιαίτερα των δαπέδων από σκυρόδεμα) και στοχεύει:
  • στη δημιουργία ενός Πάρκου με τοπικό και υπεροπτικό χαρακτήρα εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων αναψυχής,
  • στην προστασία και ανάδειξη των Υποστέγων του Εργοστασίου Αεροσκαφών,
  • στην εισαγωγή καινοτόμου τεχνολογικού εξοπλισμού και
  • στην προσβασιμότητα και ασφάλεια όλων των ομάδων επισκεπτών.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 5 πλατείες δίπλα στα Υπόστεγα, δίκτυο υπαρχόντων και προτεινόμενων δρόμων – διαδρόμων, περιοχές πρασίνου, 4 “πάρκα” μέσα στο πάρκο, νέα κτίρια (WC, Κέντρο Υποδοχής Πληροφόρησης, Η/Μ κτίρια, Πύργοι – Παρατηρητήρια), τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (π.χ. παγκάκια, καθίσματα, κάδοι απορριμμάτων, κρήνες και stands ποδηλάτων),  δημιουργία στοιχείων νερού (π.χ. κρήνες) καθώς και με κατασκευές περίφραξης, σήμανσης, φωτισμού, δικτύων κ.λπ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: “Η έγκριση του πρώτου τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς αποτελεί τον προπομπό του μεγαλύτερου Πάρκου της Ελλάδας. Το πρόσημο σε αυτό το εμβληματικό έργο είναι και αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό”.

Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε: “Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που θα έχει άμεση εφαρμογή στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού. Είναι η αρχή ώστε να ξεκινήσει η διαμόρφωση όλου του Πάρκου, μια περιοχή εύκολα προσβάσιμη που θα πληροί υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές“.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση του ΚΕΣΑ, μεταξύ άλλων εγκρίθηκαν:

  • Η μελέτη αποκατάστασης με προσωρινή αλλαγή χρήσης του χαρακτηρισμένου ως Μνημείου Υποστέγου Γ’ της Πολεμικής Αεροπορίας, εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου & Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
  • Η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης όψεων του διατηρητέου κτιρίου “Ξενοδοχείο King George” για τοπικές εργασίες εξωτερικών χρωματισμών και επισκευής με χρήση ικριωμάτων που βρίσκεται επί της οδού Βασ. Γεωργίου Α΄ αρ. 3, στο Ο.Τ.66078, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων, φερόμενου ως ιδιοκτησία της εταιρείας Ελληνικά Ξενοδοχεία ΛΑΜΨΑ ΑΕ.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024