Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ ΙΑΤΑ παροτρύνει την ΕΕ να στηρίξει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού
Αερομεταφορές

Η ΙΑΤΑ παροτρύνει την ΕΕ να στηρίξει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που είναι θεμέλιο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα προ κρίσης, σημειώνει η IATA.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) παρότρυνε όλους τους θεσμούς της ΙΑΤΑ να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση ενός κοινού, ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον COVID-19, το οποίο θα επέτρεπε σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ.

Σε ανοιχτή επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η οποία εστάλη και σε πρόσωπα που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις στην ΕΕ, ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΤΑ, Alexandre de Juniac, καλεί τις χώρες-μέλη να συντονιστούν σε μια ενιαία πολιτική, ώστε η Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την επανεκκίνηση των ελεύθερων μετακινήσεων, ξεκινώντας από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.

“Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Κομισιόν και όλες τις χώρες- μέλη. Οι εμβολιασμοί είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας για το ασφαλές άνοιγμα και πάλι των συνόρων και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης. Ένα πανευρωπαϊκό, αμοιβαίως αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα που θα έδινε στις κυβερνήσεις την αυτοπεποίθηση ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους και στους επιβάτες την εμπιστοσύνη να ταξιδεύουν αεροπορικώς χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας”, λέει ο de Juniac.

Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλει “στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που είναι θεμέλιο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα προ κρίσης”. Η απαίτηση για την εναρμονισμένη, ασφαλή επανεκκίνηση των αερομεταφορών επείγει περισσότερο από ποτέ, με φόντο την παράταση των lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών διεθνώς.

Καθώς ο ιός θα τίθεται τελικά υπό έλεγχο, οι δυνατότητες για τεστ θα βελτιώνονται και ο πληθυσμός που θα εμβολιάζεται θα αυξάνεται, ο de Juniac υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας, με ένα καλά συντονισμένο σχέδιο. Ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός του εμβολιασμού και των δυνατοτήτων για τεστ.

“Βρισκόμαστε σε πολύ σκοτεινές ημέρες αυτής της πανδημίας. Αλλά τα σκληρά μέτρα, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού, πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε με ασφάλεια να αποκαταστήσουμε την ελευθερία της μετακίνησης. Κάτι τέτοιο θα διασώσει θέσεις εργασίας, θα μετριάσει την ψυχική οδύνη, θα επανενώσει οικογένειες και θα αναζωογονήσει την οικονομία. Για να το κάνουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ο σχεδιασμός είναι το κλειδί. Η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι βασικός παράγοντας που θα το επιτρέψει αυτό. Η πρόοδος για την εξάλειψη ή τη μείωση της καραντίνας μπορεί να επιτευχθεί μέσω των πρωτοκόλλων για τεστ. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Οι μονομερείς κυβερνητικές δράσεις κατάφεραν να αποσυνθέσουν πολύ γρήγορα την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Για την αποκατάστασή της θα χρειαστεί συντονισμός”, κατέληξε ο de Juniac.

Οι επικεφαλής των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. “Υπάρχει η ελπίδα ότι θα ανατεθεί στην Κομισιόν να αναλάβει δράση για να προωθήσει ένα κοινό πιστοποιητικό”, σημειώνει η IATA.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024