Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πολιτισμός

Συνάντηση Μενδώνη - Μπουτάρη για δημιουργία αμπελώνα διάσωσης των ελληνικών ποικιλιών στο κτήμα Τατοΐου

Τατιάνα Ρόκου - 29 Ιανουάριος 2021, 14:59

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη και ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, επίτιμος πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) συζήτησανν για τις δυνατότητες και την οικονομική προοπτική της ανάπτυξης των αγροτικών χρήσεων στο Κτήμα Τατοΐου.


Μετά την ανακοίνωση της Μελέτης Βιωσιμότητας του πρ. βασιλικού κτήματος στο Τατόι, και της ευρείας αποδοχής της οποίας έτυχε, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου του ΥΠΠΟΑ στο θέμα της αξιοποίησης του Κτήματος Τατοΐου, συναντήθηκε εκ νέου με τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, επίτιμο πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι δυνατότητες και η οικονομική προοπτική της ανάπτυξης των αγροτικών χρήσεων στο Κτήμα Τατοΐου. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε ότι η δημιουργία ενός αμπελώνα διάσωσης και μελέτης του μεγάλου πλούτου των ελληνικών ποικιλιών, της “Κιβωτού του Αμπελώνα”, όπως τον ονόμασε ο κ. Μπουτάρης, είναι θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού.

Η ανάπτυξη αγροτικών χρήσεων μέσα στο κτήμα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα του Τατοΐου με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων από την πώληση και την χρήση των προϊόντων στο κτήμα και στους χώρους φιλοξενίας, όπως στα εστιατόρια και το ξενοδοχείο. “Έχουμε κατοχυρώσει”, επεσήμανε η κα Μενδώνη “τα εμπορικά σήματα των προϊόντων του κτήματος, κατά την περίοδο της λειτουργίας του, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθούν όπως αποφασιστεί από τον φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση του κτήματος, μετά την αξιοποίησή του. Δεδομένου ότι προγραμματίζεται η αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού Οινοποιείου θα εξεταστεί πως θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή, η ΕΔΟΑΟ, αλλά και οι δυνατότητες του χώρου για δημιουργία πωλητηρίου των παραγόμενων στο κτήμα κρασιών, αλλά και ως σημείο οινογνωσία”.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μπουτάρης δήλωσε: “Συναντηθήκαμε σήμερα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με αντικείμενο την ενημέρωση για την εξέλιξη της ένταξης της “Κιβωτού του Ελληνικού Αμπελώνα΄΄στο συνολικό σχέδιο αξιοποίησης του Κτήματος Τατοΐου. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Η προοπτική της ολοκλήρωσης της ‘Κιβωτού του Ελληνικού Αμπελώνα’ για την διάσωση και μελέτη όλων των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού δίνει μεγάλη ικανοποίηση στον κλάδο. Επιπλέον με την επικείμενη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό ελπίζουμε ότι θα τεθούν και θα συζητηθούν όλα τα τεχνικά θέματα της “Κιβωτού του Ελληνικού Αμπελώνα”, που είναι και ο βασικός στόχος και η επιδίωξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...












* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top