Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνεργασία Περιφέρειας Αττικής – Υπουργείου Πολιτισμού για πολιτιστικές δράσεις στην Αττική
Πολιτισμός

Συνεργασία Περιφέρειας Αττικής – Υπουργείου Πολιτισμού για πολιτιστικές δράσεις στην Αττική

Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο το σχεδιασμό δράσεων Πολιτισμού για την επόμενη προγραμματική περίοδο με χρηματοδότηση από νέο το ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

Συνάντηση εργασίας με την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στα γραφεία της περιφέρειας. Κατά τη συζήτηση έγινε συνοπτικός απολογισμός των έργων της προγραμματικής περιόδου που βαίνει σε ολοκλήρωση, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν ο σχεδιασμός και η προτεραιοποίηση πολιτιστικών δράσεων για την επόμενη προγραμματική περίοδο με χρηματοδότηση από το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, με στόχο τη δρομολόγηση έργων με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο για την Αττική.

Στη συζήτηση μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κα Μ. Βιδάλη, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ι. Σελίμης, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας κ. Δ. Δρόσης, η διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κα Μ. Μίσκα και ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας κ. Α. Καλογερόπουλος.

Ο κ. Πατούλης καλωσορίζοντας την κα Μενδώνη υπογράμμισε την εποικοδομητική συνεργασία του υπουργείου με την περιφέρεια επικαλούμενος εμβληματικά έργα που είναι στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης όπως η ανάπλαση του κτιριακού συγκροτήματος της Πινακοθήκης που υλοποιείται με χρηματοδότηση και της Περιφέρειας Αττικής και αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό στις 24 Μαρτίου, σηματοδοτώντας και την έναρξη των εορτασμών για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση, αλλά και τα έργα στο Ωδείο Αθηνών. “Σήμερα είμαστε εδώ για να βάλλουμε τις βάσεις για τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021–2027. Ενός νέου, καινοτόμου και δυναμικού επιχειρησιακού προγράμματος που θα έχει τη σφραγίδα της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και ο οποίος θα έχει διπλάσιο προϋπολογισμό από το αντίστοιχο πρόγραμμα της περιόδου 2014–2020. Ενός επιχειρησιακού προγράμματος που βασικό στοιχείο του θα είναι οι συμμετοχικές διαδικασίες σχεδιασμού και η ολοκληρωμένη προσέγγιση των παρεμβάσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Μενδώνη εξήρε την πολύ γόνιμη συνεργασία με την Περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι το εμβληματικό έργο της Πινακοθήκης αποδεικνύει πως όταν ενώνονται όλες οι δυνάμεις, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. “Έχουμε μπροστά μας πλήθος σημαντικών έργων που μπορούμε να υλοποιήσουμε με δεδομένο ότι και οι πόροι της Περιφέρειας θα είναι αυξημένοι τη νέα προγραμματική περίοδο” ανέφερε και πρόσθεσε πως ο πολιτισμός συνδέεται άρρηκτα με την ενδυνάμωση της οικονομίας και την ανάπτυξη.

Κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκε ότι δίνεται προτεραιότητα στα έργα που σχετίζονται με το προγράμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Ελευσίνα, στα έργα ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου, σε σειρά πολιτιστικών παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε δράσεις που σχετίζονται με τον σύγχρονο πολιτισμό. Παράλληλα εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας περιφέρειας – υπουργείου στα έργα ανάπλασης στο Τατόι, με τον κ. Πατούλη να επισημαίνει πως το ενδιαφέρον της Περιφέρειας είναι δεδομένο για μία εμβληματική παρέμβαση σ΄ ένα χώρο που θα γίνει πόλος ανάπτυξης, πολιτισμού και πνεύμονας πρασίνου για τη βόρεια Αττική. Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοδότηση των δράσεων Πολιτισμού στο νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, θα γίνει στο πλαίσιο κυρίως του Στόχου Πολιτικής 5 και στη βάση ενός στρατηγικού σχεδίου που θα αναδεικνύει τον Ολοκληρωμένο χαρακτήρα των παρεμβάσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε δηλώσεις τους η υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε τα εξής: “Είχαμε μία εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Περιφερειάρχη η οποία αφορούσε τον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027 στον τομέα του πολιτισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Περιφέρεια Αττικής έχουν μία εξαιρετική συνεργασία και ήδη στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιούν σημαντικά και πολλά προγράμματα τόσο στην ανάδειξη, προβολή, συντήρηση, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και στην ανάδειξη και ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού. Κορυφαίο σημείο της συνεργασίας είναι η ολοκλήρωση του κτιρίου Εθνικής Πινακοθήκης το οποίο τον επόμενο μήνα και θα σημάνει και την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια. Η επόμενη θεματική περίοδος προβλέπεται λαμπρή για την Αττική καθώς η περιφέρεια έχει αυξημένους πόρους και ο Περιφερειάρχης μαζί με τους συνεργάτες του έχουν την απόλυτα θετική διάθεση να στηρίξουν και να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου πολιτισμού, γενικότερα του τομέα του πολιτισμού, καθώς η αναπτυξιακή και οικονομική διάσταση του συγκεκριμένου τομέα είναι δεδομένη και στην Αττική βρίσκει την τέλεια εφαρμογή της. Θέλω να ευχαριστήσω και τον περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για τη σημερινή συνάντηση, τη σημερινή πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε εγκαίρως και πολύ νωρίς όλη την διαδικασία που απαιτεί η ένταξη νέων έργων, νέων υποδομών, δράσεων, σύγχρονου πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς στην επόμενη προγραμματική περίοδο”.

Ο κ. Πατούλης δήλωσε: “Με ιδιαίτερη χαρά δεχθήκαμε την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη και του γενικού γραμματέα κ. Διδασκάλου, προκειμένου μαζί με τους συνεργάτες μας της Περιφέρειας και της διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Αττικής, να εξετάσουμε και να προσδιορίσουμε τους τρόπους συνεργασίας και χρηματοδότησης σημαντικών έργων πολιτισμού για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-27. Όπως είπε και η κα Υπουργός, οι αυξημένοι πόροι πλέον της περιφέρειας Αττικής όσον αφορά στη νέα προγραμματική περίοδο του 2021-2027 μας δίνουν τη δυνατότητα, μετά από την πολύ σημαντική συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο Πολιτισμού όλο αυτό το χρονικό διάστημα, να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα έργα πολιτισμού, με στόχο να ενισχυθεί η υπεραξίας της Αττικής παράλληλα με την ανάπτυξη και του θεματικού τουρισμού. Αποτελεί πεποίθηση μου άλλωστε πως ο πολιτισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και προόδου μιας Περιφέρειας. Θέλω να ευχαριστήσω την κα Μενδώνη για τη συνεργασία και να τονίσω ότι αναμένουμε τα εγκαίνια της Πινακοθήκης που υλοποιήθηκε και με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά σημαντικά πολιτιστικά έργα υποδομής στην περιφέρειά μας“.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024