Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤο 2020 το χειρότερο έτος διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια
Τάσεις

Το 2020 το χειρότερο έτος διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια

Όλοι οι αναφερόμενοι στην τελευταία έκθεση της ETC ευρωπαϊκοί προορισμοί παρουσίασαν πτώση ρεκόρ στις αφίξεις, μεταξύ 51% και 85% το 2020, με 1 στους 3 να σημειώνει πτώση από 70% έως 79%. Η επιστροφή των διεθνών επαγγελματικών ταξιδιών σε επίπεδα προ-κορονοϊού αναμένεται έως το 2024.

Καθώς η πανδημία του COVID-19 εισέρχεται στο δεύτερο έτος της, ο εκτεταμένος αντίκτυπός της συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά τους ευρωπαϊκούς προορισμούς και την ευρύτερη τουριστική οικονομία. Η πιο πρόσφατη έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης “European Tourism Trends & Prospects” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) συνεχίζει να παρακολουθεί τον αντίκτυπο του COVID-19 στον τομέα και εξετάζει πως η ταξιδιωτική δραστηριότητα θα επιστρέψει το 2021 εν μέσω του τρέχοντος κύματος μολύνσεων και την αργή έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Σε μια απεικόνιση της καταστροφικής κατάρρευσης του τουρισμού το 2020, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 70%[1] το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Παρά τις προκλήσεις της διανομής που ταλανίζουν την ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες, η διάθεση εμβολίων σε ολόκληρη την Ευρώπη και η βελτίωση των τεστ και των καθεστώτων ανίχνευσης παρέχουν κάποια ελπίδα για τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών το 2021. Ωστόσο, η επιστροφή στα τυπικά πρότυπα της διεθνούς ταξιδιωτικής ζήτησης θα είναι σταδιακή, ενώ τα επίπεδα του 2019 προβλέπεται να επιστρέψουν έως το 2023.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ETC Eduardo Santander δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι η αργή επανεκκίνηση των ταξιδιών μπορεί να αναμένεται την άνοιξη σε όλη την Ευρώπη με σταδιακή επιστροφή στη ‘νέα κανονικότητα’ έως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2021. Τα ταξίδια, ωστόσο, θα γίνονται με νέες καταναλωτικές συνήθειες, απαιτώντας ισχυρή προσαρμογή και ευέλικτες απαντήσεις από τον τουριστικό τομέα. Η διασφάλιση ασφαλών ταξιδιωτικών ευκαιριών πρέπει να καταστεί προτεραιότητα για προορισμούς, καθώς οι πιθανοί ταξιδιώτες είναι πιθανό να ταξιδεύουν πιο αργά, πιο κοντά στο σπίτι τους και σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς”.

“Annus horribilis” για τον ευρωπαϊκό τουρισμό
Όλοι οι αναφερόμενοι στην έκθεση της ETC ευρωπαϊκοί προορισμοί παρουσίασαν πτώση ρεκόρ στις αφίξεις, μεταξύ 51% και 85% το 2020, με 1 στους 3 να σημειώνει πτώση από 70% έως 79%. Αναλυοντας βαθύτερα στις χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις διεθνείς αγορές, τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο έντονα, με το Μαυροβούνιο να σημειώνει πτώση 85%, την Κύπρο 84% και τη Ρουμανία 83%. Στην Ισπανία, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό (12%) του ΑΕΠ της χώρας, η απώλεια αφίξεων από τις βασικές αγορές της (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες και Ιταλία) έχει μείωση κατά 77% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις.

Από την άλλη πλευρά, η Αυστρία (-53%) κατέγραψε μία από τις μικρότερες πτώσεις στις αφίξεις της, όπου η μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ταξίδια μικρών αποστάσεων επέτρεψε στη χώρα να επωφεληθεί από κάποια ταξίδια το 2020. Ωστόσο, η αύξηση των ποσοστών μόλυνσης τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησε την Αυστρία να εισαγάγει τουριστική απαγόρευση στις αρχές του 2021.

Ο κλάδος της φιλοξενίας υπήρξε ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο, με τη μείωση της ζήτησης να οδήγησε πολλά ξενοδοχεία να παραμείνουν κλειστά καθ’όλη τη διάρκεια του 2020, σημειώνοντας μείωση 54% στα επίπεδα πληρότητας. Η ταχύτερη χαλάρωση των περιορισμών για τα εγχώρια ταξίδια και η ισχυρότερη απαίτηση από τους κατοίκους να ταξιδέψουν τοπικά παρείχαν κάποια υποστήριξη σε εκείνα τα ξενοδοχεία που παρέμειναν ανοιχτά. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα της πανδημίας σταμάτησε την ανάκαμψη των ταξιδιών.

Όσον αφορά στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, οι ελπίδες για μια ήπια ανάκαμψη έως το 2021 εξαλείφθηκαν με την επανεισαγωγή των πανευρωπαϊκών lockdown, ως αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2020. Οι τελευταίες διεθνείς προβλέψεις της IATA αναφέρουν ότι η Ευρώπη θα είναι η πιο πληγείσα περιοχή το 2021 όσον αφορά στις απώλειες αεροπορικών εταιρειών, με προβλεπόμενη μείωση 11,9 δισ. δολ.[2]. Τα δεδομένα σε ετήσια βάση δείχνουν πτώση σε χαμηλές τιμές ρεκόρ για την ευρωπαϊκή επιβατική αεροπορική κυκλοφορία (-69,3%).

Τα επαγγελματικά ταξίδια σε μια Ευρώπη μετά τον COVID-19
Η πανδημία έχει δώσει την ευκαιρία να επανεκτιμηθούν οι εργασιακές πρακτικές και η διαχείριση των επιχειρηματικών σχέσεων – ιδίως sτα επαγγελματικά ταξίδια. Αυτό έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ταξιδιών τους, προκαλώντας ερωτήσεις σχετικά με το εάν τα επαγγελματικά ταξίδια θα επανέλθουν ποτέ σε προ-πανδημικά επίπεδα.

Η έκθεση της ETC υποδεικνύει ότι οι προβλέψεις σχετικά με την κατάρρευση των επαγγελματικών ταξιδιών είναι απίθανο να υλοποιηθούν, καθώς οι προσωπικές συναντήσεις θα παραμείνει βασική αρχή των επιχειρηματικών σχέσεων. Η έρευνα που ανέθεσε η SAP Concur[3] στα μέσα του 2020 υπογράμμισε τη σημασία της επαφής “πρόσωπο με πρόσωπο”, με το 92% των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων να αναμένουν ότι η εταιρεία τους θα βιώσει αρνητικά αποτελέσματα λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένου ενός μειωμένου αριθμού συμφωνιών ή συμβάσεων που υπογράφονται και πτώση στα κέρδη νέων επιχειρήσεων. Η επιστροφή των διεθνών επαγγελματικών ταξιδιών σε επίπεδα προ-κορονοϊού αναμένεται έως το 2024, με τα εγχώρια επαγγελματικά ταξίδια να ανακάμπτουν ταχύτερα έως το 2023.

[1] UN World Tourism Organisation (UNWTO)
[2] www.iata.org
[3] SAP Global Impact Survey

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024