Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξενοδοχία

70 χρόνια από τα πρώτα ξενοδοχεία του ΕΟΤ

Βίκυ Καραντζαβέλου - 17 Φεβρουάριος 2021, 10:10

Τα πρώτα ξενοδοχεία σε Μύκονο και Ναύπλιο χρηματοδοτήθηκαν από πιστώσεις της Αμερικανικής Βοήθειας, κατασκευάστηκαν δε σχεδόν ταυτόχρονα, σηματοδοτώντας την απαρχή της δημιουργίας και δεκάδων άλλων ξενοδοχείων του ΕΟΤ, που αποκλήθηκαν αργότερα 'Ξενία'.


Σαν χθες, πριν από 70 χρόνια, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που μόλις είχε επανιδρυθεί, αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρώην γενικός διευθυντής του ΕΟΤ κ. Κώστας Κατσιγιάννης. “Σε αυτήν τη συνεδρίαση εγκρίθηκε το πρώτο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του τουριστικού τομέα, που είχε υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές κατά τη δεκαετία 1940-1949. Μεταξύ των επί μέρους αποφάσεων ήταν και η κατασκευή μικρών ξενοδοχείων”.Τα δύο πρώτα ξενοδοχεία, που χαρακτηρίστηκαν ως ξενώνες, ήταν το “Λητώ” στη Μύκονο, δυναμικότητας 44 κλινών σε μελέτη Προκόπη Βασιλειάδη, αρχιτέκτονα μηχανικού ΕΟΤ και το “Αμφιτρύων” στο Ναύπλιο , σε μελέτη Κλ. Κραντονέλλη, επίσης αρχιτέκτονα του Οργανισμού.

Τα δύο αυτά έργα χρηματοδοτήθηκαν από πιστώσεις της Αμερικανικής Βοήθειας, κατασκευάστηκαν δε σχεδόν ταυτόχρονα, σηματοδοτώντας την απαρχή της δημιουργίας και δεκάδων άλλων ξενοδοχείων του ΕΟΤ, που αποκλήθηκαν αργότερα “Ξενία”, για την κάλυψη των αναγκών της ολοένα αυξανόμενης τουριστικής κίνησης.

Τα στοιχεία αυτά έχουν ληφθεί από το βιβλίο του κ. Κατσιγιάννη “Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού - ταξίδι στο χρόνο”. Ο Κώστας Κατσιγιάννης είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος του Ε.Μ.Π. Εργάστηκε στον ΕΟΤ από το 1970 έως το 2005, όπου διετέλεσε Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών (1987-1990), Διευθυντής Περιουσίας (1994) και γενικός διευθυντής (1994-2005). Ήταν συντονιστής της επιτροπής ΕΟΤ – “Αθήνα 2004” για το πρόγραμμα φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Επίσης, από το 1999 έως το 2005 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ελληνο-Τουρκικό διάλογο για τον τουρισμό.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top