Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Έρευνα

'Revenge travel', η νέα τάση που έφερε η πανδημία του COVID-19

Τατιάνα Ρόκου - 19 Φεβρουάριος 2021, 10:47

Ο όρος χρησιμοποιείται για άτομα που σκοπεύουν κάνουν επιπλέον ή απρογραμμάτιστα ταξίδια μετά την κρίση της πανδημίας, μόνο και μόνο επειδή στερήθηκαν αυτήν τη δυνατότητα για τόσο καιρό. Το 60% των ταξιδιώτων σκέφτονται αντικατάσταση των διεθνών ταξιδιών με εσωτερικά το 2021.


Η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει τον ταξιδιωτικό κλάδο και για τους περισσότερους τα ταξίδια εξακολουθούν να είναι ένα μακρινό όνειρο. Πρόσφατα στοιχεία του διεθνούς δικτύου προσωρινής αποθήκευσης αποσκευών LuggageHero δείχνουν ότι το 70% των ερωτηθέντων παγκοσμίως δεν έχουν κάνει κράτηση για ταξίδια τον Φεβρουάριο, Μάρτιο ή Απρίλιο του 2021.

Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, όπου το 76% και το 72% αντίστοιχα δεν έχουν κάνει κράτηση για ταξίδια, μόνο το 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα που ζουν στις ΗΠΑ δεν έχουν κάνει κράτηση. Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες έχουν κάνει κράτηση κυρίως για δύο άτομα και ακολουθούν οικογενειακά ταξίδια ή ταξίδια σε γκρουπ και κατόπιν ατομικά ταξίδια. Λιγότερα ταξίδια πρόκειται να γίνουν για επαγγελματικούς λόγους.

Σε όλο τον κόσμο, μόνο το 2% των συμμετεχόντων στην έρευνα έχει προγραμματίσει ένα επαγγελματικό ταξίδι για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2021.

Οι άνθρωποι μειώνουν τον ταξιδιωτικό τους προϋπολογισμό
Τον περασμένο Οκτώβριο παρατηρήθηκε ότι το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλωσε ότι θα μειώσουν τον ταξιδιωτικό τους προϋπολογισμό κατά περισσότερο από 40%. Τώρα, λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο, και με ένα ολόκληρο νέο έτος μπροστά, η αισιοδοξία της επανεκκίνησης των ταξιδιών φαίνεται στους αριθμούς: Μόνο το 29% των ερωτηθέντων λένε ότι θα μειώσουν τον προϋπολογισμό τους κατά περισσότερο από 40%, σε σύγκριση με το 40% τον Οκτώβριο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι πολλοί από τους ταξιδιώτες που ερωτήθηκαν βλέπουν ένα τέλος στην πανδημία και ελπίζουν ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για τα ταξίδια. Σύμφωνα με το CNN Travel, ο αριθμός των ατόμων που θα βγοπυν εκτός των χωρών τους θα αρχίσει να αυξάνεται την άνοιξη και να αυξάνεται έως τα μέσα του έτους, οπότε αναμένεται ακόμη λιγότερα άτομα να αποφασίζουν να μειώσουν τον προϋπολογισμό τους στην επόμενη έρευνα.

Η χαμηλότερη μείωση του ταξιδιωτικού προϋπολογισμού παρατηρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το 52% των συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι δε θα μειώσουν καθόλου τον ταξιδιωτικό τους προϋπολογισμό το 2021. Τους ακολουθεί από κοντά το σύνολο της ΕΕ, με το 47% να σημειώνει ότι δε θα μειώσει τον προϋπολογισμό του και έπονται οι ΗΠΑ με 38%. Οι συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ θα μειώσουν περισσότερο τον προϋπολογισμό τους για ταξίδια το 2021, με 18% των ταξιδιωτών να μειώνουν τον ταξιδιωτικό τους προϋπολογισμό κατά περισσότερο από 60%, ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό.

10% των συμμετεχόντων στην έρευνα έχουν ήδη εμβολιαστείΟι περισσότεροι που συμμετείχαν στην έρευνα από τις ΗΠΑ είχαν εμβολιαστεί, ενώ όσοι έλαβαν τα λιγότερα βρίσκονται στην ΕΕ. Επιπλέον, το 66% των συμμετεχόντων παγκοσμίως σκοπεύουν να λάβουν το εμβόλιο κατά του COVID-19, όταν αυτό είναι διαθέσιμο. Ένα άλλο 10% των συμμετεχόντων σε όλο τον κόσμο δηλώνει επίσης ότι θα έκαναν το εμβόλιο μόνο εάν αυτό καταστεί υποχρεωτικό για ταξίδια, με το 5% να μην σκοπεύει καθόλου να το κάνει. Το CNN Travel σημειώνει ότι ο αυξανόμενος ευρέως εμβολιασμός θα μπορούσε να είναι ο λόγος για την επανάληψη των ταξιδιών στο τέλος της άνοιξης.

Αν και οι διαφορές δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές, φαίνεται ότι οι συμμετέχοντες από την ΕΕ έχουν την πιο θετική αντίληψη για τον εμβολιασμό, με ένα 70% να σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο, σε σύγκριση με 65% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 64% στις ΗΠΑ.

Πολλοί άνθρωποι σκοπεύουν να κάνουν “ταξίδια εκδίκησης” (κατά του COVID-19)
Ο όρος “revenge travel” χρησιμοποιείται για άτομα που σκοπεύουν κάνουν έξτρα ή απρογραμμάτιστα ταξίδια μετά την κρίση της πανδημίας, μόνο και μόνο επειδή στερήθηκαν αυτήν τη δυνατότητα για τόσο καιρό. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε όλο τον κόσμο στοχεύει σε αυτά τα ταξίδια. Συνολικά, το 45% των συμμετεχόντων διεθνώς στοχεύουν να κάνουν “ταξίδια εκδίκησης”, αλλά μόνο αφού θα περιμένουν λίγο για να βεβαιωθούν ότι είναι απολύτως ασφαλές.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι ταξιδιώτες που μπορεί να αισθάνονται ότι έβαλαν σε παύση τα ταξίδια για πολύ καιρό, για να συνεχίσουν να περιμένουν - το 30% των συμμετεχόντων σε όλο τον κόσμο θα κάνει ένα ταξίδι “το συντομότερο δυνατό”. Αυτό αφήνει μόνο το 25% των ερωτηθέντων διεθνώς, που λένε όχι στο “revenge travel” και ναι στην παραμονή στο σπίτι λίγο περισσότερο.

Υπάρχουν θεωρίες ότι το “revenge travel” μπορεί να αναζωογονήσει τον τουρισμό μετά την πανδημία. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποιοι θα είναι οι “hot” προορισμοί για τέτοια ταξίδια.|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top