Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πνευματικά δικαιώματα

Άκυρη η άδεια της ΕΔΕΜ σύμφωνα με το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια

Βίκυ Καραντζαβέλου - 03 Μάρτιος 2021, 15:34

Η απόφαση αναγνωρίζει ότι η άδεια της ΕΔΕΜ δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, ως προς την αντιπροσωπευτικότητα και την βιωσιμότητά της.


Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε με απόφασή του, ομόφωνα, ότι η άδεια της ΕΔΕΜ πρέπει να ακυρωθεί και παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια. Η Αυτοδιαχείρηση, η οποία προσέφυγε στα δικαστήρια, θεωρεί ότι η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ -αν και δεν είναι τελική- τη δικαιώνει, διότι θεώρησε άδικο τον τρόπο, με τον οποίο αδειοδοτήθηκε και ‘προικοδοτήθηκε’ η ΕΔΕΜ.
 
Η απόφαση αναγνωρίζει ότι η άδεια της ΕΔΕΜ δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, ως προς την αντιπροσωπευτικότητα και την βιωσιμότητά της, επειδή στήριξε τη λειτουργία της σε πόρους της ΕΥΕΔ, ενώ τα περισσότερα μέλη της ΕΥΕΔ δεν επέλεξαν να εγγραφούν στην ΕΔΕΜ. Συγκεκριμένα, οι 301 δικαιούχοι (που παραβρέθηκαν στη Γενική Συνέλευση της ΕΥΕΔ) δεν μπορούν να ορίσουν τις τύχες 14.431 δικαιούχων.
 
Η ΕΔΕΜ, σύμφωνα με την απόφαση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι “τεκμαίρεται να έχει ως μέλη όλους τους συμβαλλόμενους με την ΕΥΕΔ δημιουργούς, ούτε κατ’επέκταση ότι τα οικονομικά στοιχεία αυτών μεταβιβάζονται αυτοδικαίως από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ”. Με άλλα λόγια, η ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού περί μεταφοράς οικονομικών και άλλων στοιχείων της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, δεν μπορεί να συνεκτιμηθεί για τη βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ και ως εκ τούτου δεν είναι νόμιμη.

“Τώρα που πλέον διαφαίνεται ότι τα χρήματα της ΕΥΕΔ δεν ανήκουν μόνον στην ΕΔΕΜ, ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΟΠΙ:
1. να μας κοινοποιήσει το πόρισμα του ελέγχου της Ernst & Young στην ΕΥΕΔ που αφορά στη διαχείριση χρημάτων και δικών μας μελών από δημόσιο οργανισμό (τον ΟΠΙ/ΕΥΕΔ) και
2. να ‘παγώσει’ την εκτέλεση της ΚΥΑ, της οποίας η νομιμότητα ερίζεται, προκειμένου να μη δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις σε βάρος του χώρου. Κάτι που δεν επετεύχθη μέχρι σήμερα είναι η εκπροσώπηση όλου του ρεπερτορίου από έναν ΟΣΔ.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, όλων των ανωτέρω, η Αυτοδιαχείριση, πιστή στην προσπάθειά της για ένωση, προσκαλεί όλους τους δημιουργούς κάτω από τη στέγη της. Δεσμεύεται στη βάση των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων, τα οποία ακολουθεί, για απόλυτη διαφάνεια σε σχέση με τα οικονομικά της στοιχεία, πλήρη ενημέρωση, καθώς και αρχαιρεσίες, όπως ο νόμος προβλέπει”, αναφέρει η Αυτοδιαχείριση.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top