Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΤι θα βρουν οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι;
Τάσεις

Τι θα βρουν οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι;

Η απώλεια επισκεπτών το 2020 ισοδυναμούσε με 4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, το 2% στην Πορτογαλία και το 1,5% στην Ισπανία, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Jack Allen-Reynolds.

“Οι διακοπές στο εξωτερικό θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν από τις 17 Μαΐου, επιτρέποντάς μας να επιστρέψουμε στα αγαπημένα μας ‘στέκια’ – αν θα μας δεχθούν”, αναφέρει σε πρόσφατο δημοσιευμά της η βρετανική Telegraph.

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών της Μεσογείου που σχεδιάζουν να καλωσορίσουν τους Βρετανούς αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος μιας ολόκληρης χρονιάς κατά την οποία ο τουρισμός έπεσε κατακόρυφα σε όλο τον κόσμο είναι εμφανής σε μέρη όπως τα ελληνικά νησιά, το Αλγκάρβε και η Ανδαλουσία στην Ισπανία, όπου ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν μόνιμο κλείσιμο και το προσωπικό αγωνίζεται να επιβιώσει εργασιακά. Η απώλεια επισκεπτών το 2020 ισοδυναμούσε με 4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, το 2% στην Πορτογαλία και το 1,5% στην Ισπανία, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Jack Allen-Reynolds. Η Telegraph Travel μίλησε με όσους εργάζονται στις τουριστικές βιομηχανίες σε μερικούς από τους αγαπημένους ευρωπαϊκούς προορισμούς των Βρετανών, “για να μάθουν τι μπορούν να περιμένουν να βρούν οι τελευταίοι στους διεθνείς προορισμούς (εφόσον ξανανοίξουν αυτό το καλοκαίρι), το κατά πόσον η αγαπημένη τους ταβέρνα είναι πιθανό να έχει κλείσει και που περιορισμοί λόγω COVOD-19 ακόμη υφίστανται”.

Ελλάδα: Φαγητό μόνο σε εξωτερικούς χώρους – κλειστά τα μπαρ
Παρά το δύσκολο ξεκίνημα του 2021, οι Έλληνες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παραμένουν θετικοί για την επανέναρξη του τουρισμού, δημειώνει η εφημερίδα. Χαιρέτισαν την πρόσφατη ανακοίνωση από τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη ότι η Ελλάδα “θα είναι ανοιχτή σε όλους τους επισκέπτες που έχουν είτε αρνητικό μοριακό τεστ COVID-19 είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού”.

Η χώρα πρόκειται να ανοίξει τα σύνορά της στα τέλη της άνοιξης και οι ξενοδόχοι χρειάζονται τους Βρετανούς να επιστρέψουν φέτος. “Χωρίς τους Βρετανούς παραθεριστές δε θα καταφέρνουν να ανοίξουν όλες οι μονάδες και οι προορισμοί στην Ελλάδα”, λέει ο κ. Γιώργος Καλουτσάκης,
ιδιοκτήτης του Abaton Island Resort & Spa στην Κρήτη.

Εάν ο “οδικός χάρτης” της βρετανικής κυβέρνησης ακολουθηθεί ως έχει ανακοινωθεί, τότε οι Βρετανοί θα μπορούσαν να ξαναφύγουν για διακοπές από τις 17 Μαΐου. Όσοι επιστρέψουν στα αγαπημένα τους νησιά ενδέχεται να δουν τον οικονομικό ‘φόρο’ του COVID-19. Το τρέχον lockdown της Ελλάδας, που μόλις παρατάθηκε μέχρι τις 16 Μαρτίου και είναι πιθανό να επεκταθεί περαιτέρω -πιθανώς μέχρι τα τέλη Απριλίου- θα έχει ως συνέπει βάσει προβλέψεων ένα στα δύο μπαρ και εστιατόρια πιθανόν να βγουν εκτός λειτουργίας. “Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για εμάς – λαμβάνουμε πολύ λίγη οικονομική βοήθεια και είμαστε κλειστοί εδώ και μήνες”, λέει η κα Μαρία Παπαδοπούλου, η οποία διαχειρίζεται ένα καφέ κοντά στα Μάλια της Κρήτης.

Οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί για την πανδημία -συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας- πιθανότατα θα ισχύουν και όταν τα ξενοδοχεία ξανανοίξουν. Με βάση την εμπειρία που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της ταραχώδους σεζόν του 2020, τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα σε ολόκληρη τη χώρα εισάγουν νέα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών. “Προσφέρουμε πολλές επιλογές για υπαίθρια γεύματα και ιδιωτικά γεύματα σε περίπτωση που οι επισκέπτες δε θέλουν να έρθουν σε επαφή με άλλους επισκέπτες”, λέει η κα Νίκη Φωτίου, διευθύντρια Μάρκετινγκ στο Divani Apollon, στην παραλιακή Ριβιέρα της Αθήνας.

Η Ζάκυνθος, η οποία είναι ένας σημαντικός προορισμός για τους Βρετανούς για ηλιόλουστες διακοπές, χτυπήθηκε επίσης σοβαρά πέρυσι, αλλά η κα Μαρία Λούγαρη είναι θετική ότι το 2021 θα είναι καλύτερο. “Η χωρητικότητά μας αυτήν τη στιγμή για το Μάιο είναι περίπου στο 65%, κάτι που είναι πολύ καλό”, λέει η ιδιοκτήτρια του μπουτίκ ξενοδοχείου Castelli κοντά στον Λαγανάς.

Ο κ. Μάρκος Χαϊδεμένος, ιδιοκτήτης του Canaves Oia στη Σαντορίνη, είναι επίσης αισιόδοξος. “Πιστεύουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός ατόμων στην Ελλάδα θα εμβολιαστούν σύντομα και ελπίζουμε να καλωσορίσουμε τους πρώτους ταξιδιώτες έως τον Απρίλιο”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024