Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤι έκανε καλύτερα η Ελλάδα, ως τουριστικός προορισμός, από την Ισπανία;
Τάσεις

Τι έκανε καλύτερα η Ελλάδα, ως τουριστικός προορισμός, από την Ισπανία;

Βάσει στοιχείων της TUI Deutschland για τις κρατήσεις του καλοκαιριού 2021, οι Ισπανοί ανησυχούν για την πρωτοκαθρία τους ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, καθώς οι Γερμανοί πελάτες 'έριξαν' τη Μαγιόρκα στη δεύτερη θέση μετά την Κρήτη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η TUI Deutschland ανέφερε κάτι σχετικά με τις τάσεις κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2021, που έφερε προκάλεσε ανησυχία για αυτήν τη σεζόν: οι Γερμανοί πελάτες της “έριξαν” τη Μαγιόρκα στη δεύτερη θέση μετά την Κρήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του ισπανικού Μέσου HOSTELTUR. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό νησί έχει εκτοπίσει το ισπανικό από την πρώτη θέση των προτιμήσεων του Γερμανού τουρίστα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρ’όλο που είναι δυνατόν να επαληθευθεί η καλύτερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να έχει δημιουργήσει καλύτερη εικόνα για τον προορισμό, αυτό το είδος κατάταξης πρέπει να ληφθεί υπόψιν με προσοχή.

“Οποιεσδήποτε πληροφορίες από έναν ταξιδιωτικό πράκτορα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Μερικές φορές ανταποκρίνεται σε στρατηγικές παραπληροφόρησης κατά τη διαπραγμάτευση με ορισμένους προορισμούς, αν και αυτό είναι λιγότερο συχνό μεταξύ των γερμανικών TOs”, λέει ο Eulogio Bordas, πρόεδρος της THR Innovative Tourism Advisors.

“Όλες αυτές οι έρευνες ισχύουν για δύο εβδομάδες, γιατί σε δύο εβδομάδες τα πάντα μπορούν να αλλάξουν: εάν η Κρήτη έχει άνοδο στα κρούσματα, οι άνθρωποι θα πάνε σε άλλα μέρη που είναι καλύτερη η κατάσταση, όπως η Μαγιόρκα ή η Κροατία”, εξηγεί ο κ. Δημήτριος Μπούχαλης, ειδικός στρατηγικής διοίκησης και μάρκετινγκ με εξειδίκευση στην εφαρμογή της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών στις βιομηχανίες τουρισμού, ταξιδίων, φιλοξενίας και αναψυχής και καθηγητής στο Bournemouth University Business School της Βρετανίας.

Τα δεδομένα από την Turespaña επιβεβαιώνουν τον διευθυντή του eTourism Research Lab στο Bournemouth University: την περασμένη Παρασκευή τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στις αναζητήσεις, ο κύριος ανταγωνιστικός προορισμός της Ισπανίας στη γερμανική αγορά για το ερχόμενο καλοκαίρι δεν είναι άλλος από την ίδια τη Γερμανία.

Η Κρήτη απέχει πολύ από το να προσφέρει την αξία που προσφέρει η Μαγιόρκα -με όλα τα μειονεκτήματά της- και απέχει πολύ από αυτό το νησί όσον αφορά στη διαμονή και τη μεταφορά. “Δεν προβλέπω προβλήματα για τη Μαγιόρκα λόγω αυτής της υποτιθέμενης ξαφνικής προτίμησης των Γερμανών για την Κρήτη”, αναφέρει ο Bordas. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της THR τονίζει ότι είναι δύσκολο να υποστηρίξει την υπόθεση ότι οι Γερμανοί προτιμούν την Κρήτη από τη Μαγιόρκα. “Είναι εκπληκτικό ότι αυτό συνέβη ξαφνικά, όταν αυτά τα πράγματα εξελίσσονται αργά, με την πάροδο των ετών, εκτός εάν συμβεί κάτι δραματικό ή υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις στο μεταξύ”, αναφέρει.

Παρ’όλο που ο Bordas επιβεβαιώνει ότι είναι πιθανό για μικρό χρονικό διάστημα οι κρατήσεις να δείχνουν μια συγκεκριμένη προτίμηση της Κρήτης έναντι της Μαγιόρκα, αυτό δε σημαίνει τίποτα, εκτός εάν η διαφορά στην προτίμηση είναι υψηλή (πάνω από 10%) και παραμένει για ένα ελάχιστο τριών μηνών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπουχάλης τονίζει ότι το θεμελιώδες πράγμα αυτή τη στιγμή, είναι η νικη επί του ιού. “Είμαστε σε αυτό όλοι μαζί και έως ότου όλοι είναι υγιείς και ο COVID-19 εξαφανιστεί, όλοι θα υποφέρουν. Το σημαντικό πράγμα τώρα είναι ότι φτάνουν τα εμβόλια”.

Καλύτερη η διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα
Ωστόσο, ο καθηγητής του Bournemouth University επιβεβαιώνει έναν διαφορετικό παράγοντα που μπορεί να έχει βελτιώσει την εικόνα της ασφάλειας στην Ελλαδα: την καλύτερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. “Η Ελλάδα είχε πολύ καλύτερη διαχείριση της πανδημίας από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Έκλεισε νωρίτερα, εφαρμόζοντας lockdown με πιο σκληρό τρόπο. Χρησιμοποίησε τεχνικές για την παρακολούθηση και την ανίχνευση τουριστών και κατοίκων και ήταν πολύ πιο επιθετική στον αγώνα της κατά του COVID”, λέει. “Αν σε άλλες χώρες υπερασπίστηκαν την οικονομία πρώτα, στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός είπε ‘ο λαός πρώτα'”.

Η αξιοσημείωτη καλύτερη διαχείριση της υγεινομικής κρίσης αυτού του ανταγωνιστή της Ισπανίας μεταφράζεται σε αριθμούς: Η Ελλάδα έχει 629 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, ενώ η Ισπανία αυτόν τον μήνα έχει 1.488 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. “Επομένως, δεν είναι αντίληψη. Είναι πραγματικότητα ότι η Ελλάδα καταπολεμά τον COVID-19 με πιο αποτελεσματικό τρόπο από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες”. Έτσι, επισημαίνει ότι είναι κατανοητό ότι η Ελλάδα επιλέγεται πριν από την Ισπανία ως προορισμός διακοπών.

Τα λάθη της Ισπανίας
Πώς απέτυχε η Ισπανία πέρυσι; Κατά την άποψη του καθηγητή, η ισπανική κυβέρνηση υποτίμησε τον αντίκτυπο που είχε η ταχύτερη μεταφορά προς την κανονικότητα από ό,τι θα έπρεπε. Οι συνέπειες αυτής της βιασύνης δεν πληρώθηκαν μόνο στην υγεία των κατοίκων και των τουριστών, αλλά και στη φήμη της χώρας.

Στη φωτογραφία, Μαγιόρκα (αριστερά) έναντι Κρήτης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024