Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουριστικά λεωφορεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων στην Κέρκυρα

Τατιάνα Ρόκου - 09 Μάρτιος 2021, 15:09

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων βρίσκονται σε απόγνωση και τα όποια μέτρα ενίσχυσης εκ μέρους της κυβέρνησης δυστυχώς δεν καλύπτουν αποτελεσματικά τις ανάγκες τους, ενώ προσδοκούν μεγαλύτερη ανταπόκριση και λύσεις από την Πολιτεία, λέει ο κ. Αλέξανδρος - Χρήστος Αυλωνίτης, βουλευτής Ν. Κέρκυρας και αναπλ. τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.


Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, ζητώντας να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο τους εξαιτίας της πανδημίας. “Συμπαρίσταμαι στη δίκαιη διαμαρτυρία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και συνεχώς προσπαθώ μέσα από τις θεσμικές δυνατότητες που μου δίνονται να παρέμβω προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους”, ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος - Χρήστος Αυλωνίτης, βουλευτής Ν. Κέρκυρας και αναπλ. τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

“Πιο πρόσφατη ενέργειά μας αποτέλεσε η κατάθεση ερώτησης προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Τουρισμού, Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών σχετικά με την ανάγκη στήριξης, με πρόσθετα μέτρα του κλάδου των οδηγών τουριστικών λεωφορείων. Προσφάτως λάβαμε απάντηση στην ερώτηση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Τουρισμού. Δυστυχώς η αδιαφορία για τον κλάδο συνεχίζεται, καθώς η απάντηση δεν περιέχει καθόλου στοιχεία, ούτε  σκοπούμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των οδηγών τουριστικών λεωφορείων. Συνεχώς γίνεται αναφορά πως ‘γίνονται προσπάθειες για επιτάχυνση των καταβολών’, ωστόσο από λόγια έχουμε χορτάσει. Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων βρίσκονται σε απόγνωση και τα όποια μέτρα ενίσχυσης εκ μέρους της κυβέρνησης δυστυχώς δεν καλύπτουν αποτελεσματικά τις ανάγκες τους, ενώ προσδοκούν μεγαλύτερη ανταπόκριση και λύσεις από την Πολιτεία.

Θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε επί του θέματος, με όποιο μέσο είναι διαθέσιμο σε εμάς, μέχρι να ληφθούν ικανοποιητικά μέτρα στήριξης για τον κλάδο”.

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης:

“Θέμα: ‘Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτών’.

Σχετ.: Η με Α.Π. 4015/09.02.2021 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων τριάντα οκτώ (38) Βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού στέκεται αρωγός στα προβλήματα που βιώνουν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και καταβάλει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης Covid 19.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άρθρο 139 του ν.4764/2020 (Α΄ 256) ‘Μέτρα στήριξης χερσαίων επιβατικών μεταφορών’ προβλέφθηκε η χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και στις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που διαθέτουν ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης καθώς και στα τουριστικά γραφεία που διαθέτουν και έχουν θέσει σε κυκλοφορία τουριστικά τρένα. Κατ’ εξουσιοδότηση του ίδιου ως άνω άρθρου εκδόθηκε η με αρ. 20065/29-12-2020 κ.υ.α. ‘Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων τουριστικών γραφείων και τουριστικών Επιχειρήσεων Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. και τουριστικά τρένα» (B΄5771), με την οποία ορίστηκαν η περίοδος επιδότησης, ο προσδιορισμός της αποζημίωσης, η κατανομή στους δικαιούχους (Τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις ΤΕΟΜ), η διαδικασία της αποζημίωσης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ανωτέρω απόφασης, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται στις Π.Υ.Τ. με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 28η Ιανουαρίου 2021.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 της ως άνω αναφερόμενης κυα, η αποζημίωση καταβάλλεται για όλους τους δικαιούχους κατόπιν σχετικής έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προκειμένου η ΕΕ να εγκρίνει το σχετικό καθεστώς απαιτείται η υποβολή φακέλου κοινοποίησης μέσω της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚεΜΚΕ) του Υπουργείου Οικονομικών. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού έχει ήδη προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες σε συνεργασία με την ως άνω αναφερόμενη υπηρεσία προκειμένου να ληφθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως γίνεται κατανοητό, πριν την έγκριση της Ε.Ε .δεν είναι δυνατή η καταβολή των επιδοτήσεων.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, το Υπουργείο Τουρισμού καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την συντόμευση του χρόνου ολοκλήρωσης των πληρωμών των ανωτέρω επιχειρήσεων. Τέλος, αναφορικά με το θέμα της μείωσης των τελών κυκλοφορίας των ειδικών τουριστικών λεωφορείων, σας γνωρίζουμε ότι το καθ’ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας στήριξης του κλάδου ο οποίος έχει πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχει ανακοινώσει την μείωσή τους για το 2021”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top