Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουριστική πολιτική

Χ. Θεοχάρης: 'Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιφρουρεί την ελευθερία της μετακίνησης'

Τατιάνα Ρόκου - 16 Μάρτιος 2021, 09:29

'Έλληνες ειδικοί εκτιμούν πως η συμβολή του τουρισμού στην εξάπλωση του ιού είναι της τάξης του 3%', δήλωσε στο Politico ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού.


Στο φετινό άνοιγμα και στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού είναι αφιερωμένο εκτενές δημοσίευμα στο politico.eu. Το κείμενο περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης. Ο υπουργός επιβεβαιώνει ως χρονικό ορόσημο για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού την 14η Μαΐου 2021, αναφέροντας ότι “είμαστε σχετικώς βέβαιοι ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ασφαλής, καθώς θα έχουμε ως συμμάχους τον καλό καιρό και την πρόοδο των εμβολιασμών. Το μόνο που μπορούμε να πούμε προς το παρόν με σιγουριά είναι ότι το 2021 θα αποδειχθεί καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά”.

Για το ζήτημα της υιοθέτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση του “Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού” για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει, ήδη από τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Θεοχάρης τονίζει: “Εάν η Ευρώπη εξακολουθήσει να καθυστερεί, διακινδυνεύει να χάσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει τον ηγετικό της ρόλο σε οικουμενικό επίπεδο. Θα πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τεχνικής φύσης. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από όλες τις χώρες ώστε το πιστοποιητικό να καθιερωθεί το συντομότερο δυνατόν”.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Τουρισμού, “το πιστοποιητικό εμβολιασμού απαντά σε όλα τα ερωτήματα που θα μπορούσε να θέσει κάποιος και δεν αποκλείει κανέναν. Με το πιστοποιητικό καλύπτονται όσοι έχουν κάνει τεστ PCR, έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αντισώματα στον κορωνοϊό. Το πιστοποιητικό έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην εγείρει την παραμικρή ανησυχία περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Περιλαμβάνει πολλαπλές επιλογές, επιτρέποντας σε κάποιον ο οποίος δεν επιθυμεί να αποκαλύψει εάν έχει εμβολιαστεί ή όχι, να υποβληθεί σε τεστ PCR. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιφρουρεί μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ελευθερία της μετακίνησης”.

Σε σχετική ερώτηση του politico ο κ. Θεοχάρης είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει ότι το άνοιγμα του τουρισμού δε συνεπάγεται αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, λέγοντας ότι “Έλληνες ειδικοί εκτιμούν πως η συμβολή του τουρισμού στην εξάπλωση του ιού είναι της τάξης του 3%. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν εκδηλώθηκε δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας στο μέσον του καλοκαιριού, αλλά πολύ αργότερα, κατά μία εβδομάδα μετά από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, προς το τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, ακόμη και χώρες οι οποίες δεν άνοιξαν τα σύνορά τους για τον τουρισμό, όπως το Ισραήλ, επλήγησαν από το δεύτερο κύμα στο μέσον του καλοκαιριού”.

Η Ελλάδα ‘ποντάρει’ στα μικρά, COVID-free νησιά της
Τα 18 ελληνικά νησιά στα οποία έχουν προχωρήσει ή και ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί, προβάλλονται ήδη ως COVID-free μέσω διαδικτύου στο εξωτερικό, ιδανικοί προορισμοί για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές. Σε Καστελλόριζο, Θύμαινα, Ψαρά, Κάλαμος (Ιόνιο Πέλαγος), Κάστος, Μεγανήσι, Φούρνοι και Οινούσσες είναι οι πρώτοι COVID-free προορισμοί στη χώρα, έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο δόσεις εμβολιασμού στους κατοίκους τους.

Το Καστελόριζο ήταν το πρώτο ελληνικό νησί, στο οποίο εμβολιάστηκαν και οι 500 κάτοικοί του. “Σχεδόν όλοι, ηλικίας από 20 έως 94 ετών έχουν εμβολιαστεί. Μας κάνει να νιώθουμε ελεύθεροι και πιο αισιόδοξοι για τον εαυτό μας, για τη ζωή μας, για τους ανθρώπους γύρω μας”, δήλωσε ο αναπλ. δήμαρχος του νησιού κ. Στρατής Αμύγδαλος. “Μπορούμε να δούμε την αντίστροφη τάση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι”, είπε. “Τον περασμένο Μάρτιο αρχίσαμε να επιστρέφουμε κάποιες προκαταβολές (σε άτομα που είχαν κάνει κράτηση για διαμονή στο νησί), τώρα έχουμε κάποιες κλήσεις για πιθανές κρατήσεις”.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου άλλα 10 νησιά θα έχουν χορηγήσει και τη δεύτερη δόση και είναι τα Ερείκουσσα, Μαθράκι, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Γαύδος, Χάλκη, Λειψοί, Αρκοί, Οθωνοί και Τήλος.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top