Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΒρετανοί ειδικοί: 'Τα ταξίδια προς Ελλάδα υπεύθυνα για μεγάλη διασπορά του COVID-19 στο Ην. Βασίλειο'
Τάσεις

Βρετανοί ειδικοί: 'Τα ταξίδια προς Ελλάδα υπεύθυνα για μεγάλη διασπορά του COVID-19 στο Ην. Βασίλειο'

Μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν για να εντοπιστούν άτομα που μολύνθηκαν ενώ ταξίδεψαν. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων (4.207) προήλθε από την Ευρώπη, με τρεις χώρες να αντιπροσωπεύουν πάνω από τις μισές μολύνσεις: Ισπανία, Κροατία και Ελλάδα, που ήταν πηγή για 882 κρούσματα ή 21% του συνόλου.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει τα ταξίδια προς και από την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι πιθανόν να είχε σημαντικό αντίκτυπο στην εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με μελέτη της Public Health England (PHE), που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η ανάλυση, η οποία διεξήχθη από την PHE και την COVID-19 Genomics UK Consortium, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη πηγή εισαγόμενων λοιμώξεων το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, αποτελώντας το 21% των νέων κρουσμάτων, σε σύγκριση με 16% για την Κροατία και 14 % για την Ισπανία.

 Αναφέρει επίσης ότι οι παραθεριστές που δε χρειάστηκαν καραντίνα -όπως και εκείνοι από την Ελλάδα- είχαν περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό μόλις γύρισαν πίσω.

Από τις 4 Ιουλίου 2020, οι “ταξιδιωτικοί διάδρομοι” εισήχθησαν για χώρες που η βρετανική κυβέρνηση πίστευε ότι ήταν χαμηλού κινδύνου για τον COVID-19, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε ερχόμενο από αυτούς τους προορισμούς να αποφύγει την καραντίνα όταν επέστρεψε στην Αγγλία.

Ενώ χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία περιλήφθηκαν σε λίστα καραντίνας όταν αυξήθηκαν τα περιστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραθεριστές έπρεπε να απομονωθούν για 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ταξιδιωτικός διάδρομος προς την Ελλάδα έμεινε ανοιχτός μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, διαπίστωσε ότι αυτό δεν επηρέασε μόνο τον αριθμό των ταξιδιωτών που προέρχονταν από μια χώρα, αλλά και την περαιτέρω εξάπλωση του ιού μόλις οι παραθεριστές έφτασαν στην Αγγλία.

Ο Dinesh Aggarwal από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έκαναν “σημαντική διαφορά”, λέγοντας ότι οι ταξιδιώτες που δεν έπρεπε να αυτο-απομονωθούν συνδέονταν με πάνω από πέντε φορές περισσότερες γενετικά παρόμοιες περιπτώσεις όπως αυτοί που το έκαναν.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα κατέδειξαν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να αμβλύνουν την εξάπλωση του ιού, αλλά μόνο αν εφαρμοστούν σωστά.

“Η αποτυχία περιορισμού των ταξιδιών από και προς την Ελλάδα φαίνεται να οδήγησε στην άσκοπη εισαγωγή μεγάλου ιικού όγκου”, δήλωσε ο Simon Clarke, αναπλ. καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading.
“Είναι σαν να κλείνεις την πόρτα αλλά να αφήνεις ανοιχτό τον φεγγίτη”, δήλωσε ο Stephen Griffin, αναπλ. καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

“Φαίνεται ότι μάθαμε λίγα πράγματα από την εκτεταμένη διασπορά της λοίμωξης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο με την επιστροφή των ταξιδιωτών στις αρχές του πρώτου κύματος”, δήλωσε ο Martin McKee, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν για να εντοπιστούν άτομα που είχαν κολλήσει κορονοϊό ενώ ταξίδεψαν, βρίσκοντας συνολικά 4.207 θετικά κρούσματα.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων προήλθε από την Ευρώπη, με τρεις χώρες να αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές μολύνσεις: την Ισπανία, η οποία ήταν η πηγή για 589 περιπτώσεις, την Κροατία, η οποία ήταν η πηγή για το 685 και την Ελλάδα, η οποία ήταν η πηγή για 882, ή 21% του συνόλου.

Οι ερευνητές είχαν επίσης πρόσβαση στα δεδομένα ανίχνευσης επαφών, τα οποία έδειξαν ότι τα 4.207 κρούσματα είχαν 18.856 επαφές τις ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή ήταν θετικοί σε τεστ.

Οι επιστήμονες -από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το Ινστιτούτο Wellcome Sanger, το Ινστιτούτο Βιοεπιστήμης του Quadram και το Imperial College London– διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των επαφών που είχε ένα άτομο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν ήταν υποχρεωμένο να απομονωθεί κατά την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “ο ταξιδιωτικός περιορισμός μείωσε τον αριθμό των επαφών ανά περίπτωση κατά 40%” σε γενικές γραμμές, αλλά είχε ακόμη μεγαλύτερη επίδραση σε άτομα ηλικίας 16-20 ετών, την ηλικιακή ομάδα με τις περισσότερες επαφές. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μείωσαν τον μέσο αριθμό επαφών για κάποιον αυτής της ηλικίας από 9 σε 4,7.

Η νέα ανάλυση είναι πιθανό να ξανανοίξει τη συζήτηση σχετικά με τους “ταξιδιωτικούς διαδρόμους”, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν σε κάποια μορφή, καθώς οι περιορισμοί μειώνονται τώρα την άνοιξη.

Ορισμένοι βρήκαν στα ευρήματα απόδειξη ότι ακόμη και σκληρότεροι περιορισμοί δεν ήταν αρκετά αυστηροί, καθώς επέτρεπαν σε ορισμένες περιπτώσεις να περάσει ο ιός, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία δεδομένης της πιθανότητας νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων.

Ο δρ. Griffin είπε μάλιστα ότι η εθελοντική καραντίνα ήταν “διαρρηγμένη”, αποκαλώντας τη “μισοχτισμένο σπίτι”. Αντίθετα, ο δρ Clarke είπε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι “οι περιορισμοί ταξιδιού του περασμένου καλοκαιριού λειτούργησαν ευρέως”, μια αξιολόγηση με την οποία συμφώνησε το Υπουργείο Μεταφορών.

“Όπως ορθά επισημαίνει αυτή η έκθεση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικοί στη μείωση της μετάδοσης των εισαγόμενων περιπτώσεων COVID-19”, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών στο Sky News. “Καθοδηγούμενη από τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, η κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα για την κατάργηση των ‘ταξιδιωτικών διαδρόμων’ με την Ελλάδα και την Ισπανία και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε ισχυρά μέτρα για την προστασία της χώρας από εισαγόμενα κρούσματα ιού”, κατέληξε.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024