Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι online πλατφόρμες υπόλογες πλέον στις φορολογικές αρχές κάθε χώρας στην ΕΕ

Βίκυ Καραντζαβέλου - 26 Μάρτιος 2021, 12:51

Οι νέοι κανόνες καλύπτουν ψηφιακές πλατφόρμες που βρίσκονται εντός και εκτός της ΕΕ και θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.


Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε νέους κανόνες για τη βελτίωση της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών.

Όπως υποστηρίζεται, ένας μεγάλος και αυξανόμενος αριθμός ατόμων και επιχειρήσεων χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών. Ωστόσο, το εισόδημα που κερδίζεται μέσω ψηφιακών πλατφορμών συχνά δεν αναφέρεται και δεν καταβάλλεται φόρος, ιδίως όταν οι ψηφιακές πλατφόρμες λειτουργούν σε πολλές χώρες. Αυτό προσκαλεί στα κράτη μέλη απώλεια φορολογικών εσόδων και δίνει άδικο πλεονέκτημα στους εμπόρους σε ψηφιακές πλατφόρμες έναντι των παραδοσιακών επιχειρήσεων.

Οι τροποποιήσεις της Οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Δημιουργούν υποχρέωση για τους φορείς εκμετάλλευσης ψηφιακών πλατφορμών να αναφέρουν τα έσοδα που κερδίζουν οι πωλητές στις πλατφόρμες τους και στα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν αυτόματα αυτές τις πληροφορίες.

Οι νέοι κανόνες καλύπτουν ψηφιακές πλατφόρμες που βρίσκονται εντός και εκτός της ΕΕ και θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Θα επιτρέψουν στις εθνικές φορολογικές αρχές να εντοπίσουν το εισόδημα που αποκτήθηκε μέσω ψηφιακών πλατφορμών και να καθορίσουν τις σχετικές φορολογικές υποχρεώσεις τους. Η συμμόρφωση θα γίνει επίσης ευκολότερη για τους χειριστές ψηφιακών πλατφορμών, καθώς η υποβολή εκθέσεων θα πραγματοποιείται μόνο σε ένα κράτος μέλος σύμφωνα με ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ.

Ο João Leão, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, χώρας που έχει αυτήν τη στιγμή την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε: “Αυτή είναι μια σημαντική επικαιροποίηση των κανόνων της ΕΕ, η οποία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι πωλητές που δραστηριοποιούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες καταβάλλουν επίσης το δίκαιο μερίδιο του φόρου τους. Είναι κάτι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο σε μια εποχή που όλο και περισσότερες πωλήσεις πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο και η πανδημία του COVID-19 ασκεί πίεση στα δημόσια οικονομικά. Επεκτείνοντας τους κανόνες αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στην οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών, η ΕΕ δίνει ένα παράδειγμα στον κόσμο.

Άλλες τροποποιήσεις της Οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας βελτιώνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών. Για παράδειγμα, θα γίνει ευκολότερη η συλλογή πληροφοριών για ομάδες φορολογουμένων. Θα υπάρξουν επίσης βελτιώσεις στους κανόνες για τη διενέργεια ταυτόχρονων ελέγχων και να επιτρέπεται σε αξιωματούχους να παρίστανται κατά τη διάρκεια μιας έρευνας σε άλλο κράτος μέλος.

Επιπλέον, οι νέοι κανόνες παρέχουν ένα πλαίσιο στις αρμόδιες αρχές δύο ή περισσοτέρων κρατών μελών να διενεργούν από κοινού ελέγχους. Αυτό το πλαίσιο θα τεθεί σε λειτουργία σε όλα τα κράτη μέλη από το 2024 το αργότερο”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top