Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Εστίαση

ΠΟΕΣΕ: Τα μέτρα που θα δώσουν στην εστίαση τη δυνατότητα για ομαλή επανεκκίνηση

Βίκυ Καραντζαβέλου - 02 Απρίλιος 2021, 10:20

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μεσοσταθμική μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου έφτασε το 37,7%, το 40% των επιχειρήσεων του κλάδου είναι με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα και 4 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου.


Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης της εστίασης, ο πρεόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς έθεσε υπόψη του πρωθυπουργού και μια σειρά θεμάτων που θα δώσει στην εστίαση τη δυνατότητα για ομαλή επανεκκίνηση:

 • Στήριξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο εξάμηνο (επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας).
 • Επιδότηση του ενοικίου το επόμενο εξάμηνο – παράταση των μισθώσεων που λήγουν για δύο χρόνια και απαγόρευση εξώσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας.
 • Μείωση των ενοικίων κατά 50% για ακίνητα ή αιγιαλούς που μισθώνονται από Ν.Π.Δ.Δ. – Ο.Τ.Α – Ν.Π.Ι.Δ κ.λπ.
 • Απαλλαγή με νομοθετική ρύθμιση (χωρίς αναγκαία απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων) από τέλη ηλεκτροφωτισμού – καθαριότητας – τέλη κατάληψης πεζοδρομίων – πλατειών. (Η νομοθετική ρύθμιση της Π.Ν.Π 20.3.2020 έχει εφαρμοστεί με αποφάσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων σε λιγότερους από 100 Δήμους σε σύνολο 332).
 • Μείωση των τελών κατάληψης πεζοδρομίων και πλατειών μέχρι 31/12/21.
 • Απαλλαγή από τον Δημοτικό φόρο 0,5% και 5% μέχρι 31/12/21.
 • Κούρεμα των οφειλών προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ρεαλιστική ρύθμιση 120 δόσεων.
 • Επαναφορά των ευεργετικών ρυθμίσεων των 120 δόσεων προς Δημόσιο, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία (για όσες επιχειρήσεις τις απώλεσαν).
 • Η επανεκκίνηση του κλάδου προϋποθέτει την θωράκιση του σε σχέση με την ασφαλή του λειτουργία σε περιβάλλον COVID-19.
 • Η χώρα πρέπει να αποτελέσει ασφαλή τουριστικό προορισμό και οι εργαζόμενοι στον κλάδο να εμβολιαστούν, αν είναι εφικτό, κατά προτεραιότητα ή να ελέγχονται τακτικά με COVID τεστ. Η δαπάνη των τεστ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετακυλύεται στις ήδη οικονομικά εξαθλιωμένες επιχειρήσεις.
 • Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 6% αποτελεί για τον κλάδο έμμεσο εργαλείο βιωσιμότητας.
 • Η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Πολιτείας στο θέμα των Πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επίλυση ενός μακροχρόνια άλυτου προβλήματος που βλάπτει τους δημιουργούς και τους χρήστες. Η πολιτική Πόντιου Πιλάτου που έχει ακολουθήσει η Πολιτεία διαχρονικά, έχει μεγεθύνει το πρόβλημα.
 • Η ένταξη του κλάδου στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

Στη συζήτηση επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά η πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα δυσμενή θέση στην οποία έχει εμπεριέλθει ο κλάδος της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, ίσως με την μεγαλύτερη ζημιά (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: μεσοσταθμική μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου έφτασε το 37,7% και το 40% των επιχειρήσεων του κλάδου με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα και 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου), και η άμεση ανάγκη ενεργοποίησης στοχευμένων μέτρων για τη διάσωση 100.000 και πλέον επαγγελματιών, 350.000 εργαζομένων σε αυτές και όλων εκείνων των χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων, οι οποίοι ανήκουν στον πολλαπλασιαστή του κλάδου, από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα της οικονομίας.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top